Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Lajirikkaiden perinnebiotooppien nykytila kartoitetaan (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Kesän 2021 aikana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus jatkaa aikaisempina vuosina aloitettua perinnebiotooppien valtakunnallista inventointia. Perinnemaisemat, eli perinnebiotoopit, ovat ihmisen muokkaamia, perinteisen maatalouden myötä kehittyneitä, lajirikkaita elinympäristöjä. Perinnebiotoopit ovat monimuotoisia ja koostuvat eri luontotyypeistä, joista kaikki ovat uhanalaisia. Inventoinnin tavoitteena on päivittää tiedot maamme perinnebiotoopeista. Tämän kesän aikana inventoinnit keskittyvät arvokkaisiin kohteisiin Etelä-Pohjanmaalla, mutta inventointeja tehdään myös Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaan rannikkoalueella.

Laidunnettu, hakamainen niitty. Korsnäs, Pohjanmaa. Kuva: Robin Sjöblom
Laidunnettu, hakamainen niitty. Korsnäs, Pohjanmaa. Kuva: Robin Sjöblom

Perinnemaisemat eli perinnebiotoopit käsittävät lajirikkaimpia luontotyyppejämme, mikä tekee näistä alueista tärkeän osan luonnon monimuotoisuutta. Perinnemaisemat koostuvat useista eri luontotyypeistä, jotka ovat ihmisen muokkaamia ja muodostuneet perinteisen maatalouden myötä. Laidunnus ja niittäminen olivat perinteisen maatalouden perusta, mikä edisti avointen ja lajirikkaiden maisemien kehittymistä. Maatalouden nykyaikaistamisen myötä perinteisistä maatalousmenetelmistä on luovuttu ja iso osa perinnemaisemista on kasvanut umpeen ja menettänyt entisaikojen loistonsa ja lajirikkautensa. 1990-luvulla suoritettiin perinnemaisemien valtakunnallinen inventointi, jonka havainnot osaltaan osoittivat, että perinnemaisemiin yhdistetyt luontotyypit olivat uhattuina.

Päivitysinventoinnin tavoitteena on päivittää tiedot maamme perinnebiotoopeista, sekä jo 1990-luvulla inventoiduista kohteista että uusista kohteista, jotka ovat tulleet tietoomme ympäristösopimuksien kautta. Inventoinnit tehdään osana Helmi-ympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa suomen luonnon monimuotoisuutta. Osana inventointia selvitetään kunnostusmahdollisuuksia inventointikohteilla sekä tehostetaan hoitoa jo hoidossa olevilla kohteilla, neuvomalla maanviljelijöitä. Inventointi ei velvoita maaomistajaa sitoutumaan alueen hoitoon.

Kerätyt inventointitiedot tallennetaan ympäristöhallinnon tietokantaan. Tietoa voidaan hyödyntää ympäristösopimuksien hakemisessa sekä alueiden suunnittelussa ja kehittämisessä. Perinnebiotooppien hoitoon voi hakea maatalouden ympäristötukea ja tähän inventointitiedot soveltuvat pohjatiedoksi.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen inventoijat aloittavat inventoinnit kesäkuussa. Inventoinneille on asetettu valtakunnalliset suuntaviivat. Maanomistaja voi halutessaan olla paikalla inventointien aikana. Kesän inventoinnit tulevat keskittymään arvokkaille kohteille Etelä-Pohjanmaalla, mutta inventointeja suunnitellaan suoritettavaksi myös Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Faunatica Oy suorittaa inventoinnit seuraavissa kunnissa: Seinäjoki, Lapua, Kuortane ja Ilmajoki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Robin Sjöblom, luonnonsuojelun asiantuntija, puh. 0295 027 764
Mira Lukkarila, luonnonsuojelun asiantuntija, puh. 0295 027 012
Johanna Kullas, ylitarkastaja, puh. 0295 027 843
Sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Laidunnettu, hakamainen niitty. Korsnäs, Pohjanmaa. Kuva: Robin Sjöblom
Laidunnettu, hakamainen niitty. Korsnäs, Pohjanmaa. Kuva: Robin Sjöblom
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

För Natura 2000-området Kristinestads skärgård utarbetas en skötsel- och användningsplan åren 2021-2022 (Österbotten)16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Under åren 2021–2022 utarbetas en skötsel- och användningsplan för Natura 2000-området (FI0800134) som ligger i Kristinestads och delvis i Närpes och Kaskö skärgård. Skötsel- och användningsplanen främjar att målen för nätverket Natura 2000 verkställs, dvs. att livsmiljöerna för naturtyper och arter som fastställts i habitatdirektivet tryggas.

Kristiinankaupungin saariston Natura 2000 -alueelle laaditaan hoito- ja käyttösuunnitelma vuosina 2021-2022 (Pohjanmaa)16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Kristiinankaupungin sekä osittain Närpiön ja Kaskisten saaristossa sijaitsevalle Natura 2000 -alueelle (FI0800134) laaditaan käyttö- ja hoitosuunnitelma vuosien 2021-2022 aikana. Käyttö- ja hoitosuunnitelmalla edistetään Natura 2000 -verkoston tavoitteiden toteutumista, eli luontodirektiivissä määriteltyjen luontotyyppien ja lajien elinympäristöjen turvaamista.

Erittäin uhanalaisen jokihelmisimpukan määrät tuplaantuvat: poikasten palautus kotijokiin alkaa14.6.2021 10:14:34 EEST | Tiedote

Kesäkuussa kaksi vuotta Norjassa laitoskasvatuksessa kasvaneet jokihelmisimpukan eli raakun poikaset palaavat Mustion- ja Ähtävänjokeen. Ilman apua nämä raakkukannat katoaisivat kahdessakymmenessä vuodessa. Palautus tuplaa Mustion- ja Ähtävänjoen raakkujen määrän ja antaa toivoa niiden tulevaisuudesta. Perjantaina 18.6.2021 järjestetään aiheesta mediatilaisuudet Ähtävän- ja Mustionjoella.

Pohjavesialueiden rajaaminen ja luokitus Kauhavalla ja Kurikassa on valmistunut (Etelä-Pohjanmaa)11.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kauhava, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 5.2.–19.3.2021. Niiden pohjavesialueiden, joiden pääsijaintikunta on Kurikka, luokitus- ja rajausmuutosehdotuksiin oli mahdollista esittää hydrogeologisia ja muita luokituksen kannalta olennaisia lisätietoja ajalla 18.3.–6.5.2021. Em. kuulemisaikojen jälkeen ELY-keskus on käynyt läpi palautteet ja antanut niihin vastineensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme