Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus esittää muutoksia Länsi-Lapin alueen pohjavesiluokituksiin

Jaa

Lapin pohjavesialueiden luokituksiin ollaan tekemässä muutoksia. Esitys pohjavesialueiden luokitusmuutoksista koskee 43 pohjavesialuetta, joista 40 pääsijaintikunta on Muonio ja kahden Enontekiö ja yhden Kittilä. Luokitusmuutokset liittyvät käynnissä olevaan ja edelleen jatkuvaan pohjavesialueiden luokittelutyöhön.

Muonion Iso Harjujärven (1249806) pohjavesialueen keskiosan harjumuodostuma. Alue kuuluu myös harjujensuojeluohjelmaan. Kuva: Pia Lindholm
Muonion Iso Harjujärven (1249806) pohjavesialueen keskiosan harjumuodostuma. Alue kuuluu myös harjujensuojeluohjelmaan. Kuva: Pia Lindholm

Luokitusmuutosesitykset perustuvat pohjavesialueilla vuoden 2019–2021 aikana tehtyihin tutkimuksiin, joiden avulla selvitettiin pohjavesialueiden soveltuvuutta yhdyskuntien vedenhankintaan. Tutkimukset sisälsivät maaperäkairauksia, ominaisantoisuuspumppauksia, virtaamamittauksia, lähdeinventointeja, maatutkaluotauksia ja maastotarkasteluja. Tutkimusten perusteella esitetään pohjavesialueiden luokitusten nostamisia, rajausmuutoksia, pohjavesialueiden poistamisia luokituksesta sekä yhden uuden pohjavesialueen rajaamista.

Esitetyt muutokset koskevat kaikkia Muonion kunnan alueella sijaitsevia pohjavesialueita sekä yhteensä kolmea Enontekiön ja Kittilän kuntien alueilla sijaitsevaa pohjavesialuetta. Kaikki pohjavesialueiden luokitukset on nyt tarkistettu Muonion osalta.

Tutustu aineistoon

Luokitusmuutoksia koskevat aineistot ovat nähtävillä pohjavesialueiden sijaintikuntien kunnanvirastoissa 20.12.2021-31.1.2022. Aineistoihin voi tutustua myös sähköisesti osoitteessa: www.ymparisto.fi -> Vesi -> Vesiensuojelu -> Pohjaveden suojelu -> Pohjavesialueet -> (valitse) Lapin ELY-keskus

Kaikilla on mahdollisuus esittää mielipiteensä esitetyistä muutoksista Lapin ELY-keskukselle 31.1.2022 mennessä.

Luokitusmuutokset perustuvat lainsäädännön muutokseen

Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetussa laissa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) vastaavat pohjavesialueiden kartoituksesta ja luokituksesta sekä pohjavesialuetiedon ylläpidosta. Lain mukaan kaikkia aikaisemmin luokiteltuja pohjavesialueita tarkastellaan niiden suojelutarpeen ja vedenhankinnan käyttöön soveltuvuuden kannalta kuin ne määriteltäisiin ensimmäisen kerran.

Pohjavesialueet luokitellaan vedenhankintaa varten tärkeiksi (1-luokka) tai muiksi vedenhankintaan soveltuviksi pohjavesialueiksi (2-luokka). Lisäksi E-luokkaan (1E, 2E tai E) luokitellaan ne pohjavesialueet, joiden pohjavedestä jokin maa- tai pintavesiekosysteemi on suoraan riippuvainen (esimerkiksi lähteet). Pohjavesialueiden määrittäminen ja luokitus perustuvat alueiden luonnontieteellisiin ja hydrogeologisiin ominaisuuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Aleksi Tuunainen, puh. 0295 037 041, aleksi.tuunainen(at)ely-keskus.fi
Hydrogeologi Anne Lindholm puh. 0295 037 021, anne.lindholm(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Muonion Iso Harjujärven (1249806) pohjavesialueen keskiosan harjumuodostuma. Alue kuuluu myös harjujensuojeluohjelmaan. Kuva: Pia Lindholm
Muonion Iso Harjujärven (1249806) pohjavesialueen keskiosan harjumuodostuma. Alue kuuluu myös harjujensuojeluohjelmaan. Kuva: Pia Lindholm
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme