Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Afganistanin kriisi avaa johtopäätöksiä ja oppeja Suomelle

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui syyskauden toiseen kokoukseensa 2.9.2021. Kokouksessa päivitettiin alueen tilannekuva koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen kertoi valmiustoimikunnalle Afganistanin kriisin johtopäätöksistä Suomen kannalta.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen antoi valmiustoimikunnalle ajankohtaiskatsauksen epidemiatilanteesta ja esitteli tiivistetysti aluehallintoviraston Länsi- ja Sisä-Suomen alueelle viime aikoina tehdyt päätökset ja linjaukset. ”On ihan ymmärrettävää, että rajoitukset ovat erilaisia eri osissa maata, koska niin on säädettykin eli että epidemian mukaisen tautitilanteen mukaan tehdään päätöksiä, ylijohtaja Marko Pukkinen totesi.”

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella tartuntatautilain 58 pykälän mukaisia kokoontumisrajoituksia on voimassa kaikissa LSSAVIn alueen sairaanhoitopiireissä. Sen sijaan tartuntatautilain 58 d pykälän mukainen määräys kahden metrin etäisyyden pitämisestä on purettu LSSAVIssa kokonaan. Näitä kokoontumisrajoituksia päivitetään epidemiatilanteen mukaisesti.

”Mahdollisimman korkea rokotuskattavuus poistaa esteitä ihmisten liikkumiselta ja elinkeinojen toiminnalta, Uskon että tulevaisuus on valoisa,” Pukkinen korosti.

Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen näki kollegoidensa lailla, että jatkossakin pandemiaan on pystyttävä varautumaan ja sopeuttamaan elinkeinojen toimintaa niin, että voidaan elää terveysturvallisesti viruksen eri variaatioiden levitessä edelleen maailmalla.

Maakuntajohtajat korostivat lentoliikenteen jatkumisen turvaamista maakuntakentiltä myös 2022 alkaessa.

Afganistanin kriisi - johtopäätöksiä Suomelle

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen totesi esitelmässään, että Suomi sai evakuoitua yli 400 ihmistä Afganistanin pääkaupungista Kabulista.

Kabulin hallinnon kaatuminen lyhyessä ajassa Talebanin edessä nostaa esille joukon kysymyksiä: onko lännellä kykyä ja halua toteuttaa jatkossa vastaavia operaatioita, vetäytyykö Yhdysvallat, nouseeko terrorismin uhka Euroopassa? Lopullisten johtopäätösten aika ei ole vielä, mutta Afganistanin kriisi on siitä huolimatta tarjonnut oppeja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle.

Kolme keskeistä oppia on kaksikymmentä vuotta kestäneestä kriisistä nähtävissä. Ensiksikin, nouseeko lännessä poliittinen kynnys tämän kaltaisiin interventioihin. Toiseksi, maailmassa on lukuisia moniongelmaisia maita ja edelleen tarve ulkopuoliselle avulle, minkä vuoksi Euroopan on pohdittava rooliaan omilla lähialueillaan. Kolmanneksi, Euroopassakin on nähtävissä selkeä kriisiytymiskehitys, mistä syystä Suomen on pohdittava omaa ulkopolitiikkaansa, toimintatapojaan ja suhtautumistaan tämän kaltaisiin interventioihin ja humanitaarisiin operaatioihin.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582
johtaja Tarja Wiikinkoski p. 0295 018 800

etunimi.sukunimi@avi.fi

Ulkopoliittinen instituutti

Kansalaispulssi-kysely

Länsi- ja Sisä-Suomi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Poikkeusoloissa luotettavan ja selkeän mediaviestinnän merkitys on keskeinen – rokotuskattavuuden nousua edesautettava kaikin keinoin20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 16.9.2021. Kokouksessa päivitettiin alueen tilannekuva koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Yleisradion turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm kertoi valmiustoimikunnalle Ylen roolista poikkeusolojen viestinnän varmistajana.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: Tillförlitlig och tydlig mediekommunikation är av central betydelse under undantagsförhållanden – en ökning av vaccinationernas omfattning ska främjas på alla sätt20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 16.9.2021. Under mötet uppdaterades den regionala lägesbilden beträffande coronan och andra aktuella observationer. Rundradions säkerhetschef Jyrki Guttorm berättade för beredskapskommittén om Yles roll som kommunikatör under undantagsförhållandena.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden ja laadun välittömästi20.9.2021 15:18:09 EEST | Tiedote

Määräyksen lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17.9.2021 kotihoidon epäkohdista huomautuksen Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kotihoidon toiminnasta vastaaville johtaville viranhaltijoille vastaisen toiminnan varalle. Aluehallintovirasto jatkaa alueiden kotihoidon valvontaa ja tekee asiasta myöhemmin lisäselvityspyynnön Tampereen kaupungille.

Yhteistyökokous lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen hoitoon pääsyn varmistamiseksi Kuopiossa - aluehallintovirasto jatkaa valvontaa20.9.2021 13:20:12 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti yhteistyökokouksen Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saattamiseksi lain edellyttämälle tasolle. Yhteistyössä palvelujen järjestämiseksi Kuopion kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä on ollut merkittäviä ongelmia, ja hoitoon pääsyssä on ollut pitkiä viiveitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme