Lapin ELY-keskus

Lapin jokivesistöissä muodostunut suppo- ja hyydepatoja

Jaa

Alkuviikon pakkasten myötä ovat jokien virtaamat Lapissa kääntyneet laskuun. Pakkasien seurauksena on virtavesistöissä tapahtunut suppojään muodostumista. Suppo voi aiheuttaa ongelmia kasaantuessaan esimerkiksi kiinteän jään alapuolelle, jolloin se padottaa yläpuolista vettä. ELY-keskus varoittaa, että jo olemassa olevat jäät ovat erittäin heikot ja jäille menoa tulee välttää.

Ounasjoki Tapionkylän sillan kohdalla 11.11.2021. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Ounasjoki Tapionkylän sillan kohdalla 11.11.2021. Kuva on vapaasti käytettävissä.

Lämmin sää nosti Pohjois-Suomen jokien virtaamia viime viikon lopulla, paikoin lähelle lokakuun huippuja. Jokien virtaamat ja järvien vedenkorkeudet ovat pääosin kääntyneet tällä viikolla laskuun viilenneen sään myötä. Jokien virtaamat ovat kuitenkin edelleen keskimääräistä suurempia, mikä hidastaa vesistöjen jäätymistä ja aiheuttaa normaalia enemmän suppo- ja hyydejään muodostumista. Viikonlopuksi on luvattu kiristyvää pakkasta, jolloin supon muodostuminen mahdollisesti lisääntyy. Suppopatoja on muodostunut muun muassa Ounasjoen alaosaan Rovaniemen ja Tapionkylän välille.

Suppoa ja hyydettä syntyy yleensä alkutalvella pakkasjaksoilla ennen kuin jokivesiin on ehtinyt muodostua jääkantta. Pakkasella alijäähtyneeseen veteen syntyy jääkiteitä, joiden kasautuessa syntyy suppolauttoja. Suppo voi kasautua jo syntyneen jääkannen alle tai takertua pohjaan, jolloin uoma voi tukkeutua ja vesi nousee muodostuneen padon yläpuolella. Tällöin puhutaan yleensä hyydepadoista ja hyydetulvasta.

Ensi viikolle on jälleen luvattu lämpenevää säätä, joten epävakaiset sääolosuhteet tulevat edelleen jatkumaan. Lapin ELY-keskus seuraa tilanteen kehittymistä.

Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella vesi.fi -sivulla. Ennusteet päivittyvät muutaman tunnin välein.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, Lapin ELY-keskus
puh. 0295 037 354

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Ounasjoki Tapionkylän sillan kohdalla 11.11.2021. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Ounasjoki Tapionkylän sillan kohdalla 11.11.2021. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohdataan! - Työelämän ja koulutuksen yhteistyöfoorumi ETAPPI 2021 Pyhätunturilla 2.-3.12.202125.11.2021 10:32:50 EET | Tiedote

Pyhätunturilla kokoonnutaan keskustelemaan ja hakemaan ratkaisuja hyvin ajankohtaisiin kohtaannon haasteisiin Lapissa. Vuosittain järjestettävän ETAPPI 2021 -yhteistyöfoorumin teemana tänä vuonna on työelämän, osaamisen ja työvoiman kohtaannon kehittäminen Lapissa. Foorumiin kokoontuu elinkeinoelämän kehittäjiä, aluehallinnon edustajia, koulutuksen järjestäjiä sekä yrityksiä keskustelemaan ajankohtaisista teemoista osaamisen ja kohtaannon ympärillä.

Lapissa 40 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta22.11.2021 14:21:44 EET | Tiedote

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä. Ne ovat syntyneet luonnon ja perinteisen maankäytön yhteisvaikutuksen tuloksena. Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Lapissa nyt yhteensä 40, joista 23 sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme