ELY-keskukset

Lapin ELY-keskus myönsi rahoitusta porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa koskeville tutkimushankkeille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Jaa
Vuoden 2022 tutkimushankehaussa tuli vireille määräaikaan mennessä neljä hakemusta, joista kaksi hanketta rahoitettiin. Tukea haettiin yhteensä yli 600 000 euron edestä. Lapin ELY-keskuksella on vuosittain käytössä noin 350 000 euroa porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa edistävien tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Hankkeet rahoitetaan maatilatalouden kehittämisrahastosta (Makera).
Kuva: Lapin materiaalipankki/Anna-Leena Jänkälä/Paliskuntain yhdistys.
Kuva: Lapin materiaalipankki/Anna-Leena Jänkälä/Paliskuntain yhdistys.

Rahoitetut tutkimushankkeet

Luonnonvarakeskus, Porotroppi: Funktionaalisten sienirehujen sekä loislääkityksen vaikutus suoliston mikrobiomin rakenteeseen ja terveyteen.

  • Hankkeen kesto: 1.10.2022 - 31.12.2025
  • Kokonaiskustannusarvio 342 111,53 euroa
  • Avustus 222 372,49 euroa
  • Hankkeen tavoitteena on tuottaa tieteellisesti testattua tietoa uusien funktionaalisten sienipohjaisten rehujen ja porojen lääkityksessä käytetyn ivermektiinin soveltuvuudesta ja vaikutuksesta porojen suoliston mikrobiomin rakenteeseen ja toimintaan, ja porojen hyvinvointiin. Hanke toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, Lapin ammattikorkeakoulun, Ruokaviraston ja Wazama Median (Sauli Laaksonen) kanssa, ja hankkeen kenttäkokeet tehdään Paliskuntain yhdistyksen Kutuharjun koeporotilalla. Hanke tuottaa tietoa, josta on hyötyä poronhoitajille, eläinlääkäreille, rehuvalmistajille ja tiedeyhteisölle.
  • Hankkeesta lisätietoja antaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jukka Forsman, puh. 029 532 2395

Luonnonvarakeskus/Suomen ympäristökeskus, POROTUULI: Luottamukseen perustuva ja konflikteja välttävä tuulivoimarakentaminen poronhoitoalueella.

  • Hankkeen kesto: 1.9.2022 - 31.8.2024
  • Kokonaiskustannusarvio 196 339,71 euroa
  • Avustus 127 620,81 euroa
  • Hankkeen tavoitteena on tutkia, miten tuulivoimarakentamista ja -suunnittelua voidaan kehittää siten, että porotalouden edellytykset otetaan huomioon, elinkeinojen välinen luottamus lisääntyy ja konfliktipotentiaali vähenee. Hanke tuottaa suunnittelua ja vuorovaikutusta koskevia parhaita käytäntöjä.
  • Hankkeesta lisätietoja antaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Mikko Jokinen, puh. 029 532 3525

Tutkimusrahoitusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusrahoitusta on haettavana vuosittain tammi-maaliskuussa. Haussa on painopisteet, joihin liittyviä hakemuksia haetaan ensisijaisesti rahoitettavaksi.

Vuoden 2022 haun painopisteinä olivat

  1. Porojen terveyteen ja hyvinvointiin kohdistuvien uhkien hallinta.
  2. Muun maankäytön aiheuttamat haasteet porotalouden kannattavuudelle ja riskien hallinta.
  3. Porotalouden hallinnollisten ja toiminnallisten rakenteiden kehittämistarpeet yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon mahdollistajana/näkökulmasta.
  4. Kolttakulttuurin ja koltta-alueen elinvoimaisuus sekä perinteiset elinkeinot ja muun maankäytön luomat haasteet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus:


ylitarkastaja Inka Ahonen, puh. 0295 037 096
ryhmäpäällikkö Anne Ristioja, puh. 0295 037 118


Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin materiaalipankki/Anna-Leena Jänkälä/Paliskuntain yhdistys.
Kuva: Lapin materiaalipankki/Anna-Leena Jänkälä/Paliskuntain yhdistys.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen muutos- ja parannushanke käynnistyy Ruokolahdessa ja Lappeenrannassa22.4.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus teettää maanteillä 14866 (Kutveleentie) ja 14826 (Utrasaarentie) sijaitsevien Kyläniemen ja Lamposaaren lauttapaikkojen lauttarantojen muutos- ja parannustöitä. Rakennustöitä tehdään Lamposaaren lauttapaikalla touko-elokuun välisenä aikana ja Kyläniemen lauttapaikalla heinä-joulukuun välisenä aikana. Hankkeessa peruskorjataan Lamposaaren lauttarantojen rakenteet. Kyläniemen lauttapaikalle rakennetaan uusi varalauttapaikka, uusitaan nykyiset huonokuntoiset lauttarannat ja toteutetaan lossiväylän parannus- ja kunnossapitoruoppaus sekä parannetaan lauttapaikkojen liikenneturvallisuutta. Rakennustöillä ei ole vaikutusta Kyläniemen ja Lamposaaren lossien aikataulun mukaiseen liikennöintiin. Töiden aikana Fintraffic Oy:n tieliikennekeskus tiedottaa mahdollisista liikenteen häiriöistä 24 h/vrk.

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye