Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valvoi alueensa kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön rakenteita

Jaa

Valvonnassa havaittiin puutteita seitsemän kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteissa, eikä kolmessa kunnassa ollut ehkäisevän päihdetyön toimielintä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto selvitti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valvonnassa, oliko kunnissa laadittu terveydenhuoltolain mukaiset hyvinvointikertomukset valtuustokauden 2017–2020 aikana ja oliko kunnissa nimetty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuutahot.

Ehkäisevän päihdetyön valvonnassa selvitettiin, oliko kunnissa nimetty ehkäisevästä päihde­työstä vastaavaa toimielintä tai toimielimen valtuuttamaa, ehkäise­vää päihdetyötä toimeenpanevaa monialaista työryhmää ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevan lain mukaisesti.

Valvonta kohdistui 30 kuntaan

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osalta valvonta kohdistui 13 kuntaan ja ehkäisevän päihdetyön osalta 20 kuntaan. Kolme kuntaa oli sellaista, joissa valvonta kohdistui sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen että ehkäisevään päihdetyöhön.

Valvontaan valittiin kunnat, joissa ei aluehallintoviraston tietojen perusteella ollut laadittu laajaa hyvinvointikertomusta, nimetty terveyden edistämisen vastuutahoja ja/tai nimetty ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavaa toimielintä tai toimielimen valtuuttamaa, ehkäisevää päihdetyötä toimeenpanevaa monialaista työryhmää.

Aluehallintovirasto antoi hallinnollista ohjausta niille kunnille, joissa ei ollut laadittu laajaa hyvinvointikertomusta tai se ei ollut valtuuston hyväksymä, ei ollut nimetty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuutahoa, olivat pitkään toimineet ilman ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavaa toimielintä tai eivät olleet vastanneet selvityspyyntöön.

Aiempi vastaava valvonta tehtiin 2017 – nyt enemmän puutteita rakenteissa

Viimeksi aluehallintovirasto on tehnyt hyvinvointikertomusten valvontaa vuonna 2017. Tällöin valvontaan nousi seitsemän kuntaa, joista kolme selvitti, että hyvinvointikertomus oli laadittu asianmukaisesti. Huomautus annettiin tällöin neljälle kunnalle.

Nyt oli havaittavissa, että hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteissa oli enemmän puutteita aikaisempaan valvontaan nähden. Ehkäisevän päihdetyön valvontaa toteutettiin tämän mukaisesti nyt ensimmäistä kertaa lain voimaantulon jälkeen. Valvontaa tehdessä oli kuitenkin havaittavissa, että moni kunta oli ryhtynyt toimenpiteisiin ehkäisevän päihdetyön toimielimen suhteen jo viimeisimmän THL:n ja aluehallintovirastojen vuonna 2020 kunnille toteuttaman ehkäisevän päihdetyön tila ja rakenne kyselyn jälkeen.

Tietoperustana valvonnoissa käytettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedonkeruun tuloksia keväältä 2021 sekä THL:n ja aluehallintovi­rastojen vuonna 2020 teke­mää kyselyä kunnan ehkäisevän päihde­työn tilasta ja rakenteista.

1.1.2023 alkaen vastuu myös hyvinvointialueilla

Hyvinvointialueiden aloittaessa vuoden 2023 alusta hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä ehkäisevä päihdetyö kuuluu paitsi kunnan, myös hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä ajatellen on tärkeää, että kunnat ovat saattaneet lakisääteiset vastuunsa kuntoon.

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (finlex.fi) 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jenni Lahtinen, 0295 018 117, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Savolaisen delegaatio Pohjois-Suomesta vieraili Baden-Württembergissa25.11.2022 08:24:56 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolaisen johtama delegaatio on ollut viikolla 47/2022 vierailulla Baden-Württembergin osavaltiossa Saksassa. Delegaatioon kuuluu pohjoissuomalaisia kuntajohtajia, alueellisten organisaatioiden ja elinkeinoelämän edustajia, poliittisia vaikuttajia sekä koulutusalan asiantuntijoita, jotka ovat tavanneet paikallisia oman alansa edustajia.

Rättelse av intervjun om tillsynen över småbarnspedagogiken i Yles nyhet 21.11.202221.11.2022 16:20:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket rättar de uppgifter om regionförvaltningsverket som getts till Yle och som använts i Yles nyhet 21.11.2022. Nyheten gällde födelsedagsfester inom småbarnspedagogiken i Kajana (Barnen firar födelsedag fastspända i stolar – tiotals bilder på sociala medier visar daghemmets kutym som även överraskar barnombudsmannen (yle.fi). Inom småbarnspedagogiken tillämpas inte sådana begränsningar som enligt barnskyddslagen används inom vård utom hemmet. Regionförvaltningsverket lämnar en begäran om utredning till anordnaren av småbarnspedagogik i Kajana för att utreda de missförhållanden som kommit fram i programmet med tanke på lagen om småbarnspedagogik. Tillsynsmyndigheterna behandlar varje anmälan om missförhållanden som de fått och de missförhållanden som de själva upptäcker. Om eventuella påföljder beslutar tillsynsmyndigheterna enligt den gällande lagen. Mer information: Marja-Liisa Keski-Rauska, direktör, tfn 0295 018 815, fornamn.efternamn@rfv.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme