Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Lakko: Kiireetön ja osa kiireellisestäkin hoidosta lopetetaan Taysissa

Jaa

Perjantaina alkavan hoitoalan lakon vuoksi Taysissa lopetetaan toistaiseksi kaikki kiireetön hoito. Myös osa kiireellisestä hoidosta loppuu. Päivystys keskitetään Taysissa Acutaan. Sairaala ottaa yhteyttä potilaaseen, jonka vastaanottoaika perutaan, mammografiaan tulijoita lukuun ottamatta.

Yliopistosairaaloiden ja Keski-Suomen keskussairaalan hoitohenkilökuntaa koskeva lakko alkaa perjantaina 1.4. klo 6. Lakko vaikuttaa heti merkittävästi Taysin toimipisteiden palveluihin.

Kaikki kiireetön hoito ja tutkimus lopetetaan Taysissa toistaiseksi. Perjantailta 1.4. perutaan myös kiireellistä hoitoa. Tays keskittyy päivystyspotilaiden hoitoon sekä lakon aiheuttamien välittömien vahinkojen rajaamiseen.

Sairaala ottaa yhteyttä potilaaseen

Taysista on jo ryhdytty ottamaan puhelimitse tai tekstiviestillä yhteyttä potilaisiin, joiden vastaanottoaika perutaan. Tekstiviesti lähetetään vain niille potilaille, jotka ovat antaneet sähköisen asioinnin luvan. Potilaan ei tarvitse ottaa yhteyttä sairaalaan vaan sairaala ottaa yhteyttä potilaaseen.

Kuvantamispalveluihin mammografiaan tuleville ei valitettavasti voida soittaa henkilökohtaisesti. Koska suojelutyön tilanne saattaa muuttua, joidenkin potilaiden aika saatetaan joutua perumaan vasta, kun potilas on jo sairaalassa. Olemme tästä erittäin pahoillamme.

Potilaan kannattaa vastata myös numeroon, jota ei entuudestaan tunne ja kuunnella vastaajan viestit. Mikäli peruutusta ei tule, potilas saapuu normaalisti paikalle. Peruuntuneen ajan tilalle lähetetään lakon päätyttyä uusi kutsu. Peruutettu aika häviää myös OmaTaysista.

Neuvontapuhelin avautuu torstaina

Tays avaa lakon aikaisiin palveluihin keskittyvän yleisen neuvontapuhelimen, joka on torstaina 31.3. avoinna klo 16-18. Numero on 03 311 65550. Neuvontapuhelimessa ei tehdä hoidon arviointia eikä vastata yksittäisen potilaan hoitoon, terveystietoihin tai terveydentilaan liittyviin kysymyksiin. Perjantaista 1.4. lähtien neuvontapuhelin on avoinna joka päivä kello 7.30-16. Poliklinikoiden numeroihin ei lakkotilanteessa valitettavasti voida vastata.

Päivystys keskitetään

Tays Hatanpäälle, Tays Valkeakoskelle sekä Tays Sastamalaan ei oteta torstaista lähtien uusia potilaita. Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella avoinna on vain dialyysihoito.

Päivystys keskitetään Tays Päivystys Acutaan Tampereelle, ja Tays Valkeakosken yhteispäivystys suljetaan. Potilaiden tulee hakeutua ensisijaisesti kotikuntansa kiirevastaanotoille ja työterveyteen.

Hätätapauksissa tulee soittaa hätänumeroon 112. Päivystysavun numero 116117 palvelee lakon aikana vain tamperelaisia, joiden palvelusta vastaa Tampereen kaupunki.

Välillisiä vaikutuksia perusterveydenhuoltoon

Vaikka lakko koskee vain erikoissairaanhoidon hoitohenkilökuntaa, se tulee vaikuttamaan myös perusterveydenhuollon toimintaan. Esimerkiksi Taysin kuvantamisliikelaitos tuottaa osalle Pirkanmaan kunnille kuvantamispalveluja. Näitä kuntia ovat Tampere, Orivesi, Sastamala ja Valkeakoski. Lakon vuoksi perutaan myös näiden kuntien kuvantamistutkimuksia ja keskitytään vain päivystyksen kuvantamiseen.

Taysin vuodeosastoilla on noin 400 potilasta, jotka eivät tämän hetkisen neuvottelutuloksen mukaan ole suojelutyön piirissä. Jatkohoitoa odottavat potilaat pyritään siirtämään mahdollisimman nopeasti jatkohoitopaikkoihin sekä kotiuttamaan ne, jotka voidaan kotiuttaa.

Koska sekä erikoissairaanhoito että perusterveydenhuolto ovat olleet muun muassa koronapandemian takia jo pitkään ruuhkautuneita, jatkohoitopaikkojen saaminen kunnista nopeasti on haasteellista eikä siirtokapasiteettikaan riitä näin suuren potilasmäärän nopeisiin siirtoihin.

Huomenna alkava lakko ei suoraan koske Coxaa, Tays Sydänsairaalaa eikä Fimlabia yhtiöinä. Sen sijaan niissä voi olla välillisiä vaikutuksia, joista yhtiöt tiedottavat itse potilailleen.

Suojelutyön määrä vaikuttaa myös kiireelliseen hoitoon

Lakkoilmoituksessa on luvattu turvata suojelutyötä päivystykseen ja välttämättömän kiireellisen hoidon turvaamiseen, kuten esimerkiksi tehohoitoon sekä syövän tutkimiseen ja hoitoon. Neuvotteluissa osapuolten käsitykset suojelutyövoiman määrästä ovat kuitenkin hyvin kaukana toisistaan.

-  Näyttää ilmeiseltä, että edes aivan välttämätöntä päivystyshoitoa ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoitoa ei pystytä kokonaan Taysissa turvaamaan. Esimerkiksi kiireellinen syövänhoito tulee viivästymään. Työntekijäjärjestöjen kanssa käydään edelleen neuvotteluja suojelutyön määrästä, kertoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Lisätietoja palveluista lakon aikana tays.fi/lakko

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taysin lakon aikaiset palvelut

Johtajaylilääkäri Juhani Sand
puh. 044 719 5959

Paikalliset neuvottelut

HR-johtaja Raija Ruoranen
puh. 050 329 4213

Taysin lakkoviestintä

Viestintäjohtaja Elina Kinnunen
puh. 050 5292003

Viestintäasiantuntija Paula Pasanen
puh. 050 360 5605

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Koronarokotukset: Neljänsiä annoksia nyt myös iäkkäille kotihoidon tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, jotka eivät selviä yksin kotona11.5.2022 12:32:31 EEST | Tiedote

THL suosittelee neljänsien koronarokotteiden antamisen laajentamista niille iäkkäille henkilöille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muille iäkkäille, joiden terveydentila ja toimintakyky ovat niin heikentyneet, että he eivät selviä ilman toisen ihmisen apua kotona.

Taysin yleisöluento vastaa kysymyksiin gynekologisten syöpien hoidosta9.5.2022 16:25:16 EEST | Tiedote

Mitä tapahtuu, jos saa diagnoosin gynekologisesta syövästä? Millaisia hoitoja on saatavilla, voiko sairaudesta parantua kokonaan, miten etenemistä voi jarruttaa ja kuinka hoitopolku etenee? Taysin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sami Saarelainen kertoo aiheesta Vaikuttavaa hoitoa -yleisöluentosarjan kevään viimeisellä luennolla. Tervetuloa Teams liveen torstaina 19.5. klo 18−19.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme