Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella selkeitä puutteita pelastuslaitosten poliisille ilmoittamissa epäillyissä tahallisissa ja tuottamuksellisissa tulipaloissa

Jaa
Pelastuslaitoksilla on velvollisuus ilmoittaa tahallisista tai tuottamuksellisista tulipaloista poliisille. Aluehallintoviraston valvonnan perusteella ilmoitusvelvollisuutta ei ole noudatettu riittävästi alueen pelastuslaitoksissa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto valvoi valtakunnallisesti yhdessä muiden aluehallintovirastojen kanssa pelastuslaitosten velvollisuutta ilmoittaa tahallisia, tuottamuksellisia sekä syttymissyytä ei voida arvioida -tulipaloja poliisille. Valvonnan perusteella vuonna 2022 aluehallintoviraston toimialueella toimivat pelastuslaitokset tekivät ilmoituksen ainoastaan 30–48 %:sta kaikista ilmoitusvelvollisuuden piirissä olevista tapauksista. Ilmoitusvelvollisuuden toteutumisessa oli selkeitä puutteita kaikkien pelastuslaitosten osalta.

Pelastuslaitosten keskinäinen vertailu oli haasteellista. Ilmoitusmenettelyitä ja -käytäntöjä koskevat toimintaohjeet ja -tavat vaihtelivat samoin kuin saatujen selvitysten sisältö. Selvityksissä kuvatut toimintamallit eivät olleet keskenään täysin vertailukelpoisia.

Yksi keskeinen havainto kuitenkin oli, että ilmoitusvelvollisuuden yleinen toteutuminen ja sitä koskeva varmistaminen olivat tasoltaan heikkoja huolimatta siitä, että pelastuslaitokset ilmoittivat ilmoitusmenettelyä koskevan prosessin sekä menettelyyn liittyvän henkilöstön koulutuksen olevan kunnossa.

Aluehallintovirasto esitti valvonnan yhteydessä hyvinvointialueille ja niiden pelastuslaitoksille käsityksensä lainmukaisesta toiminnasta. Käsityksessä korostettiin muun muassa sitä, että pelastusviranomaisella on lain mukaan velvollisuus arvioida palon syttymissyy ja välittää laissa määritellyissä tapauksissa tieto syttymissyystä poliisille. Tiedon luotettava välittyminen esitutkintaviranomaiselle on niin merkittävä asia, että ilmoittaminen on kirjattu pelastusviranomaisen lakisääteiseksi velvollisuudeksi.

Aluehallintovirasto seuraa jatkossa ilmoitusvelvollisuuden toteutumista osana pelastustoimen valvontaa ja edellyttää pelastuslaitoksilta toimenpiteitä kokonaisuuden kehittämiseksi niiden asioiden osalta, jotka eivät ole aluehallintoviraston arvion mukaan lain edellyttämällä tasolla.

Lisätietoja:

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, johtaja Tarja Wiikinkoski tarja.wiikinkoski@avi.fi tai +358 295 018 800

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, pelastusylitarkastaja Jussi Herranen jussi.herranen@avi.fi tai +358 295 018 505


Koko raportti: Aluehallintovirastojen selvitys pelastuslain 41 § 4 mom. mukaisen ilmoitusvelvollisuuden toteutumisesta pelastuslaitoksissa, pdf-julkaisu (12.5.2023) pdf 824kB - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Blogi: Pelastusviranomaisten velvollisuus ilmoittaa poliisille onnettomuuksista kaipaa tehostamista - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Valtakunnallinen tiedote: Aluehallintovirastot selvittivät pelastusviranomaisten ilmoitusvelvollisuutta poliisille tahallisista ja tuottamuksellisista onnettomuuksista – alueellinen vaihtelu suurta, Tiedote 15.5.2023 - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme