Kemianteollisuus ry

Lakonuhat rapauttavat kilpailukykyä – eivätkä tule edistämään palkankorotuskeskusteluja

Jaa

Teollisuusliitto on tänään ilmoittanut lakonuhasta koskien Kemianteollisuuden tiettyjä jäsenyrityksiä. Lakkojen on määrä alkaa 1.2.2023 ja päättyä 3.2.2023. Lisäksi ilmoitettiin 18.1. alkavasta ylityökiellosta, joka koskee kemian perusteollisuuden ja muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sopimusaloja.

Teollisuusliitto katkaisi neuvottelut kemianteollisuuden sopimuspöydässä maanantaina 16.1.

Tiistaina Ammattiliitto Pro totesi, että edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle ei ole kemianalan toimihenkilösopimuspöydässä. Neuvotteluja käytiin kuitenkin Ammattiliitto Pro:n kanssa tänäänkin hyvässä hengessä.

Kemianteollisuus pitää Teollisuusliiton työtaistelu-uhkaa koskevia päätöksiä valitettavina ja alan yritysten kilpailukykyä rapauttavina. On myös valitettavaa, että työtaistelutoimiin ryhdytään pelkästään palkankorotusten takia. Tekstikysymyksistä on niin Teollisuusliiton kuin Ammattiliitto Pro:n neuvottelupöydissä löydetty jo yhteisymmärrys. Kummalliseksi tilanteen tekee myös se, että Teollisuusliiton neuvotteluissa Kemianteollisuus ry ja Muoviteollisuus ry ovat jo tarjonneet ratkaisuksi suhdanne- ja inflaatiotilanteeseen nähden tuntuvia korotuksia. Vaikuttaakin siltä, että vauhtisokeus on iskenyt palkankorotustasosta keskusteltaessa.

- Ymmärrys yritysten tilanteesta ja kuluvan vuoden talousnäkymistä on valitettavasti edelleen kateissa. Samoin esimerkiksi Saksan lukujen lainaaminen korotustason haarukoinnissa ilman historian perusteellisempaa tarkastelua on vähintäänkin harhaanjohtavaa. Vahinkojen aiheuttaminen lakkojen voimin ei myöskään yritysten palkankorotusvalmiutta paranneta. Lakot myös pitkittävät korotusten voimaantuloa. Ylityökielto puolestaan ei helpota hintojen nousun kanssa kamppailevia työntekijöitä, sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Toteutuessaan lakot tulevat vaikeuttamaan lakon kohteena olevien Kemianteollisuuden yritysten toimintaa merkittävästi, aiheuttamaan mittavat vahingot ja heikentämään niiden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Jo pelkkä lakon uhka aiheuttaa kustannuksia, vaarantaa asiakkuuksia ja vähentää halukkuutta investoida Suomeen.

Prosessiteollisuudessa prosessien alas- ja ylösajo voi viedä useamman viikon ja aiheuttaa myös turvallisuusriskejä. On selvää, että työtaistelutoimilla voi olla toteutuessaan vaikutusta alan työpaikkoihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

https://www.kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu
Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs
Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Surullinen näytelmä saa jatkoa – Ammattiliitto Pron tänään ilmoittama lakko ja ylityökielto ovat osa isompaa kuvaa, suhteellisuudentajua ei nyt ole27.1.2023 17:24:50 EET | Tiedote

Ammattiliitto Pron tänään ilmoittamilla lakonuhilla ja ylityökiellolla yritetään vauhdittaa palkkaneuvotteluja. Tosiasiassa niillä yhdessä Teollisuusliiton lakonuhkien kanssa rapautetaan yritysten kilpailukykyä, uhataan niiden palkankorotusvalmiutta ja pitkitetään palkankorotusten voimaantuloa. Näyttää siltä, että ilmoitetut lakot ja ylityökiellot ovat osa isompaa kokonaisuutta, jolla teollisuuden ja koko Suomen kilpailukykyä heikennetään pitkäksi aikaa.

Akkuala perusti uuden etujärjestön Akkuteollisuus ry:n – alan yritykset suunnittelevat investoivansa Suomeen lähivuosina yli kuudella miljardilla eurolla16.1.2023 18:04:12 EET | Tiedote

Akkuteollisuus ry:n perustamiskokous pidettiin 16. tammikuuta. Järjestön toimitusjohtajaksi nimettiin Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä ja hallituksen puheenjohtajaksi Matti Hietanen Suomen Malmijalostuksesta. Järjestöön liittyi ensivaiheessa yhdeksän yritystä. Järjestö kuuluu Kemianteollisuus ry:n liittoperheeseen.

Kemian alan kesätyöpaikat 2023 ovat haussa nyt – tule mukaan kesätyölaskuriin ilmoittamalla yrityksesi työpaikat ja hyödynnä positiivinen näkyvyys11.1.2023 11:44:10 EET | Tiedote

Kesätyöpaikat ovat tärkeä väylä kemian alan töihin. Kemianteollisuus ry kannustaa alan yrityksiä työssäoppimis-, harjoittelu- ja kesätyöpaikkojen järjestämiseen ja ylläpitää kesätyölaskuria alan työpaikoista. Suomessa kemianteollisuus tarjoaa merkityksellisiä ja maailmaa muuttavia töitä arviolta noin 3 000 kesätyöntekijälle. Mukaan kesätyölaskuriin voi ilmoittautua nyt. Siitä hyötyy myös mukaan tuleva yritys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme