Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: uhkakuvista ja rajoituksista huolimatta alueen tilanne on melko vakaa ja rauhallinen

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 25.3. verkkokokoukseen puheenjohtajan, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla päivittääkseen tilannekuvan koronavirukseen liittyen sekä keskustellakseen muista ajankohtaisista havainnoista ja asioista alueellaan. Lisäksi lakimies Meeri Niinisalo Traficomista kertoi valmiustoimikunnalle liikennevälineiden rajoituksista, niihin liittyvästä valvonnasta sekä siitä, miten lain noudattaminen on kuljetusyritysten ja valvontatehtävänkin osalta otettu vastaan.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Pukkinen kertoi kokouksen aluksi ajankohtaisia havaintoja mm. Astra Zenecan rokotteesta: käyttöturvallisuutta tutkitaan, rokotteen käyttö on kuitenkin nyt sallittu yli 65-vuotiaille. ”Rokotettujen osuus väestöstä kasvaa kaiken aikaa, rajoitustoimia lisätään ja niitä myös varsin hyvin noudatetaan – mutta silti on hyvä muistaa, että virusmuunnokset saattavat aiheuttaa yllätyksiä vielä ennen kesää”, totesi Pukkinen.

Liikkumisrajoituksia suunnitellaan tässä vaiheessa pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.Ylijohtaja Pukkinen toivoo, ettei Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella jouduta rajoittamaan liikkumista.

Traficom ja liikennevälineiden rajoitukset

Tartuntatautilakiin tehdyt uudistukset ovat tuoneet eri viranomaisille lisätehtäviä ja näin tapahtui myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille. Liikennevälineiden rajoituksista ja niiden valvonnasta säädetään uudessa tartuntatautilain 58 f §:ssa, joka on aiheuttanut heti tuoreeltaan monenlaisia kysymyksiä. Lakimies Meeri Niinisalo Traficomista kertoi katsauksessaan siitä, miten lain noudattaminen on kuljetusyritysten ja valvontatehtävänkin osalta otettu vastaan.

”Tartuntatautilain muutokset toivat lain tasolle ison osan niistä toimenpiteistä, joita oli liikenteessä jo aiemmin toteutettu vapaaehtoisuuden pohjalta. Liikenteen eri toimijat ovat tehneet lukuisia toimenpiteitä tautitilanteen pahenemisen torjumiseksi. Monin paikoin näin on voitu välttää kovemmat toimenpiteet, kuten matkustajamäärien rajoittaminen. Osassa maata tautitilanne on kuitenkin sellainen, että matkustajamäärien rajoittaminen on tullut viimesijaisena toimenpiteenä kyseeseen”, kertoi Niinisalo.

Niinisalon mukaan vallitsevissa olosuhteissa riittää haasteita, vaikka joukkoliikenne on muutenkin nyt vähäisempää ja matkustajamäärät alhaisia. Muun muassa kapasiteetin lisääminen rajoitusoloissa on haastavaa: esimerkiksi junaliikenteessä ei juuri ole lisäkalustoa saatavilla. ”Rajoittamis- ja suojauskeinoja on monia, mutta rajat alkavat tulla vastaan”, totesi lakimies Niinisalo.

Kyber- ja terroriuhat, disinformaatio sekä muut havainnot

Valmiustoimikunnassa nostettiin eri osallistujien tahoilta esiin havaintoja lisääntyneistä kyber- ja palvelunestohyökkäyksistä sekä koronavirukseen ja rokotteisiin liittyvästä disinformaatiosta.  Lisäksi on havaintoja törkeästä huijaustoiminnasta, esimerkiksi valepoliiseista ja valeputkimiehistä, jotka ovat lähestyneet vanhuksia. Esille tuotiin myös hyvä esimerkki vapaaehtoisten mahdollisuuksista tukea esimerkiksi joukkorokotusten järjestämisessä.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueen seurakunnissa myös pääsiäisen ajan jumalanpalveluksia ja muita tilaisuuksia tuotetaan verkkoon jo totutulla tavalla mahdollisimman laajasti. Seurakunnissa on pohdittu myös nuorten jaksamista sekä disinformaation vastustamista yhdessä.

Valmiustoimikunta toteaa, että viranomaiset ovat kokonaisuudessaan säilyttäneet suorituskykynsä hyvänä koronaolosuhteissa. Etäyhteydet ovat laajasti käytössä, ohjeistuksia noudatetaan viranomaistyössä ja erilaisiin uhkakuviin on varauduttu.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800

etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Lisätietoa ja tuloksia Kansalaispulssi-kyselystä löytyy valtioneuvoston sivuilta: Kansalaispulssi (avautuu uudessa välilehdessä)

Aluehallintoviraston koronaneuvonta tapahtumanjärjestäjille (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16): 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Södra Finlands beredskapskommitté: Öppen och tydlig kommunikation stöder samhällets kristålighet13.4.2021 12:24:55 EEST | Tiedote

Södra Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 7.4.2021 för att göra en översikt över coronavirussituationen. Temat för mötet var coronakommunikation och kristålighet. Med representanter för media och kommuner diskuterades mediernas och myndigheternas samarbete i kommunikationen om coronakrisen samt mediernas möjligheter att stärka kriståligheten i samhället.

I en del av landet får restaurangerna hålla öppet med vissa begränsningar - regionförvaltningsverket vägleder och övervakar13.4.2021 09:11:10 EEST | Tiedote

Genom förordning av statsrådet har det bestämts att restaurangerna måste fortsätta hålla stängt i en stor del av landet till och med den 18 april för att få stopp på spridningen av epidemin. I de områden där restaurangerna får hålla öppet finns restriktioner bland annat av serverings- och öppettider. Regionförvaltningsverket vägleder och övervakar restaurangerna när det gäller iakttagandet av restriktionerna.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beviljat tillstånd för staden Kristinestad att muddra i nedre del av Lappfjärds å i översvämningsskyddssyfte12.4.2021 16:46:04 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har den 12 april 2021 beviljat tillstånd enligt vattenlagen för staden Kristinestad att muddra i nedre del av Lappfjärds å. Projektet främjar översvämningsskydd på jordbrukslägenheter längs Lappfjärds ås nedre del och skyddar i extrema fall även bostadsfastigheter. Projektets påverkan på fiskebestånd och naturvärden kompenseras med restaurerings- och utsättningsåtgärder enligt tillståndsbestämmelserna. Beslutet finns tillgänglig via databasen över vatten- och miljötillstånd 12.4.2021 Anvisning: beslutet hittas med kommunsökning: Kristinestad Beslutets diarienummer: LSSAVI/419/2017, beslutets nummer 76/2021 Mer information: Miljööverinspektör Merja Mäensivu, tfn 0295 018 807 Miljoråd Mikko Vesaaja, tfn 0295 018 797 Miljöråd Stefan Nyman, tfn 0295 018 743 e-post: fornamn.efternamn@rfv.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Kristiinankaupungin kaupungille luvan Lapväärtinjoen alaosan ruoppaamiseen tulvasuojelutarkoituksessa12.4.2021 16:45:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on 12.4.2021 myöntänyt vesilain mukaisen luvan Kristiinankaupungin kaupungille Lapväärtinjoen alaosan ruoppaamiseen. Hanke edistää tulvasuojelua Lapväärtinjoen alaosan maataloudelle ja ääritapauksissa myös suojaa asuinrakennuksia. Hankkeen kalasto- ja luontovaikutuksia vähennetään lupamääräysten mukaisesti kunnostus- ja istutustoimilla. Päätös on saatavilla 12.4.2021 Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta Ohje: päätös löytyy esimerkiksi kuntahaulla: Kristiinankaupunki. Päätöksen diaarinumero: LSSAVI/419/2017, päätöksen numero: 76/2021. Lisätietoja: Ympäristöylitarkastaja Merja Mäensivu, puh. 0295 018 807 Ympäristöneuvos Mikko Vesaaja, puh. 0295 018 797 Ympäristöneuvos Stefan Nyman, puh. 0295 018 743 sähköpostit: etunimi.sukunimi@avi.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme