Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi-Pohjan alueella koronaa torjutaan kuntien kokoontumisrajoituspäätöksillä

Jaa

Alueen kuudesta kunnasta viisi on asettanut kuntaansa kokoontumisrajoituksen ja lisäksi koko Länsi-Pohjan alueella on voimassa ravintolarajoitus. Lapin aluehallintovirasto on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymää ja alueen kuntia kuultuaan arvioinut, että alueelle ei ole tarvetta tehdä koko sairaanhoitopiiriä koskevaa aluehallintoviraston rajoituspäätöstä voimassa olevien rajoitustoimenpiteiden lisäksi.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ilmoitti täyttävänsä leviämisalueen kriteerit 15.11.2021. Alueen kuudesta kunnasta Kemi, Keminmaa, Tervola, Tornio ja Ylitornio ovat asettaneet kuntaansa kokoontumisrajoituksen. Tartuntojen esiintyvyys on viime ja tällä viikolla kääntynyt hienoiseen laskuun sairaanhoitopiirin alueella.  

Koska kunnat ovat ryhtyneet itsenäisesti aktiivisiin toimiin koronan leviämisen estämiseksi, alueelle ei ole syytä asettaa koko aluetta koskevaa aluehallintoviraston kokoontumisrajoitusta. 

Avi tekee rajoituspäätöksiä, jos ne ovat tarpeen usean kunnan alueella

Tartuntatautilain mukaan kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä oman kuntansa alueella. Aluehallintovirasto voi määrätä rajoituksia vain useamman kunnan alueelle.

Kuntien tekemien rajoituspäätösten lisäksi erilaisten asiakas- ja toimitilojen käytössä on noudatettava tartuntatautilain mukaisia yleisiä hygieniavaatimuksia, jotka velvoittavat tiloista vastaavia toimijoita mm. ohjeistamaan asiakkaita, järjestämään asiakkaiden oleskelun mahdollisimman väljästi ja tehostamaan pintojen puhdistusta. 

Avi muistuttaa terveysturvallisesta käyttäytymisestä

Epidemiatilanne voi muuttua nopeasti. Lapin aluehallintovirasto seuraa ja arvioi alueen tautitilannetta jatkuvasti. Jos annetut suositukset ja kuntien asettamat kokoontumisrajoitukset sekä asetetut ravintolarajoitukset osoittautuvat riittämättömiksi, voivat kunnat ja aluehallintovirasto harkita tartuntatautilain mukaista lähikontaktin välttämiseen velvoittavaa päätöstä.  

Aluehallintovirasto korostaa, että jokaisen vastuullinen käyttäytyminen, annettujen rajoituspäätösten noudattaminen sekä rokotusten ottaminen on tärkeää, jotta epidemiatilanne saadaan Länsi-Pohjan alueella pysymään hallinnassa, eikä lisää rajoituksia jatkossakaan tarvita. 

Lisätietoja

Usein kysyttyä koronasta avi.fi-sivustolla

Kuntien rajoituspäätökset kuntien verkkosivuilla:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto

aluehallintoylilääkäri Susanna Holmlund, puhelin 0295 017 365, etunimi.sukunimi@avi.fi

ylijohtaja Kaisa Ainasoja, puhelin 0295 017 345, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme