Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus pyytää työvoiman saatavuuden toimenpidesuunnitelmaan lausuntoja

Jaa

Työvoiman saatavuuteen liittyvät ongelmat ovat yleistyneet Lapissa muun muassa eläköitymisen ja ennätystahtia syntyvien työpaikkojen johdosta. Lapin alueen toimijat ovat yhteistyössä valmistelleet toimenpidesuunnitelman osaavan työvoiman saatavuuden edistämiseksi, johon liittyen Lapin ELY-keskus pyytää lausuntoja.

Kuva: Lapin materiaalipankki | Alexander Kuznetsov
Kuva: Lapin materiaalipankki | Alexander Kuznetsov

Lappilaiset yritykset näkevät työvoiman saatavuuden yhdeksi keskeiseksi kasvun ja kehittymisen hidasteeksi. Viime vuonna rekrytointiongelmia kokeneiden toimipaikkojen osuus oli Lapissa 53 %, kun se koko maassa oli 44 %. Työvoimapula-ammattien määrä on myös ollut jatkuvassa kasvussa.

Samanaikaisesti Lapissa on työvoiman kohtaannon haasteita. Vaikka yrityksillä on työvoimapula, Lapissa on silti noin 8 300 henkilöä vailla työtä.

Osaavan työvoiman saatavuuden toimenpidesuunnitelmassa on kuvattu nykytila sekä arvioitu uusien toimenpiteiden tarvetta. Suunnitelmaan on tunnistettu viisi teemaa: kohtaanto ja osaaminen, alueiden veto- ja pitovoima sekä infra. Toimenpiteet, joita on tarkasteltu kohderyhmittäin, on koottu suunnitelmaan teemakohtaisesti. Kunkin teeman kohdalta on tunnistettu tärkeimmät osaavan työvoiman saatavuuden haasteet.

ELY-keskus pyytää lausuntoja erityisesti toimenpidesuunnitelman kokonaisuudesta. Tavoitteena on selvittää, onko ehdotettu Lapin osaavan työvoiman saatavuuden toimenpidesuunnitelma tasapainoinen, vaikuttava ja toteuttamiskelpoinen.

Toimenpidesuunnitelmaa on työstetty Lapin Johdon strategiafoorumin toimeksiannosta Lapin ELY-keskuksen koordinoiman työryhmän voimin. Työryhmä koostuu lappilaisten oppilaitosten ja elinkeinoelämän edustajista sekä Lapin liiton ja Lapin TE-palvelujen edustajista. Toimenpidesuunnitelma pohjautuu Lapin maakuntaohjelman, Lappi-sopimuksen, toteuttamiseen.


Anna lausuntosi osaavan työvoiman saatavuuden toimenpidesuunnitelmaan lausuntopalvelu.fi-verkkopalvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Marja Perälä, p. 0295 037 050
Kehittämiskoordinaattori Päivi Holopainen, p. 0295 037 076

Sähköpostit muotoa sukunimi.etunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Lapin materiaalipankki | Alexander Kuznetsov
Kuva: Lapin materiaalipankki | Alexander Kuznetsov
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Elinkeinoelämän murrokset haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin10.5.2022 12:43:38 EEST | Tiedote

Rakennemuutokset, koronapandemia ja Ukrainan sodan myötä asetetut Venäjä-pakotteet haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin. Lapin elinkeinoelämän visio on olla pohjoisen Euroopan solmukohta, joka yhdistää luonnon kestävän käytön vastuulliseen kasvuun. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme