Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen alueen valmiuspäivät: vuorovaikutuksella keskeinen rooli häiriötilanteiden hoitamisessa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella pidettiin viisi maakunnallista valmiuspäivää lokakuun ja marraskuun aikana. Valmiuspäivät korvasivat perinteisen alueellisen valmiusharjoituksen. Valmiuspäivien aikana syvennettiin viime vuonna toteutetun LSS19-valmiusharjoituksen väestönsuojelun teemaa täydentäen sitä koronapandemia näkökulmalla. Osallistujia valmiuspäiviin oli kaikkiaan yli 600.

”Tänä poikkeuksellisena vuonna halusimme muistuttaa valmiuspäivillä yhteiskunnan eri toimintojen voimakkaasta keskinäisriippuvuudesta ja siitä, että keskellä koronatilanteenkin hoitamista tulee meidän muistaa varautua muihinkin yllättäviin tapahtumiin”, totesi johtaja Tarja Wiikinkoski valmiuspäivien päätteeksi.

Valmiuspäivillä keskityttiin varautumisen ja valmiuden kehittämiseen kunnissa. Päivät järjestettiin yhteistyössä terveydenhuollon ja pelastustoimen kanssa. Valmiuspäiville osallistuivat lähes kaikki alueen yli 80 kuntaa, keskeiset viranomaiset ja merkittävä määrä sidosryhmiä ja kriittisen infrastruktuurin toimijoita. Mukana oli osallistujia myös sisäministeriöstä, Pelastusopistolta ja muista aluehallintovirastoista. Tilaisuus järjestettiin etäyhteyksillä, joten osallistujat pystyivät osallistumaan tilaisuuteen haluamistaan paikoista.

Koronapandemian, huoltovarmuuden ja yhteisen tilannekäsityksen tiivis yhteys kiinnosti

Valmiuspäivien teemoina olivat väestönsuojelu, pandemia, tilannekuva ja huoltovarmuustoiminta. Näitä teemoja valottivat sisäministeriön pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Hannu Kiviranta, Valtioneuvoston tilannekeskuksen apulaispäällikkö Rauli Lepistö ja Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen.

Valtion keskushallinnon puheenvuoroissa korostettiin paikallisen, alueellisen ja kansallisen tason vuorovaikutuksen keskeistä merkitystä, jotta häiriötilanteista selvitään. Viestit, joita osallistujat ja alueellisten esitysten pitäjät toivat esille, toimitettiin jatkokäsittelyyn kansallisen tason toimijoille. Vuorovaikutus toimi siis molempiin suuntiin.

Alueellisten terveydenhuollon toimijoiden ja pelastuslaitosten edustajat totesivat, että paikallinen tiedonvaihto on toiminut hyvin tässä häiriötilanteessa. Esille tuotiin voimakkaasti myös pandemiatilanteeseen alussa liittynyt suuri epävarmuus ja vaikeus hankkia tarvittavia materiaaleja, jotta tartuntatautitilanne pystyttäisiin hoitamaan.

Kuntien ja maakuntaliittojen puheenvuoroissa tuotiin esille miten tärkeätä häiriötilanteessa on keskittyä tähän hetkeen ja tehdä toimenpiteet oikeaa aikaan, jotta kansalaiset ja elinkeinoelämä selviävät tilanteesta. Kriisistä selvitään, mutta se edellyttää huolellista paneutumista tilanteen hoitoon ja myös varautumista pitkäkestoisen tilanteen elpymisvaiheen toimenpiteisiin.

Alueellisissa puheenvuoroissa korostui toimivat verkostot ja onnistunut viestintä, mutta yhteys kansallisen tason tilannekuvaan ja toimiin oli kuitenkin jäänyt puutteelliseksi.

Keskushallinnon suuntaan lähetettiin terveisinä erilaisia kehittämisnäkökulmia. Pandemian aikana maakunnallisten varautumisen ryhmien työ on ensiarvoisen tärkeää tilanneymmärryksen muodostamisessa ja välittämisessä. Väestönsuojeluun liittyvien asioiden todettiin vaativan vahvaa ohjausta, jotta väestönsuojelun suunnittelu saataisiin kansallisesti yhtenäiseksi. Kuntien tukemiseen toivottiin lisää resursseja.


Lisätietoja:
johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualue
etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen AVI

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Nya kontaktuppgifter för Regionförvaltningsverket i Södra Finland 18.1.202118.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Brevhanteringen koncentreras till Regionförvaltningsverket i Södra Finlands huvudkontor i Tavastehus. Samtidigt ändras regionförvaltningsverkets post- och besöksadress. Våra nya adresser Från och med den 18 januari 2021 är Regionförvaltningsverket i Södra Finlands nya postadress PB 1, 13035 AVI. huvudkontorets nya besöksadress är Wähäjärvenkatu 6, Tavastehus. Ansvarsområdet för arbetarskyddet använder postadressen PB 110, 00521 Helsingfors till slutet av februari. Från och med den 1 mars 2021 har ansvarsområdet för arbetarskyddet en ny postadress som är PB 7, 13035 AVI. Besöksadresserna för kontoren i Kouvola och Helsingfors ändras inte. Behandlingen av ärendet försnabbas om du beaktar följande då handlingarna skickas: Adressera brevet bara till regionförvaltningsverket (post som kommer på en tjänstemans namn fördröjer ärendehanteringen). Skicka brevet till regionförvaltningsverkets PB-adress (inte till besöksadresserna). Ange i början av dokumentet regionförvaltningsverkets diarienumm

Etelä-Suomen aluehallintoviraston uudet yhteystiedot 18.1.202118.1.2021 10:00:00 EETTiedote

Kirjepostin käsittely keskittyy Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätoimipaikkaan Hämeenlinnaan. Samalla muuttuvat aluehallintoviraston posti- ja käyntiosoite. Uudet osoitteemme 18.1.2021 alkaen Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusi postiosoite on PL 1, 13035 AVI päätoimipaikan uusi käyntiosoite on Wähäjärvenkatu 6, Hämeenlinna Työsuojelun vastuualueen postiosoite PL 110, 00521 Helsinki on käytössä helmikuun loppuun saakka. 1.3.2021 alkaen työsuojelun vastuualueen uusi postiosoite on PL 7, 13035 AVI. Kouvolan sekä Helsingin toimipaikkojen käyntiosoitteet eivät muutu. Asian käsittely sujuu nopeammin, kun asiakirjoja lähettäessäsi huomioit seuraavat seikat: Osoita kirje vain aluehallintovirastolle (virkamiehen nimellä tuleva posti aiheuttaa viivettä asian käsittelyyn). Lähetä kirje aluehallintoviraston PL-osoitteeseen (ei käyntiosoitteisiin). Mainitse asiakirjan alussa aluehallintoviraston diaarinumero, joka on selvitys-, lausunto- yms. pyynnössä. Kun olet lähettämässä kirjepostia alue

Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)15.1.2021 14:58:49 EETTiedote

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningverkets nya sammankomstbegränsningsbeslut publicerades 14.1.2021 och den träder ikraft måndagen 18.1.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme