Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto havaitsi useita epäkohtia ja lainvastaisuuksia Tampereen kaupungin ylläpitämässä Särkänkodissa Orivedellä - toiminta määrätty korjattavaksi kuntoon viipymättä

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki saapuneiden epäkohtailmoitusten vuoksi ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin Särkänkotiin Orivedelle. Tarkastuskäynnillä 14.7.2021 aluehallintovirasto havaitsi yksikössä vakavia puutteita toiminnan järjestämisessä. Puutteet liittyivät muun muassa henkilöstön määrään ja rakenteeseen, lääkeluvallisten työntekijöiden puuttumiseen työvuoroista, toimintayksikön johtamiseen ja esimiestyöhön, lääkehoidon käytäntöihin ja lääkkeiden säilyttämiseen sekä omavalvonnan toteutumiseen.

Aluehallintovirasto määräsi 1.9.2021 annetulla päätöksellä Tampereen kaupungin turvaamaan asiakasturvallisuuden ja palvelujen laadun Oriveden Särkänkodissa siten, että Särkänkodissa toteutuu asiakkaiden palveluntarpeen mukainen välittömän asiakastyön mitoitus (vähintään 0,64 hoitajaa asiakasta kohden). Päätöksen mukaan asia on saatettava viipymättä kuntoon, kuitenkin viimeistään 20.9.2021.

Tampereen kaupunki määrättiin myös ilmoittamaan aluehallintovirastoon takautuvasti ajalta 2.8.–5.9.2021 heti sekä ajalla 6.9.–31.12.2021 joka toinen viikko Oriveden Särkänkodin viikoittain toteutuneen mitoituksen ryhmäkodeittain. Selvitys tehdyistä toimenpiteistä tulee toimittaa aluehallintovirastolle 30.9.2021 mennessä. Kaupunki velvoitettiin järjestämään Oriveden Särkänkodin johtaminen siten, että yksikön johtajalla on vastuullaan vain Särkänkodin johtaminen. Asia on saatettava viipymättä kuntoon, kuitenkin viimeistään 1.10.2021.

Vastaisen toiminnan varalle aluehallintovirasto antoi huomautuksen Tampereen kaupungille Särkänkodin asiakasturvallisuuden ja palvelujen laadun vaarantamisesta sekä lain vastaisesta toiminnasta tammi-heinäkuussa 2021. Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden viranhaltijoita huomautettiin toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä Särkänkodissa siten, että asiakkaiden hyvä hoito ja hyvä kohtelu turvataan kaikissa olosuhteissa, kaikkina aikoina.

Aluehallintoviraston huomautus Tampereen kaupungille koskee myös Suomen perustuslaissa säädettyjen velvollisuuksien täyttämättä jättämistä sekä asiakkaiden perusoikeuksien rajoittamista siten, että lääkärin päätöksellä tehdyn rajoitustoimenpiteen tarpeellisuutta, vaikutuksia ja kestoa ei ole riittävässä määrin arvioitu.

Aluehallintovirasto kiinnittää Särkänkodin toiminnasta vastaavien huomiota siihen, että sosiaalihuollon omavalvontaa tulee toteuttaa säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla toiminnan laadun ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Huomiota kiinnitettiin myös siihen, että asiakastietojen asianmukaista kirjaamista varten yksikön johtajan tulee varmistaa, että kaikilla hoitotyötä tekevillä henkilöillä tulee olla asianmukaiset tunnukset tietojärjestelmiin. Samoin Särkänkodin lääkehoito tulee olla järjestetty asianmukaisesti.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Särkänkodin valvontaa ja seuraa tilannetta aktiivisesti Tampereen kaupungin toimittamien tietojen ja selvitysten perusteella.

Lisätietoja:

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Kirsi Harju p. 0295 018535
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme