Lapin ELY-keskus

Lämpimät kelit sulattavat lumia ja nostavat jokien virtaamia Lapissa

Jaa

Lapissa vesistöjen vedenkorkeudet ja jokien virtaamat ovat sateisen lokakuun seurauksena keskimääräistä korkeammilla tasoilla. Sään ennustetaan lämpenevän, jonka seurauksena tapahtuu lumien sulamista ja virtaamat tulevat edelleen kasvamaan. ELY-keskus varoittaa, että jo olemassa olevat jäät ovat erittäin heikot ja jäille menoa tulee välttää.

Rovaniemen kohta 24.10.2021. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Rovaniemen kohta 24.10.2021. Kuva on vapaasti käytettävissä.

Lokakuu on ollut Lapissa monin paikoin ennätyksellisen sateinen. Suurien sademäärien vuoksi vesistöjen vedenpinnat ovat monin paikoin ajankohtaan nähden keskimääräistä korkeampia. Myös pohjavedet ja maaperän vesipitoisuus ovat tavanomaista korkeammilla tasoilla. Runsaan vesitilanteen vuoksi myös säännöstellyissä vesistöissä on jouduttu tekemään ohijuoksutuksia.

Viikonvaihteeseen ja ensi viikolle ennustettu sään lämpeneminen ja mahdolliset vesisateet sulattavat lumia, ja virtaamien arvioidaan edelleen nousevan. Virtaamat jäävät kuitenkin selvästi pienemmäksi kuin kevättulvissa, joten tulvavahinkoja niistä ei arvioida aiheutuvan. Suuret virtaamat ja lumen sulaminen heikentävät entisestään jääolosuhteita ja jokien jäät lähtevät todennäköisesti liikkeelle. Jäillä liikkumista tulee ehdottomasti välttää.

Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella vesi.fi-sivulla.  Ennusteet päivittyvät muutaman tunnin välein.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh 0295 037 406
vesitalousasiantuntija Anna Kurkela, puh. 0295 037 398
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Rovaniemen kohta 24.10.2021. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Rovaniemen kohta 24.10.2021. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohdataan! - Työelämän ja koulutuksen yhteistyöfoorumi ETAPPI 2021 Pyhätunturilla 2.-3.12.202125.11.2021 10:32:50 EET | Tiedote

Pyhätunturilla kokoonnutaan keskustelemaan ja hakemaan ratkaisuja hyvin ajankohtaisiin kohtaannon haasteisiin Lapissa. Vuosittain järjestettävän ETAPPI 2021 -yhteistyöfoorumin teemana tänä vuonna on työelämän, osaamisen ja työvoiman kohtaannon kehittäminen Lapissa. Foorumiin kokoontuu elinkeinoelämän kehittäjiä, aluehallinnon edustajia, koulutuksen järjestäjiä sekä yrityksiä keskustelemaan ajankohtaisista teemoista osaamisen ja kohtaannon ympärillä.

Lapissa 40 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta22.11.2021 14:21:44 EET | Tiedote

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä. Ne ovat syntyneet luonnon ja perinteisen maankäytön yhteisvaikutuksen tuloksena. Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Lapissa nyt yhteensä 40, joista 23 sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme