SDP EDUSKUNTA

Lakivaliokunnan sd-edustajat: Translain uudistaminen etenee

Jaa

Eduskunnan lakivaliokunnan jäsenet, SDP:n kansanedustajat Paula Werning, Eeva-Johanna Eloranta ja Matias Mäkynen kiittelevät translain etenemistä eduskunnassa. Lakivaliokunta jätti torstaina 1.12. lausuntonsa lakia koskevaan mietintöön.

Kuva: SDP:n eduskuntaryhmä
Kuva: SDP:n eduskuntaryhmä

Hallitusohjelman mukaisesti toteutettava uudistus tuo voimaan itsemääräämisoikeutta kunnioittavan lain sukupuolen vahvistamisesta kansainvälisten sopimusten ja perustuslain edellyttämällä tavalla. Jatkossa täysi-ikäinen voisi esimerkiksi hakea sukupuolen vahvistamista ilman lääketieteellisiä perusteluja, oman harkinnan mukaan. Myös henkilötunnukset tullaan muuttamaan sukupuolineutraaleiksi.

- Ihmisoikeudet eivät ole mielipideasia. On tärkeää, että tämä sukupuolivähemmistöjen oikeuksia parantava lakiuudistus etenee. Nykyinen translaki loukkaa perus- ja ihmisoikeuksia, kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Yhteiskunnallisen päätöksenteon tulee perustua Suomessa ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiselle ja näiden periaatteiden valossa translain uudistamisella on ollut kiire, sd-lakivaliokuntaryhmän valiokuntavastaava Paula Werning toteaa.

- Translain uudistus on tärkeä askel eteenpäin. Työn tasa-arvon eteen kuitenkin pitää jatkua. Sukupuolten moninaisuus pitää huomioida myös muussa lainsäädännössä nykyistä paremmin. On samalla huolehdittava, että sukupuolivähemmistöjen yhtäläinen asema toteutuu myös käytännössä esimerkiksi työelämässä, Eeva-Johanna Eloranta kommentoi.

- On hyvä muistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon puolelle tarvitaan myös transpoliklinikoiden osalta nykyistä parempia resursseja. Yhtä tärkeää kuin lainpykälät on se, että tarvittava neuvonta, tuki, hoito ja kuntoutus voidaan toteuttaa oikea-aikaisesti ja eri ihmisten omista lähtökohdista ja tarpeista huolehtien, Matias Mäkynen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: SDP:n eduskuntaryhmä
Kuva: SDP:n eduskuntaryhmä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Uusia toimia kotitalouksien velkaantumisen torjumiseksi27.1.2023 14:13:15 EET | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää merkittävänä parannuksena taloyhtiölainojen takaisinmaksuajan lyhentämistä 30 vuoteen samoin kuten asuntoluottojen enimmäismaksuaikaakin. Eduskunta päätti tänään täysistunnossa asiasta. Laki astuu voimaan 1.7.2023. Kotitalouksien velkaantuneisuus on viime vuosien aikana noussut ennen näkemättömän korkeaksi. Uudet säännökset ehkäisevät jatkossa kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja kotitalouksien ylivelkaantumista. Sääntely tulee myös kattamaan muiden luotonantajien kuin luottolaitosten myöntämät asuntoluotot. - Tämä Marinin hallitusohjelman mukainen kirjaus tulee hillitsemään liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille. Lisäksi ne tulevat edistämään asiakassuojaa sekä parantamaan muun kuluttajaluotonannon myöntämiskäytäntöjä, Werning linjaa. Uudiskohteen ostajalle on jatkossa turvattava selkeä tiedonsaanti asuntoyhteisölainasta eli taloyhtiölainasta. - Asunnon kokonaishinta on aina ilmoitettava ymmärrettävästi ja verta

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mäkisalo-Ropponen: Yhdenvertaisuus kuuluu myös koeaikaan26.1.2023 15:43:33 EET | Tiedote

Marraskuussa hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että työnantajalla ei ollut koeaikana velvollisuutta toteuttaa kuulovammaiselle työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaisia kohtuullisia mukautuksia. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen ollaan hakemassa valituslupaa. Yhdenvertaisuuslaissa määriteltyjen kohtuullisten mukautusten tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten työntekijöiden yhdenvertaisuus työpaikalla. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömänä, että kohtuulliset mukautukset tehdään jo koeaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme