SDP EDUSKUNTA

Lakivaliokunnan sd-edustajat: Hyvin toimiva oikeusvaltio ja oikeusjärjestelmä rakentavat luottamusta myös muuttuneessa turvallisuustilanteessa

Jaa

Sd-edustajat Paula Werning, Matias Mäkynen ja Eeva-Johanna Eloranta pitävät tärkeänä, että Venäjän Ukrainaan kohdistaman julman hyökkäyksen aiheuttamaa turvallisuusympäristön muutosta pystyttiin arvioimaan myös oikeusvaltiolle keskeisten toimintojen kannalta. Selonteossa ei kuitenkaan käsitellä suo-raan oikeusvaltion merkitystä kokonaisturvallisuudelle.

”Ihmisten kriisinsietokykyä vahvistaa osaltaan se, että Suomessa on luottamusta oikeusvaltion ja oikeus-järjestelmän toimintaan. Järjestelmän toimintakyvystä, oikeusvaltioperiaatteen sekä perus- ja ihmisoi-keuksien turvaamisesta tulee huolehtia myös muuttuneessa turvallisuustilanteessa”, kansanedustaja, lakivaliokunnan sd-valiokuntavastaava Paula Werning sanoo.

Muuttunut turvallisuustilanne tulee lisäämään erilaisten rikosten määrää. Monia hybridivaikuttamisen alle lukeutuvia keinoja voidaan käsitellä myös rikosoikeudellisesta näkökulmasta. Esimerkiksi informaatiovai-kuttamiseen voi liittyä uhkailua, kun taas palvelunestohyökkäys voidaan rangaista tietoliikenteen häirin-tänä. Sotaa pakenevien siviilien, erityisesti naisten ja lasten, haavoittuvaan asemaan liittyy hyväksikäytön riski esimerkiksi ihmiskaupan ja seksuaalisen hyväksikäytön osalta.

”Suomen on nyt varauduttava monenlaisiin vaikutuksiin muuttuneen turvallisuustilanteen seurauksena. Niitä tulee hyvin todennäköisesti näkymään niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. On myös pidettävä kiinni siitä, että rikosketju toimii ja rikoksiin syyllistyneet saadaan vastuuseen teoistaan. Myös tällä lisätään luot-tamusta yhteiskunnan toimintaa kohtaan”, kertoo kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta.

”Venäjä on toimillaan loukannut vakavasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja syyllisyys tulee selvit-tää perin pohjin. On tärkeää, että Suomi on mukana tukemassa Ukrainassa tehtyjen sotarikosten tutkin-taa. Tuki yhtäältä EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön kautta ja toisaalta kansainväliselle rikostuomioistui-melle (ICC) on tärkeää, että sotarikokset saadaan tutkittua ja saatettua syytteeseen”, kansanedustaja Matias Mäkynen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme