Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Lämpenevä sää näkyy pohjalaisvesistöissä

Jaa

Päivälämpötilojen nousu ja yöpakkasten väheneminen on lisännyt ja lisää jokien virtaamia Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, missä tulvahuippua ennustetaan pääosin ensi viikolle. Myös Keski-Pohjanmaalla virtaamat ovat osin lievässä nousussa, mutta tulvahuippua ennustetaan vasta vappuviikolle. Lumimäärät ovat edelleen keskimääräistä suurempia etenkin Lapväärtin-, Lapuan-, Ähtävän- ja Perhonjoen valuma-alueilla. Viime viikkojen säät ovat heikentäneet jokijäitä. Jääpatoriskiä on kuitenkin ainakin Kyrönjoella Isonkyrön alapuolella.

Jos lämpeneminen pysyy maltillisena ja sateet vähäisenä, niin lumen sulaminen jakaantuu pitkälle ajalle, mikä pienentää tulvahuipun suuruutta. Lumen korkeasta vesiarvosta huolimatta on siis mahdollista, että kevättulva ei aiheuta merkittäviä rakennusvahinkoja. Vesi tulee paikoitellen nousemaan alavimmille pelloille ja pienille teille. Närpiön-, Kyrön-, Lapuan- ja Perhonjoella tulvatilannetta helpottaa osittain se, että tekojärviin on tehty runsaasti tilaa lumen sulamisvesille.

Tulvakeskus ennustaa Lapuan- ja Kyrönjoella ja rannikon pienten jokien alueella virtaamahuippua keskimäärin aikavälille 20.–23.4. Koska lumen sulaminen jakaantuu suhteellisen pitkälle ajalle, niin kevättulvan ennustetaan nousevan keskimäärin kerran 1–5 vuodessa toistuvan tulvan tasolle. Muutaman asteen muutokset lämpötiloissa ja mahdolliset sateet voivat kuitenkin muuttaa ennusteita merkittävästi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja kevään tulvaennusteista Tulvakeskuksesta:
Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 439

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806
Johtava vesitalousasiantuntija Tomi Mäki, puh. 0295 027 461
Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven säännöstelypadon kunnostaminen ja kalatien rakentaminen alkaa20.5.2022 09:55:36 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus kunnostaa Jääskänjärven (Alavus) säännöstelypadon betonirakenteita sekä säännöstelyluukun. Samalla padon länsipuolelle aukaistaan tilapäinen juoksutusväylä, jotta kunnostustyöt pystytään tekemään kuivatyönä säännöstelyn vaarantumatta. Kunnostustyön jälkeen juoksutusväylään rakennetaan kalatie. Urakoitsijana toimii RAPinsto Oy. Työn aikana vedenpinta pyritään pitämään normaalilla korkeudella, mutta vedenpinnan vaihtelut saattavat olla normaalia suurempia.

Asfalteringen och vägmärkningsarbetet inleds i maj i de österbottniska landskapen (landskapen i Österbotten)5.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Enligt uppgifterna just nu inleds beläggningsarbetet sommaren 2022 i NTM-centralen i Södra Österbottens område under vecka 20. I NTM-centralen i Södra Österbottens område beläggs cirka 150 kilometer väg i de redan konkurrensutsatta entreprenaderna för Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Peab Industri Oy är beläggningsentreprenör.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme