Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus suojeli Naapankivaaran metsänvartijan tilan rakennukset

Jaa

Lapin ELY-keskus on päätöksellään suojellut Muonion Kihlangissa sijaitsevan Naapankivaaran metsänvartijan tilan pihapiirin ja rakennukset. Kohteen suojelun perusteena on hyvin säilynyt ja ajallisesti kerrostunut rakennuskanta. Lisäksi kohde on merkittävä historiallisen ilmiön todiste ja siten arvokas tietoa lisäävä esimerkki.

Kuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Kuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen

Muonionjokivarteen Kihlankiin vuonna 1861 perustetun metsävartijan tilan pihapiirissä on asuinrakennuksen lisäksi yli kymmenen talousrakennusta. Talousrakennuksiin kuuluu muun muassa sauna, kaivo, navetta, riihi, lampola, aitta ja kaksi rantalatoa. Pihapiirin vanhimmat rakennukset ovat 1870-luvulta ja uusimmat 1950-luvulta.

Metsähallituksen paikallishallintoa varten perustettu Muonion hoitoalue lakkautettiin vuonna 1969, jonka jälkeen metsänvartijan tila toimi Metsähallituksen liikelaitoksen vuokrakämppänä vuoteen 2014 asti. Tämän jälkeen kohde siirtyi yksityisomistukseen.

Rakennusten ulkoasua leimaa luonnonmateriaalien käyttö

Naapankivaaran rakennusten ulkoasun ominaisluonne on pelkistetty ja rakennustapaa leimaa aitojen luonnonmateriaalien käyttö. Rakennusten suojelutarve kohdentuu rakennusten ulkoasuun ja kattomuotoon, hirren ja laudan käyttöön niin rakennusrungoissa kuin julkisivumateriaalina.

Sisätilojen erityispiirteenä on esimerkiksi asuinrakennuksessa huonetilajako ja 1950-luvulta peräisin oleva ja sitä vanhempi kiinteä sisustus. Pihapiiri on edelleen alkuperäistä vastaavassa käytössä. Lapin ELY-keskus katsoo, että rakennukset ja pihapiiri ovat maakunnallisesti merkittäviä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jussa Liikkanen, puh. 0295 037017

Sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi.

Kuvat

Kuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Kuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Elinkeinoelämän murrokset haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin10.5.2022 12:43:38 EEST | Tiedote

Rakennemuutokset, koronapandemia ja Ukrainan sodan myötä asetetut Venäjä-pakotteet haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin. Lapin elinkeinoelämän visio on olla pohjoisen Euroopan solmukohta, joka yhdistää luonnon kestävän käytön vastuulliseen kasvuun. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme