Kotimaan Energia

Lämmitys ja lämmin vesi ovat suurimmat energiasyöpöt – ja parhaimmat säästökohteet

Jaa

Talvikausi on alkanut ja samalla toistuva puhe energian hinnoista ja säästöistä. Näillä keinoilla sähkölasku pienenee eniten.

Led-valot ovat pitkäikäisiä ja kuluttavat vähän sähköä.
Led-valot ovat pitkäikäisiä ja kuluttavat vähän sähköä.

Sähkölämmitys on lämpimän veden kanssa ehdottomasti kodin suurin sähkönkuluttaja. Se on myös pien- ja kerrostalojen suurin kuluerä. Keskimäärin noin kolmannes kaikista taloyhtiöiden kuluista menee lämpömaksuihin.

– Jos talossa on sähkölämmitys, on se lämpimän veden kanssa kaikkein suurin sähkönkuluttaja, Kotimaan Energian tuotepäällikkö Kiti Ryytty kertoo.

Tästä syystä myös mittavimmat säästöt syntyvät, kun lämmitysjärjestelmä valitaan oikein.

Lämpöpumpun valinta on ehdottomasti tehokkain keino säästää energiakuluissa. Maalämpöpumpun avulla säästöt voivat olla  jopa 80 prosenttia.

Samalla valitsee ympäristöystävällisen, uusiutuvan energialähteen, joka minimoi hiilidioksidipäästöt. Lämpöpumppu on energiatehokkain valinta myös kerrostaloihin, kouluihin ja teollisuuskiinteistöihin.

Sauno ja kostuta ilmaa kohtuudella
Sähkösauna on kodin suuri sähkösyöppö.  Tosin turhaan ei kannata pitää ilmankostutintakaan päällä. Ilman kuivumista vähentää alhaisempi huoneen lämpötila, mikä parantaa myös viihtyvyyttä. Pudottamalla makuuhuoneen lämpötilaa nukahtaminen ja unentulo helpottuvat.

Pese pyykki matalassa lämpötilassa
Pyykinpesun energiankulutus riippuu pesulämpötilasta. Pyykin saa puhtaaksi jo 20 asteessa, jos käyttää pyykinpesuaineena nestemäistä ainetta ja pesukone on melko uusi.

Bye-bye stand-by
Viihdelaitteet kuluttavat sähköä myös silloin, kun ne on sammutettu kaukosäätimellä. Jos laitteesta ei löydy virtaa katkaisevaa kytkintä, niiden virta kannattaa katkaista kokonaan esimerkiksi kytkimellä varustetusta jatkorasiasta, jos johtojen irrottaminen pistorasiasta tuntuu liian vaivalloiselta. Virta on syytä katkaista laitteista ainakin lomien ajaksi.

Valaistus
Vaihda hehkulamput led-valoihin, jotka kuluttavat vain murto-osan hehkulamppujen energiasta. Tämä näkyy luonnollisesti sähkölaskussa. Led-valot ovat myös pitkäikäisiä, käyttöiäksi luvataan 35 000–55 000 tuntia.

Lisätietoja:
Kiti Ryytty, tuotepäällikkö
Kotimaan Energia Oy
puh. 040 709 5438
kiti.ryytty@kotimaanenergia.fi

Avainsanat

Kuvat

Led-valot ovat pitkäikäisiä ja kuluttavat vähän sähköä.
Led-valot ovat pitkäikäisiä ja kuluttavat vähän sähköä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kotimaan Energia on maanlaajuisesti toimiva itsenäinen sähköyhtiö, joka tarjoaa sähköä kilpailukykyiseen hintaan. Kotimaan Energialta saa myös 100-prosenttisesti alkuperävarmennettua, uusiutuvaa energiaa, joka on yhdistelmä vesi-, tuuli- ja aurinkosähköä. Lisäksi teemme yhteistyötä John Nurmisen Säätiön kanssa, jonka tekee ansiokasta työtä Itämeren puhdistamiseksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kotimaan Energia