Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Koronan vastainen taistelu jatkuu määrätietoisesti – Keski-Suomen turvallisuussuunnitelma tuo konkreettisia työkaluja kunnille kokonaisturvallisuuden parantamiseksi

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 16.12.2021 päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Palomestari Mauri Salo esitelmöi valmiustoimikunnalle Keski-Suomen tuoreesta turvallisuussuunnitelmasta osana kokonaisturvallisuutta.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen kertoi koronatilannekatsauksessaan, että epidemia on globaalissa tilastomittakaavassa tarkasteltuna keskeisesti eurooppalainen vitsaus. Omikronvariantti leviää nyt todella tehokkaasti ja Suomenkin osalta on melkoisia ilmaantuvuuslukemien nousuja nähtävissä.

Sairaalahoidon kuormitus on valitettavasti myös edelleen korkealla tasolla ja rokotukset etenevät etenkin toisen annoksen osalta melko hitaasti. Pukkinen huomioi myös, että viruksen maantieteellinen kattavuus näkyy myös jätevesiseurannassa: kaikissa maan mittauspisteissä on havaittu koronavirusta.

”Nyt odotetaan, että alkavatko nykyiset rajoitukset purra vai joudutaanko painamaan hätäjarrua”, totesi Pukkinen ja kertoi poikkihallinnollisen virkamiestyöryhmän miettivän paraikaa hätäjarrun käyttöönottoa ja keinovalikoimaa. ”Jää nähtäväksi mitä kaikkia keinoja sovelletaan, mikäli siihen pisteeseen joudutaan.”

Ylijohtaja Pukkisen mukaan myös maamme rajoilla ollaan hyvin hereillä ja tiukennuksia sekä tarkennuksia on tulossa rajakontrollin osalta. Katsauksensa lopuksi hän nosti esille huolestuttavia havaintoja rokotevastaisten piirien ääritoiminnasta, aivan äskettäin esimerkiksi Saksasta on kantautunut tietoja, joiden mukaan rokotevastustajat ovat suunnitelleet jopa Saksin osavaltion pääministerin surmaamista. ”Suomessakin on esiintynyt hyvin huolestuttavaa uhkailua rokotevastaisuuden nimissä. Toivottavasti tämä ei porsi mitään vielä pahempaa”, pohti ylijohtaja Pukkinen.

Keski-Suomen kokonaisturvallisuus uuteen iskuun

Palomestari Mauri Salo esitteli valmiustoimikunnalle tuoretta Keski-Suomen maakunnallista turvallisuussuunnitelmaa 2021–2023. ”Turvallisuussuunnitelma on tuonut konkreettisia työkaluja kunnille, viranomaisille ja järjestöillekin valtakunnallisesti ja alueellisesti esille nostettujen tärkeiden ja keskeisten turvallisuusteemojen osalta”, kertoi Salo. Tarkoituksena on ollut myös tehostaa KSTURVA -organisaation toimintaa koko maakunnassa kaikkien turvallisuuden parissa toimivien osalta.

Turvallisuussuunnitelma on julkinen ja se löytyy Keski-Suomen pelastuslaitoksen verkkosivuilta (linkki tiedotteen lopussa lisätiedoissa). Keski-Suomen 23 kunnasta on 22 ottanut turvallisuussuunnitelman käyttöönsä tavalla tai toisella. Paikallinen ja alueellinen turvallisuussuunnittelu on olennainen osa sisäisen turvallisuuden tavoitteiden saavuttamista, ja Keski-Suomi on ollut edistyksellinen maakunnan tasoisen valmius- ja turvallisuussuunnittelun tehtävissä jo ennen tätäkin suunnitelmaa.

Kansalaisten pulssilla jo 30. kerran

Johtaja Tarja Wiikinkoski esitteli uunituoreen Kansalaispulssin ja totesi ainakin eräiden kansalaisten käyttäytymiseen liittyvien muutosten mahdollisesti johtuvan omikronvariantin leviämisestä ja siitä tiedottamisesta johtuviksi. Tällaisia ovat mm. kolmen viikon takaisiin tuloksiin verrattuna reilusti nousseet positiiviset käyttäytymismallit kuten kasvomaskien käytön lisääntyminen ja muiden ihmisten tapaamisten välttäminen. Huomiotta ei pidä jättää nuorten (15-29-vuotiaiden) kokeman stressin määrää, joka on marras-joulukuussa noussut ja on huomattavasti muita ikäryhmiä korkeampi. Uutena kysymyksenä haastatelluilta kysyttiin viranomaisten mahdollisen yhteisen kriisitilannesivuston tarpeellisuudesta, jota noin 70% vastaajista piti hyödyllisenä.

Ajankohtainen turvallisuustilanne sekä muut havainnot

Elinkeinoelämän alueellinen varautumisyhteistyö -toimikunta (ELVAR) nosti esiin elinkeinoelämän ja yritysten huolet materiaalien, osien ja komponenttien hinnannousuista ja saatavuudesta, jotka tässä vaiheessa koskettavat mm. vesihuoltoa, elintarvike- ja energiateollisuutta. Huoltovarmuuskeskus on tehnyt arvioita koronan laajan leviämisen mahdollisista vaikutuksista elinkeinoelämään esimerkiksi työvoiman, materiaalien ja raaka-aineiden saatavuuden, logistiikan toimivuuden ja palvelujen ja tuotteiden saatavuuden ja yleensäkin toimintavarmuuden kannalta erilaisissa mahdollisissa koronaskenaarioissa.

Hiippakunnat painottivat puheenvuoroissaan sitä, että seurakunnissa on varauduttu järjestämään kaikki joulun ajan toiminta terveysturvallisesti, myös koronapassia käyttäen.

Lähestymme jo toista peräkkäistä koronajoulua ja myös koulut ja muut toimijat miettivät joulu- ja päättäjäisjuhlien järjestämisenmahdollisuuksia. Opetustoimen ylitarkastaja Mari Kyllönen kertoi, että varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yksiköt on informoitu siitä, että yleisötilaisuutena pidetään esimerkiksi koulun joulujuhlaa, jos sinne osallistuu muita henkilöitä kuin koulun henkilökuntaa ja oppilaita eli esimerkiksi oppilaiden vanhempia. Rajoitusten tulkinnalle tällä linjauksella on iso merkitys.

Ikävästä epidemiatilanteesta, terveydenhuollon kuormittumisesta ja näiden aiheuttamista uhkanäkymistä huolimatta valmiustoimikunta katsoi vallitsevan turvallisuustilanteen kokonaisuudessaan vakaaksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella. Viranomaisten valmiudessa tai suoritus- ja toimintakyvyssä ei havaittu puutteita. Joulua ja vuodenvaihdetta kohden edetään rauhallisin mielin.


Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582
johtaja Tarja Wiikinkoski p. 0295 018 800
etunimi.sukunimi@avi.fi

Kansalaispulssi-kysely

Keski-Suomen maakunnallinen turvallisuussuunnitelma Keski-Suomen pelastuslaitoksen verkkosivuilla

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavaa päätöstä Kymenlaaksossa, tilojen sulkupäätöstä ja kokoontumisrajoitusta ollaan mahdollisesti lieventämässä ensi viikolla26.1.2022 15:38:37 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella päätöstä, joka velvoittaa laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Lisäksi virasto arvioi koordinaatioryhmän esitystä alueen kokoontumisrajoituksen ja tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräyksen lieventämisestä.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger en påföljdsavgift för personer som olagligt infört djur till landet – den nya lagen möjliggör en ekonomisk sanktion26.1.2022 11:01:35 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger att påföra en påföljdsavgift för två personer som olagligt infört djur till landet. En sanktion kan i och med den lag som trädde i kraft vid årsskiftet påföras av regionförvaltningsverket eller Tullen för en sådan person eller aktör, som inför ett eller flera djur från EU:s område till Finland utan påkallade intyg och anteckningar.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tilojen sulkupäätökset Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla25.1.2022 16:09:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tartuntatautilain mukaisen tilojen sulkupäätöksen (58 g §) Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Sairaanhoitopiirien antamien asiantuntija-arvioiden perusteella tartuntatautilain mukaiset edellytykset tilojen sulkemista koskeville rajoituksille eivät tällä hetkellä täyty.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää Kanta-Hämeen tilojen sulkumääräystä, Päijät-Hämeessä sulkupäätöstä yhä välttämätön jatkaa nykyisellään – Uudenmaan tilanne arvioitavana tällä viikolla25.1.2022 15:45:45 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 25.1.2022 jatkopäätöksiä koronarajoituksista Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Kanta-Hämeessä mm. kuntosalit, uimahallit ja sisäleikkipuistot voidaan avata 27.1.2022. Päijät-Hämeen tilanne on terveydenhuollon kuormituksen kannalta edelleen vaikea ja tiukka sulkupäätös alueella välttämätön. Päijät-Hämeessä jatketaan myös nykyisiä kokoontumisrajoituksia lähiviikkojen ajan. Uudenmaan rajoitustilannetta arvioidaan tämän viikon aikana.

Alueelliset toimijat ovat onnistuneet torjumaan koronaa, totesi Mika Salminen Pohjois-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa25.1.2022 14:13:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 25.1.2022 uudistuneessa kokoonpanossa ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Asiantuntijavieraana oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen, joka kiitti alueellisia toimijoita erinomaisesta onnistumisesta koronapandemian torjunnassa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston harkinnassa seuraamusmaksu eläimiä laittomasti maahan tuoneille henkilöille – uusi laki mahdollistaa rahallisen sanktion25.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee seuraamusmaksun määräämistä kahdelle eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Sanktion voi vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä määrätä aluehallintovirasto tai Tulli henkilölle tai toimijalle, joka tuo EU:n alueelta Suomeen eläimen tai eläimiä ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme