Vaasan kaupunki - Vasa stad

Läkare lockas till Vasaregionen av bekanta och släktingar

Jaa

Av medicine kandidaterna söker sig främst de till Vasaregionen som har bekanta och släktingar här. Även tidigare arbetserfarenhet inom Vasa stads hälsovård är mycket viktigt. Det här framgår av en enkät som besvarades av sammanlagt 104 sjätte årets kandidater från alla medicinska fakulteter i Finland. En separat enkät gjordes för de 16 läkare inom den särskilda allmänläkarutbildningen och i specialiseringsskedet som arbetar vid Vasa hälsocentral.

Foto: Katja Lösönen
Foto: Katja Lösönen

− Kandidater och läkare som arbetat inom Vasa stad har i regel varit mycket nöjda med sin arbetsplats. De har rekommenderat Vasa stad som arbetsgivare även till sina vänner. Det här innebär att rekryteringen av läkare bör ske redan i det inledande skedet av studierna, säger Pasi Kokkonen, som är ansvarig läkare vid Gerby hälsostation och som har utarbetat enkäten.

När det gäller avsnittet om arbetshälsa har Vasa hälsocentrals läkare inom den särskilda allmänläkarutbildningen och i specialiseringsskedet varit i huvudsak mycket nöjda med arbetsklimatet. De har ett gott seniorstöd, kommer bra in på utbildningar och upplever att arbetet är meningsfullt. Läkarnas alltför stora patientmängder medför påfrestningar och stress i arbetet.

Kokkonen gjorde enkäten som en del av sin avhandling Faktorer i anslutning till rekrytering av läkare och arbetshälsan; case Vasa hälsocentral. Kokkonen avlägger studier i ledarskap vid Åbo universitet.

Svenskspråkigheten skapar utmaningar

Det svenska språket inverkar tydligt på rekryteringen, 31 % av kandidaterna upplever nämligen att det svenska språket är ett hinder för att söka arbete i Vasa.

− I enkäten lade jag fram antagandet att kandidaterna skulle erbjudas en språkkurs och möjligheten att under en 1–2 årsperiod behandla i huvudsak finskspråkiga patienter. I en sådan situation upplevde endast 8 % att svenskan är ett hinder, säger Kokkonen.

Kandidaterna uppfattar Vasa som en mycket svenskspråkig stad även om bara 23 % av invånarna har svenska som modersmål. Å andra sidan undviker de svenskspråkiga Vasa eftersom det talas mycket finska här. Därför borde man kunna diskutera tvåspråkighetskravet med ett öppet sinne.

− Det var mycket få kandidater från den svenskspråkiga linjen i Helsingfors som svarade på enkäten. De vill helt klart stanna i huvudstadsregionen och arbeta där sedan de har blivit klara, säger Kokkonen när han begrundar enkätresultaten.

Även Vasa stads lönesättning ligger något efter jämfört med kranskommunerna.

− Vasas sjukvårdsdistrikt hör till Åbo universitetssjukhus specialupptagningsområde (ERVA). Trots detta har vi för närvarande ingen som utexaminerats från Åbo universitet och som specialiserar sig här, även om undervisningshälsocentralen upplevs som en mycket lärorik plats bland kandidaterna, säger Kokkonen harmset.

Läkarbristen ett nationellt problem

I Finland finns det fler läkare i arbetsför ålder än någonsin tidigare. Även de medicinska fakulteternas antagningsmängder har ökat. Trots detta finns det alltjämt ett regionalt underskott på läkare i Finland. Särskilt svenskspråkiga Österbotten har under en lång tid lidit brist på läkare även om situationen har blivit bättre jämfört med tidigare.

I oktober 2018 var drygt 200 läkarbefattningar vid hälsocentraler i Finland obesatta, vilket är 5,7 % av alla befattningar. I 60 % av Finlands hälsocentraler förekom ingen läkarbrist.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Närmare uppgifter ger:
Ansvarig läkare Pasi Kokkonen, pasi.kokkonen@vasa.fi
Ledande överläkare Markku Sirviö, tfn 06 325 1634, markku.sirvio@vasa.fi

Kuvat

Foto: Katja Lösönen
Foto: Katja Lösönen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme