Aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto muistuttaa: lehmiä tulee laiduntaa kesäkuukausien aikana

Jaa

Laki nautojen suojelusta velvoittaa, että nautaeläimille tulee järjestää mahdollisuus laiduntamiseen kesäkaudella 1.5.-30.9.

Kytkettyinä pidettävät lypsylehmät ja pääasiassa maidontuotantoa varten kasvatettavat hiehot tulee päästää vähintään 60 päivänä laitumelle tai jaloittelutarhaan kesäkaudella toukokuun alusta syyskuun loppuun. Näin määrää Valtioneuvoston asetus nautojen suojelusta 592/2010.

Laidunnus ja jaloittelu onnistuvat parhaiten, kun

  • aidat ja kulkureitit ovat turvallisia ja hyvässä kunnossa;
  • lehmät totutetaan asteittain laidunkauden ruokintaan;
  • eläimille on tarjolla runsaasti hyvää juomavettä;
  • eläimillä on käytössä säänsuoja tai ne otetaan tarvittaessa navettaan. 

Jos eläimet eivät ole tottuneita laidunnukseen ja/tai jaloitteluun, kannattaa totuttelu niihin aloittaa karjan ollessa nuorta tai umpilehmistä eli lehmistä, jotka poikivat lähiaikoina.

Nauta on laiduntava laumaeläin. Vapaana liikkuessaan se pääsee parhaiten toteuttamaan käyttäytymistarpeitaan. Liikkuminen laitumella tai jaloittelutarhassa edistää eläimen terveyttä ja hyvinvointia, sorkat pysyvät kunnossa ja poikiminen sujuu paremmin. Naudat viettävät huomattavan osan vuorokaudesta makuullaan märehtien. Laitumelta mieleinen, pehmeä makuupaikka löytyy parhaiten. 

Aluehallintovirasto ohjaa ja valvoo eläinten terveyttä ja hyvinvointia.  Virasto ohjaa kuntien eläinsuojeluvalvontaa sekä ohjaa ja valvoo eläintautien torjuntaa toimialueellaan.  Aluehallintovirasto on myös toimivaltainen viranomainen muutamissa eläimiin liittyvissä lupa-, ilmoitus- ja rekisteröintiasioissa.

Lue lisää

Valtioneuvoston asetus nautojen suojelusta 592/2010 linkki Finlex.fi-sivulle

Eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä aluehallintoviraston tehtävistä verkkosivuiltamme avi.fi/tietoa-meista/tehtavamme/elaimet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto
läänineläinlääkäri Ulla Rikula, p. 0295 017 379, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme