Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: parantuneen tautitilanteen myötä rajoituksia puretaan - terveysturvallisuutta unohtamatta

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 32. verkkokokoukseen 3.6. puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuva päivitettiin jälleen koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtaja Kimmo Lehto kertoi valmiustoimikunnalle siirtolaisuuden ja pakolaisuuden haasteista sekä niihin varautumisesta globaalilla ja kansallisella tasolla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Pukkinen huomioi koronatilannekatsauksessaan, että positiivinen kehityssuunta näyttää jatkuvan maassamme: ”Valtakunnan lukujen valossa ollaan kokonaisuudessaan edelleen varsin hyvällä kehityssuunnalla, esimerkiksi maaliskuun esiintyvyyslukemista on tultu selkeästi ja määrätietoisesti alas”. Pukkinen toi esille myös hyvällä mallilla olevan rokotekattavuuden, joka on nyt (tilanne 3.6.) 45,1 % väestöstä ensimmäisen rokotteen osalta ja toisen rokotteen osalta 9,4 %. Keski-Pohjanmaallakin tautitilanne on nyt jo paranemassa.

”Alueellinen valmiustoimikunta on tänään kokoontunut 32 kertaa koronatilanteen takia. Toivon mukaan olemme siirtymässä vähitellen normaalitilanteeseen”, totesi Pukkinen.

Ylijohtaja Pukkinen toi aluehallintoviraston rajoituspäätösten osalta esille sen, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on 28.5. tehnyt uudet tartuntatautilain pykälän 58 mukaiset päätökset Keski-Pohjanmaan ja Pirkanmaan kokoontumisrajoituksista. Alueen muut sairaanhoitopiirit ovat epidemian perustasolla ja kokonaisharkinnan perusteella aluehallintovirasto ei ole tehnyt niille enää rajoituspäätöstä. Yleisötapahtumien järjestäjiä koskevat tartuntalain mukaiset hygieniakäytännöt ja uudessa tilanteessa kuntien valvontavastuu korostuu.

”Tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisella päätöksellä 26.5. pakollisista terveystarkastuksista on puolestaan varmistettu kriittinen rajaturvallisuus Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella. Päätös on voimassa 30.6. saakka”, kertoi Pukkinen

Maahanmuuton haasteet ja niihin varautuminen

Maahanmuuttovirastosta tulosaluejohtaja Kimmo Lehto esitelmöi valmiustoimikunnalle siirtolaisuuden ja pakolaisuuteen liittyviä ilmiöistä ja haasteista. Siirtolaisuus on suuri ja kasvava ilmiö maailmassa. Vuonna 2019 tilastoitiin noin 272 miljoonaa kansainvälistä siirtolaista, mikä on noin 3,5 % maailman väestöstä. Luku on noussut jatkuvasti viimeisten viiden vuosikymmenen aikana. Väkilukuun suhteutettuna kv. siirtolaisten osuudet ovat Euroopassa 11 % ja Suomessa 6,9 %. Myös pakotettu siirtyminen on kasvanut viime vuosikymmeninä.

Lehto painotti, että vaikka humanitäärisen suojelun hakeminen on vain pieni osa siirtolaisuutta, niin inhimilliseltä kannalta tämä osuus on tärkeä. Turvapaikanhaku Euroopassa jatkuu koronapandemiasta huolimatta, laiton maahantulo on vain ehkä noin viidesosa siitä ja uusia turvapaikanhakijoita tulee Suomeen vähän. Naisia turvapaikanhakijoista on tuoreiden lukujen mukaan vain alle 10 prosenttia. Osalla hakijoista turvapaikan hakeminen jatkuu vuosia.

Viranomaiset ovat myös Suomessa hyvin varautuneet laajentuvaan ja jopa laajamittaiseen maahantuloon. ”Vastaanottotoiminta perustuu vain vapaaehtoisuuteen, mikä on mahdollinen haaste”, huomioi tulosaluejohtaja Lehto. Normaalitilanteessa Suomi varautuu 2 000 - 6 000 uuden turvapaikanhakijan maahantuloon vuosittain. Lehto nosti esille, että tämän lisäksi Suomen tulee varautua häiriötilanteisiin, kuten laajenevaan maahantuloon Itärajan yli (kuten vuosina 2015 - 2016 Lappiin). Pahimmillaan kyseessä voi olla laajamittainen maahantulo, joka saattaa liittyä painostukseen. Myösuusien turvapaikanhakijoiden määrän merkittävä tilapäinen väheneminen, kuten koronapandemian seurauksena on tapahtunut, tulee huomioida.

Kansalaispulssin tuoreimmat tulokset – havaintoja

Johtaja Tarja Wiikinkoski kertoi valmiustoimikunnalle Kansalaispulssin tuoreen kyselyn keskeisiä havaintoja. Kansalaisten huolenaiheet ovat tulosten mukaan pysyneet melko ennallaan. Edelleen on myös havaittavissa epävarmuutta poikkeustilan kestosta. Luottamus yhteiskunnan instituutioihin on pysynyt ennallaan. Tuloksista Wiikinkoski nosti esille myös huolestuttavan havainnon ja riskitekijän kansalaisten käyttäytymiseen liittyen: esimerkiksi turvaväleihin ja muihin terveysturvasuosituksiin ja -määräyksiin suhtaudutaan välinpitämättömämmin kuin aikaisemmin. Tyytyväisyys viranomaisten viestintään on pysynyt ennallaan eli varsin matalana, ja tässä kohdin riittää yhä myös pohdittavaa. Selvästi myönteisinä Kansalaispulssin tuloshuomioina voidaan pitää mm. sitä, että kansalaisista 3/4 haluaa lapselleen koronarokotteen. Samoin se, että kansalaiset uskaltavat mennä äänestämään tulevissa kuntavaaleissa, on positiivinen signaali.

Ajankohtainen turvallisuustilanne

Hiippakunnista tuotiin esille heti koulujen päätyttyä alkava rippikoulukausi ja rippileireihin liittyvät järjestelyhaasteet. Seurakunnat toimivat terveysturvallisuuden varmistamiseksi tiiviissä yhteistyössä paikallisten terveysviranomaisten kanssa. Maskien käytöstä leireillä on annettu eri kunnissa erilaisia ohjeita, jotka poikkeavat merkittävästi toisistaan. Yhtenäisemmän linjan varmistamiseksi seurakunnat toivovat, että paikalliset viranomaiset saisivat asiassa ohjausta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston opetustoimen ylitarkastaja Mari Kyllönen kertoi, että Länsi- ja Sisä-Suomen alueen korkeakoulujen pääsykoejärjestelyissä on onnistuttu hyvin haastavista olosuhteista huolimatta. Kaikkiaan opetus- ja kasvatusalan työntekijöiden ja johtajien kuormittuneisuus on huomattavan korkea ja sijaisien saaminen vaikeutunut. Varhaiskasvatuksen ja opetuksenjärjestäjät raportoivat myös huoltajien koronaväsymyksestä, joka näkyy valitettavasti mm. suosituksien ja ohjeiden noudattamatta jättämisenä.

Valmiustoimikunta totesi tautitilanteen ja muun turvallisuustilanteen alueellaan suhteellisen hyväksi ja viranomaisten suorituskyvyn ja valmiuden säilyneen iskussa. Myös Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella koronavirus on saatu paremmin hallintaan.  Aluehallintoviraston tavoin valmiustoimikunta painottaa edelleen sitä, että helpottuneesta tautitilanteesta huolimatta ei ole syytä lipsua terveysturvallisuuden suhteen, vaan jokaisen on omalta osaltaan erittäin tärkeää noudattaa voimassa olevia rajoituksia sekä ohjeita ja suosituksia epidemian nitistämiseksi.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582
johtaja Tarja Wiikinkoski p. 0295 018 800

etunimi.sukunimi@avi.fi

Maahanmuuttovirasto, tilastot

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
Aluehallintovirasto



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme