Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Laivoilla useita altistustilanteita – hakeudu matalalla kynnyksellä testiin, jos oireita

Jaa

Terveysviranomaisten tiedossa on nyt useita tapauksia, joissa henkilö on matkustanut risteilylaivalla ja matkan jälkeen hänellä on todettu koronatartunta.

Pääsääntöisesti näissä tapauksissa henkilöt ovat itse välttäneet laivalla liikkumista ja ihmisjoukkoja, joten heidän lähikontaktinsa ovat jääneet vähäisiksi tai altistuneet on ollut mahdollista tunnistaa, tavoittaa ja asettaa karanteeniin. Näissä tapauksissa muiden kuin lähikontaktien riski sairastumiseen on pieni.

Kuitenkin Silja Europan Tallinnan risteilyllä 30.6.–1.7. lieväoireinen henkilö on pidempiä aikoja oleskellut laivan yleisissä tiloissa ja näin muut matkustajat ovat saattaneet altistua taudille. Silja Europan risteily lähti Helsingistä tiistaina 30.6. klo 18.30. Paluumatkalle laiva lähti Tallinnasta keskiviikkona 1.7. klo 12.30.

  • Mikäli olet matkustanut kyseisillä laivavuoroilla, kehotamme tarkkailemaan mahdollisia koronaviruksen oireita, joita ovat esimerkiksi kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus. 
  • Mikäli lieviäkin oireita ilmaantuu, ota herkästi yhteyttä terveydenhuoltoon, jotta pääset testiin ja saat lisää ohjeita. 

Mikäli sinulla on oireita, hakeudu testiin, älä altista muita

  • Mikäli sinulla on koronaan viittavia oireita, hakeudu testiin. Etenkin, jos olet osallistunut tapahtumaan, missä koolla on ollut enemmän ihmisiä, hakeudu testiin matalalla kynnyksellä.
  • Oireisena kaikenlaista matkustusta täytyy välttää, jotta muut ihmiset eivät sairastu. 
  • Lähikontaktien vähentäminen on tärkeää myös oireettomille, koska tartunnan saanut voi olla tartuttava myös ennen oireiden ilmaantumista.
  • Jokainen voi suojautua tartunnalta noudattamalla hygieniaohjeita sekä välttämällä turhia lähikontakteja ja suuria väkijoukkoja.

Lisätietoja

Jussi Sane
johtava asiantuntija
THL
p. 029 524 7406
etunimi.sukunimi@thl.fi

Timo Lukkarinen
terveysasemien johtajalääkäri
Helsingin kaupunki
p. 040 7255 199
etunimi.sukunimi@hel.fi

Asko Järvinen
ylilääkäri
HUS
p. 050 427 0330
etunimi.sukunimi@hus.fi

Tarttuminen ja suojautuminen – koronavirus

Koronaviruksen tarttuminen ja itämisaika

Oireet ja hoito – koronavirus

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000http://www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL korjaa eilistä (13.8.) karttakuvaa maskisuosituksen sairaanhoitopiireistä14.8.2020 15:00:31 EESTTiedote

THL korjaa eilistä (13.8.) karttakuvaa maskisuosituksen sairaanhoitopiireistä. Kartta oli suositusta koskevan tiedotteemme kuvituksena. Lisäksi julkaisimme kartan Twitterissä ja Facebookissa. Kartassa myös Kainuun sairaanhoitopiiri oli merkitty sairaanhoitopiiriksi, jossa olisi todettu kahden viime viikon aikana uusia koronatartuntoja ja jota maskisuositus näin ollen koskisi. 12.8. tietojen mukaan Kainuun sairaanhoitopiirissä ei kuitenkaan ole todettu uusia tartuntoja, joten maskisuositus ei ainakaan toistaiseksi koske sitä. Ohessa on korjattu kartta (tilanne 12.8.2020). Vastedes päivitämme karttaa joka torstai ja julkaisemme sen maskisuosituksen verkkosivulla. Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille Ystävällisin terveisin THL:n viestintä info(at)thl.fi

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja13.8.2020 13:54:36 EESTTiedote

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin. ”Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä”, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Kenen ja missä tilanteessa kasvomaskia kannattaa käyttää? THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos. THL suos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme