Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lämpöaalto kasvattaa nopeasti Lapin jokien virtaamia

Jaa

Sään lämpeneminen saa Lapin jokien virtaamat tällä viikolla nopeaan nousuun. Lämpöaalto jää kuitenkin ennusteiden mukaan lyhytaikaiseksi ja viikonloppuna on huomattavasti kylmempää. Tästä syystä lumen sulaminen näyttää jakautuvan pitkälle aikavälille ja tulvasta tulee monissa joissa kaksihuippuinen: ensimmäinen virtaamahuippu tämän viikon lämpenemisen seurauksena ja toinen toukokuun lopulla tai vasta kesäkuun alulla.

Vuoden 2020 kevättulva Kemijoella Auttin maisemapadolla toukokuun lopussa. Kuva: Lapin ELY-keskus
Vuoden 2020 kevättulva Kemijoella Auttin maisemapadolla toukokuun lopussa. Kuva: Lapin ELY-keskus

Säätilan kehittymisessä on erittäin suuria epävarmuuksia liittyen esimerkiksi siihen, kuinka etelään kylmä ilma viikonvaihteessa virtaa. Ennusteiden päivittäinen vaihtelu on nyt suurta. On myös mahdollista, että kylmempi jakso jää ennustettua lyhytaikaisemmaksi. Tälle ja ensi viikolle on ennustettu vesisateita, jotka osaltaan kasvattavat virtaamia. Joet ovat jo monin paikoin sulia ja jäljellä olevat vähäiset jäät sulavat paikoilleen, joten jääpatojen riski on vähäinen.

Simojoki
Lapin eteläosassa Simojoen alueella suurin osa lumesta sulaa tällä viikolla ja virtaama saavuttanee huippunsa viikon lopulla. Tulvahuippu on ennusteen mukaan keskimääräisen kevättulvan tasoa.

Tornionjoki ja Muonionjoki
Tornionjoessa virtaamat ja vedenpinnat nousevat tällä viikolla nopeasti, mutta tulva on ennusteen mukaan korkeimmillaan vasta toukokuun viimeisellä viikolla tai kesäkuun puolella. Pohjoisempana Muonionjoessa nousu jäänee vielä tällä viikolla vähäiseksi. Tornionjoen ja Muonionjoen tulvahuippujen ennustetaan olevan suuruudeltaan lähellä keskimääräistä. Lumimäärä valuma-alueella on hieman keskimääräistä suurempi, mutta sulamisen jakaantuminen pitkälle aikavälille pienentää maksimivirtaamaa.

Kemijoki
Kemijärven vedenpinta on nyt alimmillaan, kun järveen on tehty tilaa sulamisvesille. Järven pinta ja Kemijoen virtaama ovat juuri lähdössä nousuun. Rovaniemellä kevätvirtaamat ovat ennusteen mukaan suurimmillaan aikaisintaan ensi viikon lopulla, mutta todennäköisemmin vasta sen jälkeen. Huipun ajoituksen epävarmuus on suuri. On mahdollista, että virtaama saavuttaa maksiminsa vasta kesäkuun puolella. Huipun ennustetaan olevan Rovaniemellä keskitasoa ja selvästi viime vuoden kevättulvaa pienempi, eikä tulvavahinkoja ole odotettavissa.

Ounasjoki
Ounasjoen virtaama on lähtenyt nousuun. Näillä näkymin viikonvaihteessa tapahtuva sään viileneminen pysäyttää nousun tai jopa kääntää virtaaman laskuun, mutta jos ensi viikko on keskiennustetta lämpimämpi, saattaa virtaamahuippu ajoittua jo ensi viikon lopulle. Todennäköisin huipun ajankohta on kuitenkin touko-kesäkuun vaihteen tienoilla. Kittilässä vahinkorajan ylittyminen ei ole kovin todennäköistä, mutta se on kuitenkin mahdollista, jos lähimmän kahden viikon sademäärä on erittäin suuri. Sääennusteiden mukaan mahdollisuus runsaisiin sateisiin on olemassa.

Ivalojoki
Ivalojoen virtaama on lähdössä nopeaan nousuun ja saavuttaa huippunsa mahdollisesti jo viikonvaihteessa, mutta luultavimmin vasta ensi viikolla. Tulvasta tulee todennäköisesti kaksihuippuinen. Suurimpien kevätvirtaamien ennustetaan olevan keskimääräistä tasoa.

Tenojoki
Tenojoen virtaama nousee tällä viikolla jo jonkin verran, mutta kevätvirtaamien huippu ajoittunee vasta aivan toukokuun lopulle tai kesäkuun alkuun. Huipun ennustetaan olevan suuruudeltaan keskimääräistä pienempi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, puh. 0295 037 282 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Juha Kuivalainen, puh. 0295 037 391 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh. 0295 037 406 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354 (Lapin ELY-keskus)
Johtava hydrologi Noora Veijalainen, puh. 0295 251 159 (Suomen ympäristökeskus)

Lapin ELY-keskuksen tulva-asioiden sähköpostiosoite: tulvat.lappi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Vuoden 2020 kevättulva Kemijoella Auttin maisemapadolla toukokuun lopussa. Kuva: Lapin ELY-keskus
Vuoden 2020 kevättulva Kemijoella Auttin maisemapadolla toukokuun lopussa. Kuva: Lapin ELY-keskus
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

ELY-keskuksen kautta Lappiin noin 102,9 miljoonaa euroa (korjattu tiedote)28.9.2021 15:34:33 EEST | Tiedote

ELY-keskuksen kautta Lappiin ohjautui kuluvan vuoden tammi-kesäkuun aikana yhteensä 102,9 miljoonaa euroa. Hankintapäätöksiä tehtiin 73 miljoonalla eurolla, yrityksille ja elinkeinonharjoittajille myönnettiin investointeihin tukea 19,1 miljoonaa ja erilaisia kehittämishankkeita rahoitettiin 10,8 miljoonalla. Rahoitusta myönnettiin yrityksille ja elinkeinonharjoittajille noin 1,1 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Koordinoiden rakennemuutokseen ja kohtaantoon -hanke käynnistyi Lapin ELY-keskuksessa20.9.2021 10:45:42 EEST | Tiedote

Hankkeessa rakennetaan Lapin alueen toimijoille elinvoimaa ja työllisyyttä edistävä yhteistyön toimintamalli. Mallissa hyödynnetään monipuolista tietoaineistoa ja tiedolla johtamista. Lisäksi kokeillaan erilaisia toimintamalleja ja pilotoidaan ketteriä kehittämistoimenpiteitä eri työnhakijakohderyhmille ja erilaisiin rakennemuutostilanteisiin sekä kehitetään seurantamalleja vaikutusten seurantaan.

Lapin maahanmuuttoasiain toimikunnan uusi toimikausi käynnistyi20.9.2021 09:49:01 EEST | Tiedote

Lapin alueellisen maahanmuuttoasiain toimikunta aloitti uuden toimikautensa maanantaina 13.9. pidetyn järjestämiskokouksen myötä. Lapin ELY-keskuksen asettaman toimikunnan tehtävänä on vahvistaa toimialarajat ylittävää tiedonvaihtoa ja mahdollistaa keskustelua ajankohtaisista maahanmuuttokysymyksistä. Järjestäytymiskokouksessa vilkasta keskustelua herätti työ- ja koulutusperusteinen maahanmuutto.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme