Rikosuhripäivystys

Lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuutta on lisättävä

Jaa
Rikosuhripäivystys haluaa eduskuntavaalitavoitteissaan seuraavan eduskunnan kiinnittävän erityistä huomiota muun muassa lähestymiskiellolla suojatun henkilön turvallisuuden lisäämiseen sekä ihmiskaupan uhriksi joutuneiden henkilöiden avunsaannin parantamiseen. Rikosuhripäivystys julkisti tavoitteensa seuraavalle eduskuntavaalikaudelle 2019–2023.

Kansainvälisesti vertaillen Suomessa rikoksen uhrit ovat verrattain hyvässä asemassa. Tästä huolimatta tiettyjen rikosten urheiksi joutuneiden asemassa on selkeitä parannustarpeita.

– Meillä on esimerkiksi paljon kokemusta tapauksista, joissa lähestymiskieltoon määrätty henkilö ei noudata kieltoa. Näissä tapauksissa lähestymiskiellolla suojattu uhri joutuu oikeuden määräämästä lähestymiskiellosta huolimatta elämään jatkuvassa pelossa. Liikkuminen ja arjen toiminnat hankaloituvat, pahimmillaan uhri ei uskalla poistua kodistaan, kertoo Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja Jaana Koivukangas.

– Näissä tilanteissa ei riitä, että poliisi poistaa henkilön paikalta ja ottaa hänet kiinni. Vapauduttuaan tekijä saattaa jatkaa kiellolla suojatun uhkaamista ja vainoamista. Lähestymiskiellon rikkomista käsitellään oikeudessa yleensä noin vuoden kuluttua siitä, kun rikosilmoitus on tehty. Se ei auta akuuteissa tilanteissa, jatkaa Jaana Koivukangas.

Ihmiskaupan uhrin auttamisen sidonnaisuus rikosnimikkeeseen on poistettava

Rikosuhripäivystyksen kokemuksen mukaan ihmiskaupan ja työvoiman hyväksikäytön rikostutkintaan ei ole riittävästi resursseja ja viranomaisten tietämys rikosnimikkeiden soveltamisesta vaihtelee. Esitutkinnat venyvät jopa vuosien mittaisiksi tai rikokset jäävät tutkimatta kokonaan.

– Ihmiskaupan ja sen lähirikosten uhrien oikeutta palveluihin on vaikea ennakoida. Palveluiden saanti on usein sidoksissa ihmiskauppa-rikosnimikkeeseen. Hyvin samanlaista rikosta saatetaan tutkia myös kiskonnantapaisena työsyrjintänä, jolloin uhri voi jäädä rikosnimikkeen vuoksi ilman tarpeellisia palveluita. Tällöin uhri ei ole oikeutettu ihmiskaupan uhrin oleskelulupaan edes rikosprosessin ajaksi, kertoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

– Ihmiskaupan uhrin oleskeluluvan käsittelyaika on useissa muissa maissa muutaman päivän mittainen. Suomessa käsittely kestää luvatun 1–4 kuukauden sijaan usein yli vuoden. Tänä aikana uhrilla ei usein ole työskentelyoikeutta ja he joutuvat elämään yhteiskunnan tuilla, vaikka heillä olisi tiedossa työpaikka ja mahdollisuus elättää itsensä, jatkaa Leena-Kaisa Åberg.

Rikosuhripäivystyksen eduskuntavaalitavoitteet 2019

Kansainvälistä rikosuhriviikkoa vietetään helmikuussa viikolla 8 eli 18.–24.2.2019. Euroopan rikosten uhrien päivää vietetään saman viikon perjantaina 22. helmikuuta.

Yhteyshenkilöt

toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg, 050 3378 703, leena-kaisa.aberg@riku.fi
kehitysjohtaja Jaana Koivukangas, 040 512 9335, jaana.koivukangas@riku.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rikosuhripäivystys
Rikosuhripäivystys
Maistraatinportti 4 A 4. krs
00240 Helsinki

http://www.riku.fi

Rikosuhripäivystys parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. RIKUn palvelut ovat käytettävissä 31 palvelupisteessä ympäri maata – kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Palvelut ovat maksuttomia ja RIKUun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Toimintaa rahoittaa oikeusministeriö. riku.fi.

Kansainvälistä rikosuhriviikkoa vietetään vuosittain helmikuussa viikolla 8 eli 18.–24.2.2019. Euroopan rikosten uhrien päivää vietetään saman viikon perjantaina 22. helmikuuta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosuhripäivystys

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye