Lapin ELY-keskus

Lapin pohjavesialueilla tehdään maastotutkimuksia kesällä ja syksyllä 2022

Jaa

Lapin ELY-keskus tekee tämän kesän ja syksyn aikana pohjavesialueiden maastotutkimuksia Enontekiön, Inarin, Kolarin, Sallan, Savukosken ja Utsjoen pohjavesialueilla. Maastossa tehdään maaperäkairauksia, antoisuuspumppauksia, maatutkaluotauksia, maastotarkasteluja ja lähdeinventointeja. Työt liittyvät käynnissä olevaan pohjavesialueiden luokittelutyöhön.

Maatutkaluotausta Hirvasvaaran pohjavesialueella Rovaniemellä. Kuva: Anne Lindholm
Maatutkaluotausta Hirvasvaaran pohjavesialueella Rovaniemellä. Kuva: Anne Lindholm

Maaperäkairaukset alkavat kesäkuussa Inarin ja Utsjoen pohjavesialueilta, ja etenevät kesän ja syksyn kuluessa Sallan ja Savukosken kautta Enontekiölle. Maaperäkairausten tavoitteena on saada lisätietoja pohjavesialueiden soveltuvuudesta vedenhankintaan. Kairauksen yhteydessä pohjavesialueelle asennetaan tarvittaessa pohjaveden havaintoputki. Maaperäkairaukset tehdään maanomistajan luvalla, ja maanomistajiin ollaan siten yhteydessä ennen tutkimusten suorittamista. Pohjaveden havaintoputkista tehdään myöhemmin syksyllä antoisuuspumppauksia, joiden avulla voidaan arvioida muodostuvan pohjaveden määrää.

Maatutkaluotaus on geofysikaalinen tutkimusmenetelmä, jonka avulla voidaan tulkita esimerkiksi maaperän kerrosrakennetta ja pohjaveden pinnantasoa. Menetelmä perustuu sähkömagneettisten (radiotaajuisten) aaltojen etenemiseen maaperässä. Maatutkaluotausta voidaan tehdä esimerkiksi mönkijävetoisella tutkalla olemassa olevaa tiestöä hyödyntäen, tai tiettömillä alueilla jalkaisin perässä vedettävällä ns. letkututkalla. Maatutkaluotaus ei jätä jälkiä maastoon. Maatutkaluotauksia tehdään Enontekiön, Inarin, Kolarin, Sallan, Savukosken ja Utsjoen pohjavesialueilla.

Maastotarkastelujen ja lähdeinventointien avulla selvitetään mm. pohjavesialueiden geologisia yleispiirteitä ja kartoitetaan pohjavesialueilla sijaitsevia lähteitä. Maastossa kuljetaan jalan, eivätkä maastotarkastelut tai lähdeinventoinnit jätä maastoon jälkiä. Maastotarkasteluja ja lähdeinventointeja tehdään Enontekiön, Sallan ja Savukosken pohjavesialueilla.

Pohjavesialueiden luokittelusta säädetään laissa

Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetussa laissa. ELY-keskukset vastaavat pohjavesialueiden kartoituksesta ja luokituksesta sekä pohjavesialuetiedon ylläpidosta.

Lain mukaan kaikkia aikaisemmin luokiteltuja pohjavesialueita tarkastellaan kuin ne määriteltäisiin ensimmäisen kerran. Pohjavesialueiden määrittäminen ja luokittelu perustuvat pohjavesimuodostumien geologisiin ominaisuuksiin ja mahdolliseen vedenhankintakäyttöön. Pohjavesialueita on Lapin alueella runsaasti, ja luokittelutyötä jatketaan Lapissa vielä lähivuosien ajan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Aleksi Tuunainen, puh. 0295 037 041
Hydrogeologi Anne Lindholm, puh. 0295 037 021

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Maatutkaluotausta Hirvasvaaran pohjavesialueella Rovaniemellä. Kuva: Anne Lindholm
Maatutkaluotausta Hirvasvaaran pohjavesialueella Rovaniemellä. Kuva: Anne Lindholm
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme