Lampaanvilla on ongelmallista jätettä – puutarhanhoitoon kehitetty tuote ratkaisee ylijäämävillan kierrätysongelman

Suomen Puutarhakauppiaat ry:n Vuoden 2023 puutarhatuotteeksi valittu Pihavilla on Esbaun kolmevuotisen projektin tulosta. Suomalaisen ja itävaltalaisen villatuotannon sivuvirrat, eli jätevilla, tarjoavat materiaalia puutarhassa käytettäville Pihavillatuotteille. Pihavillaksi tuunattu jätevilla luo mahdollisuuden luopua muovisista ja muista synteettisistä materiaaleista puutarhanhoidossa.
Lampaanvillasta valmistetut Pihavillatuotteet sopivat etanoiden karkottamiseen, lannoitteeksi, kasvien suojaamiseen pakkaselta ja paahtavalta kevätauringolta, rikkaruohojen torjuntaan, maanpeitteeksi ja moneen muuhun. Villasta puutarha saa ravinteita, kuten keratiinia, joita muualta ei saa.
”Lannoitteiden hintojen noustua on selvää, että puutarhaa suojaava ja samalla lannoittava Pihavilla on kustannustehokas vaihtoehto. Käytön aikana hajotessaan keratiinipitoinen luonnonkuitu luovuttaa tärkeitä ravinteita ja hivenaineita”, kertoo ekologisia puutarhatuotteita valmistavan Esbaun toimitusjohtaja Esa Jussila.
BioProffan Pihavilla syntyi tarpeesta löytää ekologinen ja kestävä ratkaisu puutarhojen rikkaruoho-ongelmaan.
”Halusimme löytää tuotteen, joka helpottaa puutarhurin työtä ja takaa samalla maukkaan sadon. Totesimme ratkaisun avaimiksi lampaanvillan erinomaiset luonnolliset ominaisuudet: veden ja lämmön sitomiskyvyn sekä lannoitusominaisuudet. Lisäksi luonnonmukainen lampaanvilla on mitä mainioin muovin korvaaja puutarhassa”, kertoo Jussila.
Suomen Puutarhakauppiaat ry valitsee vuosittain ajankohtaisen puutarhatuotteen, joka ansaitsee kuluttajien huomion. Vuoden Puutarhatuote on innovatiivinen ja laadukas, suomalaiselle kotipuutarhurille sopiva tuote, jota Suomen Puutarhakauppiaat ry suosittelee. Vuoden puutarhatuote on valittu vuodesta 2009 lähtien.
”Tämän tuoteperheen valintaan Vuoden Puutarhatuotteeksi vaikutti erityisesti sen ekologisuus ja monipuolisuus. Laajasta tuoteperheestä löytyy sopivia tuotteita erilaisiin käyttötarkoituksiin ja näin se palvelee ketä tahansa ympäristötietoista kotipuutarhuria”, perustelee Oili Sinilehto Suomen Puutarhakauppiaat ry:stä.
Pihavilla ratkaisi jäteongelman
Puutarhaan käytetään villaa, joka muuten olisi pitänyt hävittää poltettavan jätteen mukana. Vaikka villatuotanto itsessään on ekologista, on lampurien ongelmaksi jäänyt likainen villa, joka ei ole tasalaatuista.
Siitä ei voida tehdä villalankaa, sukkia, villapaitoja ja muuta ihanaa. Ylijäämävilla on aiemmin pakattumuovisäkkeihin ja viety jätteenpolttolaitokselle. Se ei ole ekologinen tapa päästä eroon lampaiden ongelmallisesta jätteestä.
Suomalaista lampaanvillaa kuljetetaan pestäväksi myös Euroopan ulkopuolelle, mutta se ei välttämättä käsittelyn jälkeenkään täytä laatukriteerejä Suomessa.
Kaiken Pihavillan voi sen sijaan uusiokäyttää.
”Kun esimerkiksi Pihavillan lavakaulusmatto on mennyt huonoon kuntoon, voi sen käyttää maaperän kuohkeuttajana ja lannoitteeksi. Pihavillan luonnonkuidut rikastuttavat kasvualustaa maatuessaan”, Esa Jussila kertoo.
Pihavillan lavakaulusmatto ehkäisee rikkaruohojen kasvun sekä pitää paahtavan auringon pois kukkapenkistä samalla kun se päästää kosteuden ja ravinteet läpi. Madot ja mikrobit viihtyvät villan suojassa, kun taas etanat välttelevät villan karheaa pintaa.
Yhä useampi haluaa hoitaa pihaansa luonnonmukaisilla tuotteilla
Pihavillatuotteista rikkaruohomatto sopii esimerkiksi eroosion estoon rinteissä. Villamatto levitetään rinteeseen ja kastellaan. Tästä syntyy tiivis huovutettu matto, joka pitää rinteen kasassa. Kasvien pintajuuret taas tarttuvat rikkaruohomattoon ja pitävät maton ja rinteen tiukasti paikoillaan. Sateet eivät kuljeta maamassoja, sillä villamatto vaimentaa sateen voimakkuutta ja ehkäisee maaperän valumista.
Tiiviit villamatot sisältävät runsaasti ravinteita, jotka kasvit saavat käyttöön villan hajotessa hiljalleen.
Utelias puutarhuri käyttää Pihavillaa moneen eri tarkoitukseen: maaperän kuohkeuttamiseen, kompostin ilmavoittamiseen, pienten taimien tukemiseen, ruukkujen pohjalle tai ruukkujen vuoraamiseen. Vain luovuus on käytön rajana.
Esbau on jo vuosia kehittänyt luonnonmukaisia ja ekologisia tuotteita puutarhanhoitoon. Niiden kysyntä kasvaa jatkuvasti Suomessa. Yrityksen valikoimissa ovat jo ennen Pihavillaa olleet muun muassa savirouhe, biohiili ja bokashointiin tarkoitetut välineet.
"On erittäin tärkeää, että olemme nyt osanneet jalostaa villan puutarhakäyttöön, jotta sitä ei turhaan jouduta hävittämään hajoamattomien tuotteiden mukana polttamalla. Lampaanvilla on kuitenkin alati uusiutuva raaka-aine ja 100-prosenttisesti biohajoava tuote”, Esbaun toimitusjohtaja Esa Jussila sanoo.
Lähes 40 vuotta alalla toiminut Esbau Oy on luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistunut suomalainen yritys ja samalla luonnonmukaisen lannoituksen ja myrkyttömän puutarhanhoidon uranuurtaja Suomessa. Esbaun tuotteissa pitkäkestoinen biologinen vaikutus, kiertotalous ja ympäristöystävällisyys yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla.
Ohjeita luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon löytyy Esbaun Bio-Aapisesta osoitteesta www.esbau.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa Jussila, toimitusjohtaja, Esbau Oy
esa.jussila@esbau.fi
puh. 0400 210 310
Kuvat





Linkit
Tietoja julkaisijasta
Rakentaja.fi on Suomen tunnetuin rakentamisen kuluttajasivusto, joka on tarjonnut tietoa ja palveluita rakentajille ja remontoijille jo yli 20 vuoden ajan. Aktiivisista kuluttajista eli rakentajista ja remontoijista yli 70 prosenttia tuntee Rakentaja.fi-sivuston.
Rakentaja-tuoteperheeseen kuuluvat taloyhtiöpäättäjien Omataloyhtiö.fi, pihan ja puutarhan harrastajien Puutarha.net sekä rakentamisen ammattilaisten Rakentaja.fi/Pro. Rakentaja-tuoteperheen sivustoilla vieraillaan lähes miljoona kertaa kuukausittain.
Rakentajan tuoteperhe on osa Schibsted-konsernia, johon Suomessa kuuluvat myös Oikotie ja Tori.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Schibsted Suomi Oy
Paljonko maksaa 200-neliöisen omakotitalon kunnostus? Rakentamisen messuilla vastataan remppakysymyksiin26.1.2023 08:10:25 EET | Kutsu
Yleisön ja näytteilleasettajien arvostamat Rakenna & Remontoi -messut järjestetään Vantaan Myyrmäki-hallissa 27.-29.1.2023. Perinteikäs tapahtuma kokoaa yhteen rakentamisen ja remontoinnin eturivin yritykset ja tietotaidon jo 20. kertaa. Näytteilleasettajat esittelevät alan uusimmat tuotteet, palvelut, työmenetelmät ja ratkaisut.
Miksi aina rakennetaan samanlaisia laatikoita? – Näin kaupunkirakentaminen muuttuu tulevaisuudessa25.1.2023 09:10:47 EET | Tiedote
Suomen kaupunkeihin ei rakenneta viihtyisäksi koettuja rakennuksia ja ympäristöjä. Mikä suunnittelussa jarruttaa ihmisten mieltymysten täyttämistä: raha, rakentamisen standardit vai joku muu? Rakenna & Remontoi -messujen panelistit puivat viihtyisän kaupunkirakentamisen tulevaisuutta perjantaina Vantaalla.
Nyt tehdään pieniä ja keskisuuria remontteja – ja haetaan energiansäästöä20.1.2023 06:30:00 EET | Tiedote
Rakentaja.fi selvitti kuluttajien rakennus- ja remontointisuunnitelmia. Rakennus- ja remontointibuumi ei vieläkään taitu. Eniten suunnitellaan pintaremontteja koteihin ja vapaa-ajanasuntoihin. Rahaa ollaan valmiita laittamaan pintojen lisäksi energiansäästökorjauksiin ja energiamuodon muutoksiin.
Energian säästöä lupaavien remonttien määrä kiivaassa kasvussa25.10.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Kuluttajien huoli sähkön hinnoista on lisännyt remontointi-intoa. Vaihtoehtoisten ja täydentävien energiaratkaisujen, kuten aurinkopaneelien, lämpöpumppujen ja tulisijojen, kysyntä kiihtyy koko ajan. Lokakuun OMAKOTI-messuille Vantaalla odotetaan paljon sellaisiakin kävijöitä, jotka vasta energiapula on herättänyt kodin kunnostushankkeisiin.
Rakennusten vikasietoisuutta laiminlyödään edelleen27.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Rakenteiden vikasietoisuus perustuu suurelta osin kosteusrasitusten hallintaan. Kosteusongelmia ilmenee erityisesti vanhoissa rakennuksissa, mutta myös uudisrakentamisen kireät aikataulut tuovat haasteita laadukkaaseen rakentamiseen sekä ilmastonmuutos rasittaa rakennuksia aivan uudella tavalla, johon ei ole osattu varautua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme