Suomen Kennelliitto ry

Lakisääteinen koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti lisäävät sekä koirien että ihmisten hyvinvointia ja turvallisuutta

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi eilen hallituksen sopimista muutoksista eläinten hyvinvointilain esitykseen. Suomen Kennelliiton, eläinsuojelutahojen, viranomaisten ja eläinlääkäreiden laajasti peräänkuuluttamasta koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä tullaan vihdoin säätämään laissa.

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti sisällytetään maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan eläinten tunnistamislainsäädäntöön. Ministeriön teettämä selvitys tunnistusmerkintärekisterin perustamisesta valmistuu syksyllä.  

– Koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä on säädetty lähes kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa, ja on upeaa, että tämä erittäin tärkeä ja laajasti peräänkuulutettu asia on viimeinkin edennyt. Ilman tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä tietoa koiran alkuperästä, myyjästä tai välittäjästä, omistajasta, kasvatusoloista, terveydentilasta tai luonteesta ei ole kirjattuna minnekään. Yhdessä ne ovatkin kuin koiran sosiaaliturvatunnus, jotka tuovat turvaa sekä koirille että ihmisille niin ennaltaehkäisevästi kuin ongelmatilanteissa, Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kiittelee.

Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti edistävät eläinten hyvinvointia hyvin laaja-alaisesti. Ne tukevat puuttumista koirien laittomaan maahantuontiin ja pentutehtailuun, kun valvonnan työkalupakin vahvistumisen lisäksi tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin puuttuminen antaa koiranostajille vahvan signaalin siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Lisäksi eläinten hyvinvointilakiin esitetty eläinten hallitsemattoman lisääntymisen valvonta on erittäin vaikeaa, jos koirat eivät ole yksilöllisesti tunnistettavissa. Rekisteröimättömien koirien hyvinvointia ja jalostusta on mahdotonta valvoa.

Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti parantavat myös löytökoirien asemaa, kun koiran omistaja on parhaimmillaan mahdollistaa selvittää heti. Tällöin voidaan välttyä säilöönotolta ja joissain tapauksissa myös lopetuksilta. Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti edistävät myös koirien hyvää huolenpitoa ja puuttumista koiran ongelmakäytökseen. Ne parantavat sekä koirien että ihmisten turvallisuutta myös tautien ehkäisyssä ja jäljittämisessä.

Kennelliitolla valmius osallistua rekisterin perustamiseen

Tilastokeskuksen vuoden 2016 kuluttajatutkimuksen mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa. Laskettuna koiran 10 vuoden odotetulla elinajalla, Suomen Kennelliiton koirarekisterissä on näistä yli 530 000 koiraa. Varsinaisen sukupolvia kattavan rotukoirien kantakirjarekisterin lisäksi Kennelliitolla on tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteri, johon voi kirjata sekarotuisen tai ulkomailta tuodun koiran. Tässä niin sanotussa FIX-rekisterissä on jo yli 16 000 koiraa. Kennelliitolla on valmius osallistua myös virallisen rekisterin perustamiseen.

Kaikkiaan Kennelliiton koirarekisteriin on kirjattu 2,1 miljoonan koiran tiedot 1940-luvulta alkaen. Sähköisen koirarekisterin toteutti vuonna 2008 ohjelmistoyhtiö Prettybit Projects Oy, jonka osakekannan Kennelliitto osti vuonna 2016. PrettyBit Projectsilla on yhteensä kuusi työntekijää Tampereella ja Espoossa. PrettyBit Projects tuottaa myös muut Kennelliiton sähköiset palvelut, kuten koirien terveys-, koe- ja näyttelytuloksia sisältävän kaikille avoimen jalostustietojärjestelmän, kansainvälisestikin kysytyn online-tulospalvelun ja Omakoira-järjestelmän.

– TUPAS-tunnistautumiseen perustuvalla koirarekisterillä on vahva tietoturva. Kennelliiton nykyisen rekisterin laajentaminen kattamaan kaikki koirat olisi teknisesti toteuttavissa varsin pienellä järjestelmämuutoksella, kertoo PrettyBit Projects Oy:n toimitusjohtaja Juha Tenhunen.

Vuonna 2015 valmistuneen Eläinten hyvinvointikeskuksen (EHK) selvityksen mukaan Euroopan eri maissa virallinen rekisteri on toteutettu eri tavoin. Pohjoismaista pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on ollut Tanskassa pakollista jo vuodesta 1993. Rekisteriä ylläpitää yhdistys. Ruotsissa koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on ollut lakisääteistä vuodesta 2001 ja siitä vastaa Jordbruksverket.

– Valtakunnan tasolla päätetään rekisterin sisällöstä, ylläpitäjästä ja kustannuksista myös omistajalle. Uuden rekisteröintijärjestelmän rakentamisen sijaan olisi kaikkien kannalta kustannustehokasta hyödyntää olemassa olevaa järjestelmää. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan ministeriön selvityksen valmistumista, Lehkonen toteaa.

Eläinten hyvinvointilaki on siirtymässä eduskunnan käsittelyyn alkusyksystä. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2021 maakuntauudistuksen yhteydessä. Lakia tarkentavien asetusten valmistelu aloitetaan ministeriön mukaan tänä vuonna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Harri Lehkonen
hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kennelliitto ry
050 329 2188
harri.lehkonen@kennelliitto.fi

Juha Tenhunen
toimitusjohtaja, Prettybit Projects Oy
050 631 31
juha.tenhunen@prettybitprojects.fi

Liisa Suoninen
viestintäpäällikkö, Suomen Kennelliitto ry
liisa.suoninen@kennelliitto.fi
050 320 3897

Erika Keppola
yhteiskuntasuhteiden koordinaattori, Suomen Kennelliitto ry
erika.keppola@kennelliitto.fi
044 565 1808

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on Pohjoismaiden vanhin valtakunnallinen koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 146 000 henkilöjäsentä sekä yli 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Voiko koira korvata robotin tai robotti koiran? Suomen Kennelliitto SuomiAreenassa 18.–19.7.18.6.2019 15:02:02 EESTTiedote

Suomen Kennelliitto järjestää Porin SuomiAreenassa perjantaina 19.7. kello 13–14 paneelikeskustelun, jossa pureudutaan siihen, miten teknologian kehitys ja muut megatrendit vaikuttavat koiran ja ihmisen kumppanuuteen tulevaisuudessa. Viime kesän tavoin kennelliittolaisia ja Satakunnan kennelpiirin kaverikoiria ohjaajineen voi tavata kansalaistorilla torstaina ja perjantaina.

Hallitusohjelma antaa mahdollisuudet suitsia laitonta koirakauppaa – toteutus ja aikataulu ratkaisevat vaikutukset4.6.2019 06:50:00 EESTTiedote

Hallitusohjelman kirjaukset eläinten verkkokaupan sääntelyn kehittämisestä sekä koirien tunnistusmerkinnöistä ja rekisteröinneistä antavat hyvät lähtökohdat karsia vastuutonta koiranpitoa, näkee Suomen Kennelliitto. Kirjaukset jäävät kuitenkin hyvin yleiselle tasolle, joten käytännön toteutus ja aikataulu ratkaisevat todelliset vaikutukset.

Laitonta koirakauppaa ja sen riskejä on kitkettävä Euroopassa10.5.2019 06:50:00 EESTTiedote

Euroopan unionin on suitsittava uusilla keinoilla laitonta koirakauppaa ja sen riskejä myös ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle, Suomen Kennelliitto korostaa eurovaalitavoitteissaan. Lisäksi Kennelliitto peräänkuuluttaa sääntelyä koirien myyntiin verkkokauppa-alustoilla, koirien hyvinvoinnin valvonnan edellytysten vahvistamista sekä antibioottiresistenssin ja tarttuvien tautien torjunnan tehostamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme