Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: alueen koronatilanne suhteellisen vakaa, mutta taistelu virusta vastaan jatkuu yhä määrätietoisesti

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 28. kerran 8.4. verkkokokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuva päivitettiin koronaviruksen sekä alueen muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle pandemioista ja niihin varautumisesta ekologian ja evoluutiobiologian näkökulmasta. Lisäksi käytiin läpi keskeisiä havaintoja kansalaispulssin 18. kierrokselta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Pukkinen kertoi kokouksen aluksi ajankohtaisista koronahavainnoista. Ilmaantuvuuslukujen perusteella positiivista kehitystä voidaan katsoa olevan havaittavissa viime aikoina, mutta mihinkään taputuksiin ei vielä ole syytä ryhtyä. ”Olisiko kolmannen tautiaallon huippu ohitettu”, pohti Pukkinen.

Ylijohtaja Pukkisen totesi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tekemien rajoituspäätösten osoittautuneen tarpeellisiksi ja oikeansuuntaisiksi. Alueen maakunnista Pirkanmaalla koronatilanne on tällä hetkellä huonoin. Pukkisen mukaan rajoitusten sisältöä voidaan kuitenkin keventää, mikäli tilanne sen jatkossa sallii.

Lisäksi ylijohtaja Pukkinen toi esille AVIn ns. rajapäätökset: kunnilla on nyt velvollisuus järjestää terveystarkastus maahantulijoille. Länsi- ja Sisä-Suomen AVI on myös käynyt rajanylityspaikkojen terveysturvallisuusneuvottelut useamman eri viranomaisen kanssa Vaasan sataman osalta 30.3. ja Tampere-Pirkkala lentoaseman osalta 7.4. ”Rajat eivät ole aiemminkaan vuotaneet, mutta kontrolli on nyt määräyksellä varmistettu”, totesi Pukkinen.

Pandemia ja varautuminen ekologian näkökulmasta

 Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori, Tuomas Aivelo esitelmöi valmiustoimikunnalle tartunnanaiheuttajien leviämisestä ja tekijöistä, jotka vaikuttavat pandemioiden syntyyn. Pandemioiden historiallinen kehitys osoittaa, että olemme siirtyneet hengitystievirusten aiheuttamien pandemioiden aikakauteen. Tulevaisuudessa lepakoiden tai muiden luonnonvaraisten eläinten virusten aiheuttamat pandemiat ovat yhä todennäköisempiä. ”Samalla kuitenkin käsityksemme siitä, missä ja miten virukset esiintyvät ja leviävät, tarkentuvat jatkuvasti ja mahdolliseen pandemianhallintaan tulee yhä tarkempia työvälineitä. Ihmisiä on maapallolla jatkuvasti enemmän ja ihmiskunnan keski-iän noustessa tulevaisuudessa riskiryhmiin kuuluviakin on enemmän. Pandemianhallinta tullee siis tulevaisuudessa yhä korostumaan”, kertoi Aivelo.

Kansalaisten pulssilla

Länsi- ja Sisä-Suomen AVIn Pelastustoimi- ja varautuminen- vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski esitteli valmiustoimikunnalle Tilastokeskuksen valtioneuvoston toimeksiannosta toteuttaman Kansalaispulssi-kyselyn 18. kierroksen keskeisiä tuloksia. Huolestuneita voidaan olla mm. niistä havainnoista, että tyytyväisyys viranomaisten varautumiseen on laskenut alimmilleen ja että esimerkiksi tyytyväisyys viranomaisten viestintään ja luottamus poliittisen johdon, virkamiesten ja toimittajien antamiin tietoihin koronakriisistä on jatkanut laskuaan. ”Selvästipositiivisina tuloksina voidaan kuitenkin nähdä se, että viranomaisten ohjeita noudatetaan alkuvuoteen nähden paremmin ja että koronarokotehalukkuus on pysynyt korkealla tasolla”, totesi Wiikinkoski.

Viranomaisten suorituskyky ja varautuminen iskussa – itse kukin voi vaikuttaa

Valmiustoimikunnan eri osallistujat totesivat koronatilanteen olevan tällä hetkellä suhteellisen rauhallinen ja vakaa eikä mitään hälyttäviä merkkejä ei ole juuri nyt havaittavissa. Pääsiäispyhien mahdollisesti aiheuttamat vaikutukset tautitilanteeseen eivät tosin ole vielä täysin tiedossa.

Yhteenvetona alueen nykyisestä tilanteesta valmiustoimikunta totesi, että viranomaiset ovat edelleen säilyttäneet hyvin suorituskykynsä koronaolosuhteissa ja erilaisiin uhkaskenaarioihin on varauduttu. Valmiustoimikunta korostaa aluehallintoviraston tavoin, että kaikki alueen asukkaat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että tilanne saadaan haltuun nykyisillä toimenpiteillä.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582
johtaja Tarja Wiikinkoski , p. 0295 018 800

etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Lisätietoa ja tuloksia Kansalaispulssi-kyselystä löytyy valtioneuvoston sivuilta: Kansalaispulssi (avautuu uudessa välilehdessä)

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston voimassa oleva tartuntatautilain 15§:n ja 16 §:n päätös pakollisista terveystarkastuksista, voimassa 30.4.2021 asti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston voimassa oleva tartuntatautilain 58 §:n mukainen kokoontumisrajoituspäätös, voimassa 30.4.2021 asti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston voimassa oleva tartuntatautilain 58 d §:n mukainen kokoontumisrajoituspäätös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueelle, voimassa 18.4.2021 asti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, (minedu.fi-verkkosivuilla)

Mitä yleisötilaisuuksia, kokoontumisia ja toimintaa aluehallintovirastojen antamat määräykset koskevat?

Kaikki avi.fi-sivuston kysymykset koronasta ja yleisötilaisuuksien järjestämisestä

Vaasan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivu alueella voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista,

Aluehallintoviraston koronaneuvonta tapahtumanjärjestäjille (ma-pe klo 8 - 11.30 ja 12.30-16): 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Coronapandemin förde myndigheterna samman inom tillsynen över personlig skyddsutrustning5.5.2021 06:43:22 EEST | Tiedote

Våren 2020 ökade behovet av personlig skyddsutrustning kraftigt i EU på grund av coronavirusets spridning. Samtidigt upptäcktes problem i tillgången till och kvaliteten på skyddsutrustning i Europa och i hela världen. "På grund av utmaningarna med skyddsutrustning granskades och intensifierades kontrollåtgärderna i samarbete mellan myndigheterna. I anslutning till detta strävade myndigheterna efter att främja utsläppandet av dessa kritiska skyddsutrustningar ut på marknaden, berättar överinspektör Mari Knuuttila från regionförvaltningsverkets ansvarsområde för arbetarskydd. I myndigheternas tillsynssamarbete deltog social- och hälsovårdsministeriet (HIM), regionförvaltningsverkets (RFV) ansvarsområden för arbetarskydd, Tullen samt Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme