Pohjois-Savon ELY-keskus

Lämmin sää sai aikaan sinilevien syyskukinnan Pohjois-Savon järvillä

Jaa

Kuluneen kesäkauden viikoittaisen leväseurannan viimeisellä viikolla sinileviä havaittiin useilla järvillä.

Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.
Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.

Vakioseurannan havaintopaikoista kuudella (Siilinjärvi, Kallavesi, Unnukka, Onkivesi sekä Kiuruveden Toiviaisjärvi ja Rytkynjärvi) havaittiin hieman levää. Havainnot yleistyivät selvästi viime viikosta, jolloin vain yhdellä paikalla (Onkivesi) havaittiin sinilevää.

Vakioseurannan ulkopuolelta havaintoja kirjattiin kuluneella viikolla etenkin Kallavedeltä (useita havaintoja). Kallavedellä ranta-alueille ajautunut sinilevä oli viikonloppuna yleistä (liitteenä kuvat Läpisaarilta). Kiuruveden Toiviaisjärveltä raportoitiin runsas sinileväkukinta.

Todennäköisesti sinilevien syyskukinnan taustalla on vesikerrosten sekoittuminen taannoisen Aila-myrskyn seurauksena, minkä vuoksi alemmista vesikerroksista päätyi ravinteita pintaveteen. Sittemmin vallinnut ajankohtaan nähden lämmin ja tyyni säätyyppi yhdessä käyttöön tulleiden ravinteiden kanssa on saanut levät kasvuun. Tyynellä säällä syanobakteerisolut eli sinilevät kohoavat veden pintaan ja muodostavat helposti havaittavia pintalauttoja etenkin tuulen alapuolisille rannoille. Säätyypin säilyessä lämpimänä, leväkukinnan voi odottaa edelleen jatkuvan, vaikka syksy onkin jo pitkällä. Pintavedet ovat Pohjos-Savossa tällä hetkellä parisen astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä.

Takana vaihteleva leväkesä

Viikoittainen leväseuranta kesäkauden 2020 osalta päättyi tällä viikolla. Kokonaisuutena kesän sinilevätilanne oli vakioseurannan paikoilla suhteellisen rauhallinen, mutta vaihteleva. Runsasta sinileväkukintaa tavattiin vain kahdella havaintopaikalla (Porovesi ja Toiviaisjärvi), yhdellä viikolla kummallakin. Kesän erikoisuus oli Lapinlahden Onkivesi, jossa sinilevää havaittiin niukasti mutta yhtäjaksoisesti kesäkuun alkupuolelta asti, yhteensä 17 viikkoa peräjälkeen. Yhtään runsasta leväkukintaa ei kuitenkaan Onkivedeltä raportoitu, vaikka runsaatkin kukinnat ovat olleet muina kesinä tavallisia.

Kesäkuussa pintavedet lämpenivät lähes poikkeuksellisen voimakkaasti. Esimerkiksi Kallaveden Itkonniemen mittauspaikalla tehtiin juhannusviikolla ajankohdan lämpöennätyksiä muutamana päivänä ja lämpimimmillään Kallaveden pintavesi oli juhannuksen jälkeen 26.6.2020 (23,0 °C). Samalla viikolla sinilevät yleistyivät ja viikko olikin leväkesän pahin suhteessa ajankohdan normaalitilanteeseen, pois lukien kuluva viikko. Taustalla levien runsastumiseen oli tuolloinkin todennäköisesti vesimassojen sekoittuminen tuulisella säällä ennen juhannusta, yhdistettynä juhannuksesta alkaneeseen lämpimään jaksoon. Kesäkuussa nopeasti lämmenneisiin pintavesiin liittyi myös ilmiö, jossa lämpimässä vedessä hajonnut siitepöly aiheutti rantaveden samentumista ja tavanomaisesta poikkeavia hajuhaittoja rantojen virkistyskäyttäjille.

Juhannuksen jälkeen levätilanne - samoin kuin pintaveden lämpötila - palautui ajankohtaan nähden tavanomaiselle tasolle ja toinen lievä kukintapiikki ajoittui heinäkuun lopulle. Elokuussa puolestaan levätilanne oli vakioseurannan paikoilla tavanomaista rauhallisempi, mutta loppukesällä ja syksyllä vaihtelua oli paljon viikosta toiseen. Syyskuun viimeisellä viikolla tehtiin vakioseurannan paikoilla koko kesän ennätys, kun niukasti levää oli kuudella yhteensä 21 vakiohavaintopaikasta.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24h).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus
Antti Kanninen, hydrobiologi
puh. 0295 026 801

Kuvat

Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.
Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.
Lataa
Kallaveden Itkonniemen havaintopaikan pintaveden lämpötila kesällä 2020. Kuva: vesi.fi.
Kallaveden Itkonniemen havaintopaikan pintaveden lämpötila kesällä 2020. Kuva: vesi.fi.
Lataa
Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.
Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.
Lataa
Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.
Sinilevää Kallaveden Läpisaarilta. Kuva: A. Kanninen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Maaseudun hanketukea haettiin Pohjois-Savossa yli miljoonalla eurolla9.10.2020 10:24:50 EESTTiedote

Pohjois-Savossa maaseutuohjelman hankehaku on jatkunut syksyllä vilkkaana edellisten hakukierrosten tapaan. Maaseudun hanketukien hakujakso päättyi syyskuun lopussa, jolloin Pohjois-Savon ELY-keskukseen saapui kahdeksan kehittämishankehakemusta. Haettu avustus oli yhteensä noin 1,1 miljoonaa euroa ja hankkeiden sisällöt vaihtelivat maatilojen varautumistoiminnasta, digitalisaation hyödyntämisestä ja laajakaistainvestoinneista aina luovien alojen hyödyntämiseen matkailussa. Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija ja kehittämisvastaava Jaana Tuhkalainen toteaa, että hakemuksia saapui käytettävissä olevaan rahamäärään verrattuna sopivasti, ja että useimmat jätetyistä hakemuksista olivat hyvin valmisteltuja. Myös uudet avaukset luoville aloille, digitalisaatio maataloudessa sekä uuden oppiminen kansainvälisesti ilahduttivat Tuhkalaista. Maaseutuohjelmaa 2014–2020 toteutetaan vuoden 2021 puolelle Kuluva maaseutuohjelmakausi kestää vuoden 2020 loppuun, mutta viimeinen hanketukien ha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme