Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto päätti Oriveden Särkänkodin valvonnan

Jaa

Aluehallintovirasto toteaa päätöksessään 5.1.2022, että Tampereen kaupunki on toiminut käytettävissä olevien selvitysten perusteella asianmukaisesti ja aluehallintoviraston antaman määräyksen mukaisesti ja saanut korjattua Särkänkodin välittömän asiakastyön mitoituksen asiakkaiden palveluntarvetta vastaavalle tasolle. Asia ei tältä erää anna aluehallintovirastolle aihetta enempiin toimenpiteisiin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon on saapunut heinäkuusta 2021 alkaen useita epäkohtailmoituksia koskien Tampereen kaupungin toimintayksikkö Särkänkotia Orivedellä. Kaikissa epäkohtailmoituksissa esitettiin vakavaa huolta yksikön hoito- ja hoivatyön henkilöstömäärän riittävyydestä asiakkaiden palvelujen tarpeisiin nähden, puutteita lääkehoidon toteuttamisessa ja lähiesimiehen vaihtuminen vuoden välein. Ilmoituksissa mainittiin lisäksi, että asiat eivät ole muuttuneet aluehallintoviraston ohjauksesta huolimatta.

Aluehallintovirasto määräsi 1.9.2021 annetulla päätöksellä Tampereen kaupungin turvaamaan asiakasturvallisuuden ja palvelujen laadun Oriveden Särkänkodissa siten, että asiakkaiden palveluntarpeen mukainen välittömän asiakastyön mitoitus toteutuu. Päätöksen mukaan asia oli saatettava viipymättä kuntoon, kuitenkin viimeistään 20.9.2021.

Kaupunki velvoitettiin järjestämään Oriveden Särkänkodin johtaminen siten, että yksikön johtajalla on vastuullaan vain Särkänkodin johtaminen. Tämä asia oli saatettava viipymättä kuntoon, kuitenkin viimeistään 1.10.2021.

Vastaisen toiminnan varalle aluehallintovirasto antoi huomautuksen Tampereen kaupungille Särkänkodin asiakasturvallisuuden ja palvelujen laadun vaarantamisesta sekä lain vastaisesta toiminnasta tammi-heinäkuussa 2021. Kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden viranhaltijoita huomautettiin toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä Särkänkodissa siten, että asiakkaiden hyvä hoito ja hyvä kohtelu tulee turvata kaikissa olosuhteissa, kaikkina aikoina.

Aluehallintoviraston huomautus Tampereen kaupungille koski myös Suomen perustuslaissa säädettyjen velvollisuuksien täyttämättä jättämistä sekä asiakkaiden perusoikeuksien rajoittamista siten, että lääkärin päätöksellä tehdyn rajoitustoimenpiteen tarpeellisuutta, vaikutuksia ja kestoa ei oltu riittävässä määrin arvioitu.

Päätöksessään 1.9.2021 aluehallintovirasto kiinnitti Särkänkodin toiminnasta vastaavien huomiota myös siihen, että sosiaalihuollon omavalvontaa tulee toteuttaa säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla toiminnan laadun ja asiakasturvallisuuden varmistamiseksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteaa 5.1.2022 antamassaan valvontapäätöksessään, että Tampereen kaupunki on toiminut käytettävissä olevien selvitysten perusteella asiassa asianmukaisesti ja aluehallintoviraston antaman määräyksen mukaisesti ja saanut korjattua Särkänkodin välittömän asiakastyön mitoituksen asiakkaiden palveluntarvetta vastaavalle tasolle. Lisäksi esihenkilön johtamisvastuussa on ollut ainoastaan Särkänkoti 15.9.2021 lähtien.

Käsityksenään aluehallintovirasto ilmaisee, että ryhmäkotia ei voi jättää yöaikaan ilman valvontaa ja ryhmäkodeissa yöaikaan tarvittavat auttamiskäynnit tulee organisoida jollain muulla tapaa kuin ryhmäkotien välisillä käynneillä. Aluehallintovirasto toteaa, että ryhmäkotien yöhoitajien tulee olla lisäksi lääkeluvallisia, jotta asiakasturvallisuus pystytään turvaamaan myös siltä osin.

Aluehallintoviraston saamien selvitysten mukaan Särkänkodissa ei ole enää hygieniahaalareita kenelläkään asiakkaalla käytössä. Joillakin asiakkailla on määräaikaisia terveyttä ja toiminnallisuutta turvaavia rajoittavia toimintakäytänteitä. Selvitysten mukaan rajoittavat toimet ovat aina määräaikaisia ja niiden tarve arvioidaan viimeistään määräajan umpeuduttua uudelleen.

Aluehallintovirasto toteaa, että Tampereen kaupunki on toiminut käytettävissä olevien selvitysten perusteella kyseisessä asiassa asianmukaisesti eikä asia anna aihetta aluehallintovirastolle enempiin toimenpiteisiin. Aluehallintovirasto toteaa päätöksessään lisäksi, että lääkehoidon turvalliseen toteuttamiseen ja henkilöstön osaamisen varmistamiseen liittyvät asiat tulee korjata viipymättä.

Oriveden Särkänkodin valvonta-asia aluehallintovirastossa päättyy.


Yhteyshenkilö

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Kirsi Harju p. 0295 018535

Linkki Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätökseen LSSAVI/11038/2021, 5.1.2022

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronarestriktionerna i Egentliga Finland och Satakunta förlängs med viss precisering - barns och ungas hobbyverksamhet kan fortsätta14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förlänger och preciserar de beslut om restriktioner som redan gäller i Egentliga Finland och Satakunta. Det ena av de nya besluten gäller förbud att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt åtgärder som ska vidtas i olika slags utrymmen för att förebygga spridning av coronaviruset. Det andra beslutet innebär stängning av vissa sådana utrymmen för kunder och deltagare där smittrisken inte i tillräcklig utsträckning går att minska genom att arrangera utrymmena. Besluten är i kraft under tiden 16 - 28.1.2022.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin - lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa ja tarkentaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jo voimassa olevia määräyksiä. Toinen uusista päätöksistä koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä ja erilaisissa tiloissa tehtäviä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Toinen päätös määrää pidettäväksi suljettuna tiettyjä asiakas- ja osallistujatiloja, joissa tartunnan riskiä ei voida tilajärjestelyin riittävästi vähentää. Päätökset ovat voimassa 16.-28.1.2022.

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté: Beredskapen handlar också centralt om förmågan att föreställa sig olika och okända hot14.1.2022 14:40:49 EET | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 13 januari 2022 till årets första möte för att uppdatera lägesbilden av covid-19 och andra aktuella säkerhetsobservationer. Forskaren Ossi Heino från Tammerfors universitet berättade för beredskapskommissionen om krisinlärning ur ett kritiskt och djupare perspektiv.

Kokoontumisrajoitus kiristyy ja tiloja määrätään suljettavaksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 17.1. alkaen14.1.2022 14:22:30 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemillä päätöksillä suljetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla liikunta-, harrastus-, huvi- ja virkistystiloja. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kiristyy siten, että sisätiloissa kielletään yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Päätökset tulevat voimaan 17.1.2022.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Varautumisessa on keskeisesti kyse myös kyvystä kuvitella erilaisia ja tuntemattomia uhkia14.1.2022 12:24:39 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 13.1.2022 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Tutkija Ossi Heino Tampereen yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle kriiseistä oppimisesta kriittisestä ja syvällisemmästä lähestymiskulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme