Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus jatkaa soiden kartoitusta ja aloittaa pienvesien kunnostukset osana Helmi-ohjelmaa 

Jaa

Lapin ELY-keskus jatkaa tänä kesänä Helmi-ohjelmaan kuuluvassa Letot-hankkeessa lettojen kartoituksia. Lisäksi ohjelmassa kartoitetaan ja kunnostetaan pienvesiä ja rantaluontoa. Kunnostussuunnitelmat tehdään yhteistyössä maanomistajien kanssa.

Letot-hankkeen inventoija tutki huurresammallähdettä viime kesänä Kittilässä. Kuva: Oona Allonen
Letot-hankkeen inventoija tutki huurresammallähdettä viime kesänä Kittilässä. Kuva: Oona Allonen

Suomen ympäristökeskuksen Letot-hankkeessa kartoitetaan tänä kesänä lettoja Lapissa Rovaniemen, Pellon, Tervolan, Ylitornion, Tornion, Keminmaan, Kemin, Simon ja Ranuan kuntien alueella. Hankkeen tavoitteena on selvittää lettojen tilaa, sijaintia, määrää ja ennallistamistarpeita. ELY-keskuksen inventoinnit kohdistuvat suojelualueiden ulkopuolisille luonnoltaan arvokkaille ja ravinteisille kohteille.  

Tämän vuoden kohteiksi on vihjetiedon avulla valikoitunut noin sata suota/suon osaa, jotka käydään kartoittamassa. Inventoijia on kolme, joka on enemmän kuin aiempina kesinä. Viime kesänä painopiste oli Kittilässä ja maastokauden aikana kerättiin arvokasta luontotietoa reilusti yli tuhannelta hehtaarilta.

- Yksi hienoimmista löydöistä oli satojen tikankonttien täyttämä upea lettokorpi. Mahtavaa oli myös se, että kesän aikana löytyi lähes kaikkia 13 luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnissa määriteltyä lettotyyppiä, inventoija Oona Allonen iloitsee.  

Letot-hanke on perustiedonkeruuta, eikä siinä tehdä suojelu- tai ennallistamissuunnittelua. Löytyneiden luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaimpien suojelu- ja ennallistamiskohteiden edistämisestä saatetaan mahdollisissa jatkohankkeissa tulevaisuudessa käydä keskusteluja maanomistajien kanssa. Suojelu on vapaaehtoista ja maanomistajat saavat siitä korvauksen.

Pienvesien ja rantaluonnon kunnostuksella tuetaan monimuotoisuutta 

Lapin ELY-keskuksessa tarkastellaan myös pienvesiä ja rantaluontoa osana Helmi-ohjelmaa. Kohteet voivat olla esimerkiksi lähteitä, puroja ja rantoja. Tavoitteena on käynnistää uusien kohteiden inventoinnit ja edistää kunnostussuunnitelmia.  

Pienvesien ja rantaluonnon kunnostuksella tuetaan ensisijaisesti pienvesi- ja rantaluontokohteita, joiden tila on heikentynyt esimerkiksi maankäytön muutosten ja vesirakentamisen seurauksena. Kunnostussuunnitelmia tehdään lupaaville kohteille, joilla on kunnostamistarpeita, mutta myös aktiivisia ja kiinnostuneita maanomistajia.

Helmi-ohjelmassa tehdään monipuolisesti yhteistyötä maanomistajien, yrittäjien ja yhteisöjen kanssa. Toimenpiteet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Ympäristöministeriön ja Maa- ja metsätalousministeriön Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa heikentyneiden elinympäristöjen tilaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Soiden inventointi 

Oona Allonen, inventoija, puh. +358 295 037 079
Riikka Juutinen, ylitarkastaja, puh. +358 295 037 010

Pienvedet ja rantaluonto 

Jukka Ylikörkkö, biologi, puh. +358 295 037 005
Pekka Kämäräinen, suunnittelija, puh. +358 50 3967340

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

Kuvat

Letot-hankkeen inventoija tutki huurresammallähdettä viime kesänä Kittilässä. Kuva: Oona Allonen
Letot-hankkeen inventoija tutki huurresammallähdettä viime kesänä Kittilässä. Kuva: Oona Allonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme