Luonnonvarakeskus

Lantaa luovuttaneiden tilojen määrä on pysynyt ennallaan

Jaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan vuonna 2016 noin seitsemän prosenttia maatiloista luovutti lantaa tilan ulkopuolelle. Määrä on samaa tasoa kuin asiaa edellisen kerran tilastoitaessa vuonna 2010. Lannan ominaisuuksia muuttavia käsittelymenetelmiä käyttää lähes viisi prosenttia tiloista.

Kiinteän lannan ja lietelannan luovuttaminen oli yhtä yleistä. Lantaa vastaanotti noin 11 prosenttia tiloista eli lantaa vastaanottavia tiloja oli jonkin verran enemmän kuin luovuttavia. Tilojen välillä liikkunut lantamäärä oli noin kaksi miljoonaa tonnia.

Kompostointi yleisin käsittelymenetelmä

– Yleisin lannan ominaisuuksia muuttava käsittelymenetelmä oli kiinteän lannan kompostointi, jota käytti vajaat neljä prosenttia tiloista. Muita menetelmiä, kuten separointia, ilmastusta tai mädätystä, käyttävien tilojen osuus jäi alle puolen prosentin, kertoo erikoistutkija Pasi Mattila Lukesta.

Useimmat käsittelymenetelmiä käyttäneet tilat prosessoivat kaiken tai suurimman osan tilan lannasta. Käsitellyn lannan keskimääräinen osuus tilan kokonaislantamäärästä oli menetelmästä riippuen kaksi kolmasosaa tai enemmän.

Lopulliset tiedot valmistuvat ensi vuonna

Lähtötiedot kerättiin viljelijöiltä Maatalouden rakennetutkimuksessa syksyllä ja talvella 2016–2017. Nyt julkaistut tiedot ovat ennakollisia. Lopulliset tulokset, jotka sisältävät myös tietoa alueittain ja tuotantosuunnittain, julkaistaan ensi vuonna.

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Pasi Mattila, Luke, puh. 0295 326 799, pasi.mattila@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>