ELY-keskukset

Läntisen Suomen yhteisen vesihuoltostrategian taustaselvitykset loppusuoralla – vielä voit vaikuttaa vastaamalla kyselyyn

Jaa
Yhteistä, katseet vuoteen 2050 suuntaavaa strategiaa tarvitaan tilanteessa, jossa vesihuolto on rakennemuutoksessa. Seitsemän maakuntaa kattava vesihuollon strategiatyö on edennyt vaiheeseen, jossa työryhmä viimeistelee nykytilaraporttia.

Strategia kattaa Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan, Varsinais-Suomen sekä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat. Hanketta koordinoivat alueen ELY-keskukset (Varsinais-Suomi, Häme, Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa).

Välitön verkostojen laajentamistarve on jäänyt monilta osin taakse. Vesihuollon laadun varmistamiseksi on sovittava, miten rakenteiden kunnossapito, resurssien turvaaminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen hoidetaan samalla, kun vastataan energia- ja kiertotalouden haasteisiin.

Taustaselvityksissä tunnistetaan ja huomioidaan alueelliset erot

Yksi vesihuollon toimintavarmuuden keskeinen teema on toimintakuntoisten vesijohto- ja viemäriverkostojen ylläpito. Verkostojen saneerausvelka on kasvamassa suureksi valtakunnallisesti ja alueellisesti. Verkosto-omaisuus muodostaa noin 80 % koko vesihuolto-omaisuuden arvosta. Korjaus- ja investointitarpeiden on viimeaikaisissa selvityksissä arvioitu lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä. Tältä osin myös strategian alueellisia taustaselvityksiä tarkennetaan parhaillaan.

Strategiaa on valmisteltu tekemällä alustavaa analyysiä, jossa on tunnistettu maakuntien omia ja koko tarkastelualueen yhteisiä vesihuollon vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia vesihuollon nykytilannekartoituksen perusteella. Analyysituloksia hyödynnetään lähtöaineistona ja niitä täydennetään keväällä 2021 järjestettävissä maakunnallisissa sidosryhmätilaisuuksissa saatavan palautteen myötä.

Koronavirustilanne vaikuttanut myös strategiatyön etenemiseen

Marraskuulle 2020 suunnitellut sidosryhmätilaisuudet on jouduttu perumaan COVID-19-tilanteen takia ja siirtämään maaliskuulle 2021. Laajan alueen vesihuoltostrategian valmistelu vallitsevan korona-pandemiatilanteen aikana on edellyttänyt työryhmältä monien sähköisten työkalujen käytön omaksumista ja harjoittanut myös ELY-keskusten vesihuoltoasiantuntijoiden yhteistyötä. Yhdessä tekemällä on saatu laajennettua näkökulmia ja vahvistettua sisällön kattavuutta.

Vesihuoltokyselyyn voi edelleen vastata

Vesihuoltopalvelujen käyttäjien ajatuksia alueensa vesihuollosta halutaan edelleen kuulla. Haluamme myös kiittää kaikkia jo kyselyyn vastanneita. Kyselyn vastauksista koostettavia yhteenvetoja käytetään strategiatyön tukena.

Läntisen Suomen vesihuoltostrategia 2050 kysely  (webropol.com)
Hankkeen verkkosivut  (ymparisto.fi)

Yhteystiedot

Timo Virola
johtava vesitalousasiantuntija
Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 245
timo.virola@ely-keskus.fi

Riitta Syvälä
johtava vesitalousasiantuntija
Pirkanmaan ELY-keskus
puh. 0295 036 389
riitta.syvala@ely-keskus.fi

Sirpa Lindroos
vesitalousasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
puh. 0295 027 869
sirpa.lindroos@ely-keskus.fi

Jyrki Lammila
johtava vesitalousasiantuntija
Varsinais-Suomen ELY-keskus
puh. 0295 022 890
jyrki.lammila@ely-keskus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye