Aluehallintovirasto

Lapin aluehallintoviraston tekemässä raviratsiassa huomautettavaa vain vähän

Jaa

Rovaniemellä ajetuissa Arctic Horse Race -raveissa kilpaili 124 hevosta. Ratsiassa tarkastetuissa hevoskuljetuksissa oli mukana kolme neljännestä raveihin osallistuvista hevosista. Huomautuksen sai vain kuusi prosenttia tarkastetuista kuljetuksista.

Lapin aluehallintovirasto tarkasti Rovaniemen Mäntyvaaran Arctic Horse Race -raveihin 5.12.2020 tulleet hevoskuljetusajoneuvot. Ratsiaan osallistuivat aluehallintoviraston läänineläinlääkärien lisäksi myös Lapin poliisi ja Rovakaaren valvontaeläinlääkärit.

Ratsiassa tarkastettiin kaikkiaan 47 hevoskuljetusautoa. Niissä kuljetettiin yhteensä 94 hevosta ja yhtä ponia. Eläinlääkärit tarkastivat, että hevoskuljetukset täyttivät eläinkuljetuksille asetetut vaatimukset, joita ovat muun muassa

  • merkintä eläinkuljetuksesta,
  • kuljetustilan ehjät ja turvalliset rakenteet,
  • hevosen kytkennän turvallisuus,
  • kuljetettavan hevosen passi  
  • pelastusvälineet, ja
  • se että muu kuorma on sijoitettu ja kiinnitetty siten, ettei hevonen ole vaarassa vahingoittua.

Kaikissa tarkastetuissa kuljetuksissa oli merkintä eläinkuljetuksesta. Osa merkinnöistä oli pyryn vuoksi lumenpeitossa ja osa niin pienellä kirjainkoolla, että perässä ajava pystyy lukemaan tekstin vasta vaarallisen lähellä hevoskuljetusvälinettä.

Puuttunut puukko, irtotavara ja rikkoutunut rintapuomi olivat suurimpia puutteita

Vakavimpana puutteena oli yhdessä kuljetusvälineestä puuttunut rintapuomi, jonka paikalla oli ohut, keinokuituinen nauha. Rintapuomi tukee hevosta äkillisissä jarrutuksissa. Toisesta kuljetusautosta oli irronnut rintapuomi, mutta se korjattiin paikalleen tarkastuksen aikana.

Kahdesta tarkastetusta kuljetusautosta puuttui puukko tai vastaava teräase, jolla hevosen riimun saa hätätilanteessa nopeasti poikki. Kahdesta kuljetusvälineestä  teräasetta jouduttiin etsimään. Puukon pitää olla nopeasti käytettävissä.

Muutamassa autossa oli irtotavaraa kuljetuskarsinan ulkopuolella. Vaikka karsinoiden seinämät ovat hyvin korkeat, tavaroiden yläpuolelle olisi hyvä asentaa pressu tai verkko, joka estää tavaroiden sinkoutumisen kuljetuskarsinaan mahdollisessa ojaanajossa. Toinen vaihtoehto on kiinnittää tavarat tukevasti.

Poliisi pysäytti kuljetusajoneuvot ja tarkasti ne omalta osaltaan. Poliisin mukaan kuljetuskalusto oli teknisesti pääosin hyvässä kunnossa. Kahdella kuljettajalla ajo-oikeus ei riittänyt ajoneuvoyhdistelmän kuljettamiseen ja kahdessa ajoneuvossa oli henkilöylikuormaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Läänineläinlääkäri Ulla Rikula, p. 0295 017 379
etunimi.sukunimi@avi.fi
Lapin aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme