Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus kunnostaa Inarin Kirakkakönkään

Jaa

Lapin ELY-keskus suorittaa taimenelle ja harjukselle soveltuvien kutualueiden kunnostuksia Kirakkajoella Kirakkakönkään alueella. Kunnostusten tavoitteena on edesauttaa taimenen poikastuotantoa könkään alueella.

Kirakkakönkään perattu uoma nykytilassa. Kuva: Marko Kangas
Kirakkakönkään perattu uoma nykytilassa. Kuva: Marko Kangas

Kunnostus toteutetaan tuomalla Kirakkakönkäälle seulottua pyöreähköä luonnonsoraa, jonka halkasija on 20-100 mm. Sora asennetaan ja kutualueet muotoillaan kaivinkoneen avulla sellaisille kohdille uomaa, jossa veden virrannopeus ja syvyys ovat otollisia taimenen lisääntymiselle.

Kutusoraistuksen tavoitteena on, että koskialueen pinta-alasta soveltuu kunnostuksen jälkeen noin 1-2 % taimenen kutualueeksi. Kutusoraa Kirakkakönkäälle tuodaan noin 100 m3. Kirakkakönkään kunnostuksen kustannusarvio on noin 30 000 €.

Kunnostukset tehdään elokuussa osana ReArc-hanketta. ReArc on Kolarctic CBC -ohjelman osarahoittama Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän yhteistyöhanke. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa ja kunnostaa arktisten jokivesistöjen elinympäristöjä, joihin ihmistoiminta on vaikuttanut heikentävästi.

Vaellusyhteyden palauttaminen edistyy

Inarinjärvellä ja siihen laskevissa joissa alkoi puutavaran uitto 1920-luvulla. Muiden uittojokien tapaan myös Kirakkajoki perattiin tuolloin uiton toimittamisen helpottamiseksi. Kirakkajoella uitettiin vuosina 1936 ja 1937 noin 200 000 runkoa Rahajärven kautta Ukonjärveen.

1950-luvulla rakennetun Kirakkakönkään vesilaitoksen säännöstelypato esti kalojen liikkumisen Rahajärven ja Ukonjärven välillä. 1980-luvulla voimalaitoksen yhteyteen rakennettu kalaporras on mahdollistanut kalojen vaellukset jossain määrin, mutta se ei ole toiminut optimaalisesti. Kirakkakönkään toimiminen kalojen, ensisijaisesti taimenen, lisääntymis- ja elinalueena menetettiin säännöstelyn ja patoamisen myötä.

Inarin kunta päätti vuonna 2018 edistää taimenen vaellusyhteyden palauttamista Ukonjärven ja Kirakkajoen vesistön välille. Kunnan kilpailuttama esiselvitys vaellusyhteyden palauttamisesta on valmistunut keväällä 2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jarmo Huhtala, puh. 0295 037327
Projektikoordinaattori Marko Kangas, puh. 0400 192653

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

Kuvat

Kirakkakönkään perattu uoma nykytilassa. Kuva: Marko Kangas
Kirakkakönkään perattu uoma nykytilassa. Kuva: Marko Kangas
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme