Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valvoi ympäristövahinkojen torjuntaa ensimmäistä kertaa

Jaa
Toimialueella kaksi pelastuslaitosta vaaditulla tasolla, kolme ei saavuttanut asetettua vaatimustasoa. Puutteet eivät uhkaa ympäristövahinkojen torjunnan valmiutta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valvoi yhdessä muiden aluehallintovirastojen kanssa valtakunnallisesti ympäristövahinkojen torjunnan valmiuksia ja tasoa pelastuslaitoksissa ensimmäistä kertaa viime vuonna.

Valvonnan perusteella Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella kaksi pelastuslaitosta saavutti vaaditun tason ja on varautunut ympäristövahinkojen torjuntaan riskiarvion edellyttämällä tavalla. Kolmen pelastuslaitoksen osalta asetettua vaatimustasoa ei saavutettu. Missään valvottavassa pelastuslaitoksessa puutteet eivät olleet aluehallintoviraston arvion mukaan niin huomattavia, että ympäristövahinkojen torjunnan valmius olisi vakavasti uhattuna ja asiasta olisi annettava korjausmääräys.

Ympäristövahinkojen torjunnan osalta aluehallintovirasto arvioi sekä ympäristövahingon torjunnan valmiutta että kyseisistä tehtävistä suoriutumista. Valvonnan tuloksia arvioitaessa on huomattava, että pelastuslaitosten toimiympäristöissä on vaihtelua, ja että eritasoisilla ympäristövahinkoriskeillä, kuten merialueiden ja sisävesialueiden riskeillä, on vaikutusta arviointien tulokseen.

Aluehallintovirasto valvoi ympäristövahinkojen torjunnan palvelutason lisäksi, että ympäristövahinkojen torjuntaa koskeva suunnitelma perustuu riskienarviointiin, vastaa palvelutasopäätöstä sekä sisältää laissa ja asetuksissa vaadittavat sisällöt. Valvonnassa käytettiin aluehallintovirastossa vuonna 2021 laadittua lomaketta, jonka perusteella pelastuslaitokset voitiin määritellä kolmelle eri tasolle. Tasot pohjautuvat aluehallintovirastossa vuoden 2021 aikana räätälöityyn toimintamalliin, joka sisältää sekä kansainvälisiä että kansallisia piirteitä.

Ympäristövahinkojen torjunta sisällytettiin 1.1.2019 osaksi pelastuslaissa säädettyä pelastustoimintaa. Samalla, kun aiempi erityislainsäädäntö kumottiin, siirtyi ELY-keskuksille kuulunut pelastustoimen valvontatehtävä aluehallintovirastoille. Aluehallintovirastot valvovat ympäristövahinkojen torjuntaa pelastuslaitoksille kuuluvien vastuiden osalta osana niiden normaalia pelastustoimen valvontatehtävää.

Lisätietoja:

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, johtaja Tarja Wiikinkoski tarja.wiikinkoski@avi.fi tai +358 295 018 800

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, pelastusylitarkastaja Jussi Herranen jussi.herranen@avi.fi tai +358 295 018 505

Koko raportti: Ympäristövahingon torjuntavalmius pelastustoimessa 2022 – Aluehallintoviraston julkaisu 157/2023 - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Blogi: Ympäristövahinkojen torjunta kaipaa kehittämistä erityisesti rannikkoalueella ja Saimaalla - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Valtakunnallinen tiedote: 18 pelastuslaitoksessa ei ylletä vaatimustasolle ympäristövahinkojen varautumisessa – Aluehallintovirasto arvioi ympäristövahinkojen torjunnan tilaa valtakunnallisesti ensimmäistä kertaa, Tiedote 6.4.2023 - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme