Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Arjen hallinta on lähtökohta omatoimiselle varautumiselle – terveydenhuollon vakava kuormittuminen huolestuttaa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 25.11.2021 päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen kertoi Marttojen varautumistoiminnasta osana kokonaisturvallisuutta ja kansalaisten kriisiresilienssin vahvistamiseksi.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen kertoi ajankohtaiskatsauksessaan koronatilanteeseen liittyen, että virus on jälleen yllättänyt jylläämisellään koko yhteiskunnan. ”Mitä etelämpänä ja lännempänä maassa ollaan, sitä vakavampi tilanne. Rokotuskattavuus ei ole valitettavasti ole edennyt ripeästi 80 prosentin tason saavuttamisen jälkeen. Ja jotain tarvitsee jälleen tehdä”.

Pukkinen toi esille myös vakavan huolen yhä pahentuneesta terveydenhuollon ja sairaalahoidon kuormituksesta. ”Varakapasiteetin ja hätävaran osalta ei ole joustoa, esimerkiksi pitkäaikainen tehohoidon osalta. Myös jäljitystyössä esiintyy nyt suuria haasteita kasvaneiden ilmaantuvuuslukujen myötä.” Pukkisen mukaan ilahduttava havainto on kuitenkin se, että nuoremmissa ikäryhmissä rokotukset ovat kuitenkin edenneet paremmin.

Ylijohtaja Pukkinen huomioi, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston 12.11.2021 päättämien ensimmäisten, Etelä- ja Keski-Pohjanmaa sairaanhoitopiirien alueita koskevien kohdennettujen rajoitusten jälkeen sisätilarajoituksia on muuallekin valtakuntaan määrätty aktiiviseen tahtiin. Koronapassin osalta Pukkinen kertoi, että sen käyttö on vaihtoehtona rajoituksille voimassa niillä toimijoilla, joihin rajoitukset kohdentuvat.

Martat arjen valmiutta ja kokonaisturvallisuutta edistämässä

Marttaliitto ry:n kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen esitelmöi valmiustoimikunnalle Marttojen työstä kansalaisten valmiuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. Martat edistävät hyvinvointia tukemalla erityisesti perheiden arkea. Hyvin toimiva ja kestävä arki mahdollistaa varautumisen sekä toimimisen etenkin poikkeustilanteissa. Martat, joilla on historiaa mm. maamme toisen maailmansodan ajan merkittävästä huolto- ja tukityöstä, ovat korona-aikana neuvoneet esimerkiksi kotivarasta, joka on kiinnostanut laajasti suomalaisia.

Tuovinen kertoi, että Martat toimivat järjestöyhteistyöverkostoissa, joissa edistetään varautumista eri tasoilla. Marttajärjestön neuvontatyö on monipuolista ja erilaisille ihmisille kohdennettua. Vuonna 1993 alkanut kotitalousneuvonta on avointa, maksutonta ja tavoitettavissa matalalla kynnyksellä. Martat ovat tehneet myös kehitysyhteistyötä Afrikassa yli 40 vuoden ajan.

Kotivaran ja lyhytkestoisen varautumisen ohella Martat pitävät tärkeänä keskustella ja edistää varautumista pitkällä aikavälillä. Tämä tarkoittaa Tuovisen mukaan sitä, että tunnistamme tulevaisuuden, erityisesti ilmastonmuutoksen tuomat monet haasteet ja tarpeen varautua niihin erilaisten tärkeiden taitojen ja valmiuksien avulla.

Ajankohtainen turvallisuustilanne sekä muut havainnot

Elinkeinoelämän alueellinen varautumisyhteistyö -toimikunta (ELVAR) nosti esiin kotimaisen alkutuotannon kannalta vaikean tilanteen etenkin lannoitteiden merkittävästi kohonneiden hintojen osalta. Tämä herättää huolen mm. siemenviljan tuotantomääristä jatkossa. Myös perunanviljelijöiden väheneminen sekä huono satokausi ovat heikentäneet perunan varastotilannetta. Logistiset haasteet maailmankaupassa ovat johtaneet maatalouden ohella muillakin aloilla tarvikkeiden, osien, komponenttien sekä materiaalien saatavuusongelmiin, toimitusviivästyksiin ja hintojen kohoamisiin.

Epidemiatilanteesta ja terveydenhuollon kapasiteetin vakavasta kuormittumisesta huolimatta valmiustoimikunta katsoi vallitsevan turvallisuustilanteen kokonaisuudessaan vakaaksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella. Viranomaisten suoritus- ja toimintakyvyssä ei todettu puutteita.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582
johtaja Tarja Wiikinkoski p. 0295 018 800
etunimi.sukunimi@avi.fi

Kansalaispulssi-kysely

Marttaliitto ry

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Pohjanmaalla yleisötilaisuudet avataan -edellytyksenä laajat terveysturvallisuustoimet helmikuun loppuun28.1.2022 17:42:02 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tänään määrännyt asiakas- ja yleisötilojen käytön rajoituksesta Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 1.2.-28.2.2022. Määräys velvoittaa laajasti eri toimijoita toimimaan covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi. Lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin estämiseksi on tehtävä kirjallinen suunnitelma, joka on pidettävä nähtävillä. Näillä edellytyksillä yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat mahdollisia.

Avsevärd lindring av begränsningarna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster och stängningen av utrymmen i Egentliga Finland och Satakunta28.1.2022 15:10:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland meddelar inte något nytt beslut om tillfällig stängning av utrymmen för kunder och deltagare eller väntsalar från och med 29 januari 2022. Det nu meddelade beslutet gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus. I dem får i fortsättningen delta högst femtio (50) procent av det största deltagarantalet som får tas in i utrymmet. Beslutet är i kraft i Egentliga Finland och Satakunta 29.1 - 15.2.2022.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sekä tilojen sulkemista koskevat rajoitukset kevenevät merkittävästi Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa28.1.2022 15:10:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei 29.1.2022 alkaen anna uutta asiakas-, osallistuja- ja odotustilojen väliaikaista sulkemista koskevaa päätöstä. Nyt annettu päätös koskee yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa. Niihin voi jatkossa osallistua korkeintaan viisikymmentä (50) prosenttia suurimmasta osallistujamäärästä, joka tilaan on sallittua ottaa. Päätös on voimassa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa 29.1.-15.2.2022.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kumoamassa tilasulun ja lieventämässä sisätilojen kokoontumisrajoitusta Uudellamaalla – myös Kymenlaakson rajoituksia kevennetään28.1.2022 14:54:53 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle päätöksiä, joilla kevennetään koronarajoituksia. Tilojen sulkupäätös kumotaan kokonaan, ja sisätiloissa voi jatkossa järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, jos osallistujilla on määritelty istumapaikka. Lisäksi aluehallintovirasto valmistelee päätöksiä, joilla kevennetään Kymenlaakson alueen rajoituksia.

Begränsningen av sammankomster lindras och beslutet som gäller användning av utrymmen förlängs inom Vasa sjukvårdsdistrikt – behovet av förlängd stängning av utrymmen bedöms nästa vecka28.1.2022 13:37:06 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket ålägger fortfarande aktörer som ansvarar för olika utrymmen för kunder och allmänheten att ordna användningen av utrymmena på så sätt att man kan förhindra risk för coronasmitta till följd av närkontakter. Samtidigt lindras begränsningarna av sammankomster i området. Besluten är i kraft inom kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt under tiden 1.2 - 28.2.2022.

Kokoontumisrajoitus kevenee ja tilojen käyttöä koskeva määräys jatkuu Vaasan sairaanhoitopiirin alueella – tilojen sulkupäätöksen jatkoa arvioidaan ensi viikolla28.1.2022 13:33:18 EET | Tiedote

Aluehallintovirasto määrää edelleen asiakas- ja yleisötiloista vastaavat toimijat järjestämään tilojen käyttö siten, että lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kevenee. Päätökset ovat voimassa Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueella 1.2. – 28.2.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme