Aluehallintovirasto

Lapin aluehallintovirasto: Tornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville pakollinen terveystarkastus

Jaa

Lapin aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, joka velvoittaa kaikki Tornion rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvat osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen. Terveystarkastuksen järjestää Tornion kaupunki. Päätös astuu voimaan 14.5.

Riskimaista Suomeen saapuvien matkustajien on osallistuttava välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti. Päätös koskee niin sanotuista riskimaista saapuvia maahantulijoita, eli henkilöitä, jotka ovat kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloaan oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus kahden viikon aikana on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä.

Tämä määräys on voimassa 14.5.-31.5.2021. Se koskee myös Suomeen tulevia Suomen kansalaisia.

Määräys ei koske

  • vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia,
  • työtehtävissä rajan ylittävää tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä,
  • henkilöitä, joilla on esittää todistus negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään 72 tuntia ennen maahantuloa,
  • henkilöitä, joilla on esittää luotettava todistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronavirustaudista,
  • erityisryhmiä, joilla on paikallisten tartuntatautiviranomaisten kanssa sovitun menettelyn mukainen todistus.

Työnsä vuoksi säännöllisesti rajan ylittäviltä edellytetään todistusta viikoittaisesta koronatestistä.

Jos terveystarkastukseen määrätty henkilö ei noudata määräystä, kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tarvittaessa pyytää poliisilta tai rajavartiolaitokselta virka-apua terveystarkastuksen suorittamiseksi. Lisäksi rikoslain perusteella kieltäytymisestä voi seurata myös sakko tai enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistus terveydensuojelurikkomuksesta.

Lapin aluehallintoviraston päätökseen on vaikuttanut Pohjois-Ruotsin huono tautitilanne, vilkastunut rajaliikenne ja vapaaehtoisesta terveystarkastuksesta kieltäytyjien määrän kasvu. Tornion rajanylityspaikka on Lapin vilkkain. Tällä hetkellä sen kautta Suomeen tulee noin 3500 henkilöä vuorokaudessa.

Lisätietoa

Lapin aluehallintoviraston päätös LAAVI/726/2021

Ajantasainen tieto riskimaista ja suosituksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje VN/9047/2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto

aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, puhelin 0295 017 350, etunimi.sukunimi@avi.fi

johtaja Leena Räsänen, puhelin 0295 017 385, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Koronarajoitukset lievenevät pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla 15.6., osassa Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan14.6.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, joilla kokoontumisrajoituksia lievennetään mm. pääkaupunkiseudulla. Itä-Uudellamaalla ja suurimmassa osassa läntistä Uuttamaata kokoontumisrajoitukset kumotaan kokonaan 15.6. alkaen. Lisäksi alueelta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme