Lapin ELY-keskus

Lapin pohjavesialueilla tehdään maastotutkimuksia keväällä ja kesällä 2021

Jaa

Lapin ELY-keskus tekee tämän kevään ja kesän aikana pohjavesialueiden maastotutkimuksia Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Sallan, Savukosken ja Utsjoen pohjavesialueilla. Maastossa tehdään maaperäkairauksia, maastotarkasteluja ja lähdeinventointeja. Työt liittyvät käynnissä olevaan pohjavesialueiden luokittelutyöhön.

Inarin Tuuruharjun pohjavesialue. Kuva: Anne Lindholm
Inarin Tuuruharjun pohjavesialue. Kuva: Anne Lindholm

Maaperäkairaukset alkavat toukokuussa Inarista, ja etenevät kesän kuluessa Kittilän ja Kolarin kautta Enontekiölle, Utsjoelle, Inariin, Sallaan ja Savukoskelle. Maaperäkairausten tavoitteena on saada lisätietoja pohjavesialueiden soveltuvuudesta vedenhankintaan. Kairauksen yhteydessä pohjavesialueelle asennetaan tarvittaessa pohjaveden havaintoputki. Maanomistajiin ollaan yhteydessä ennen tutkimusten suorittamista.

Maastotarkastelujen ja lähdeinventointien avulla selvitetään mm. pohjavesialueiden geologisia yleispiirteitä ja kartoitetaan pohjavesialueilla sijaitsevia lähteitä. Maastossa kuljetaan jalan, eivätkä maastotarkastelut tai lähdeinventoinnit jätä maastoon jälkiä. Maastotarkasteluja tehdään ensisijaisesti Kittilän, Kolarin ja Muonion pohjavesialueilla ja lähdeinventointeja Enontekiön, Kolarin ja Savukosken pohjavesialueilla.

Pohjavesialueiden luokittelusta säädetään laissa

Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetussa laissa. ELY-keskukset vastaavat pohjavesialueiden kartoituksesta ja luokituksesta sekä pohjavesialuetiedon ylläpidosta. Lain mukaan kaikkia aikaisemmin luokiteltuja pohjavesialueita tarkastellaan kuin ne määriteltäisiin ensimmäisen kerran. Pohjavesialueiden määrittäminen ja luokitus perustuvat sekä pohjavesigeologisiin tekijöihin että pohjavesimuodostuman mahdolliseen vedenhankintakäyttöön. Pohjavesialueita on Lapin alueella runsaasti, ja luokittelutyötä jatketaan Lapissa vielä lähivuosien ajan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Aulis Ruotsalainen, puh. 0295 037 514
Suunnittelija Pia Lindholm, puh. 0295 037 501

Sähköpostitse etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Inarin Tuuruharjun pohjavesialue. Kuva: Anne Lindholm
Inarin Tuuruharjun pohjavesialue. Kuva: Anne Lindholm
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lämpöaalto kasvattaa nopeasti Lapin jokien virtaamia12.5.2021 10:53:31 EEST | Tiedote

Sään lämpeneminen saa Lapin jokien virtaamat tällä viikolla nopeaan nousuun. Lämpöaalto jää kuitenkin ennusteiden mukaan lyhytaikaiseksi ja viikonloppuna on huomattavasti kylmempää. Tästä syystä lumen sulaminen näyttää jakautuvan pitkälle aikavälille ja tulvasta tulee monissa joissa kaksihuippuinen: ensimmäinen virtaamahuippu tämän viikon lämpenemisen seurauksena ja toinen toukokuun lopulla tai vasta kesäkuun alulla.

Lapin äkillisiin rakennemuutoksiin lisämäärärahoja Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle5.5.2021 13:48:51 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt lisämäärärahaa Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin eli koulutusten ja valmennusten hankintaan, palkkatukeen, starttirahaan ja muihin asiantuntijapalveluihin. Lisäksi määrärahaa on myönnetty 530 000 euroa asiantuntijoiden palkkaamiseksi ELY-keskukseen ja TE-toimistoon vuosille 2021 - 2022.

Työttömiä vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen selkeästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin4.5.2021 08:30:44 EEST | Tiedote

Työttömien määrä oli alempi kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronaepidemian rajoitustoimenpiteitä. Vaihtoehtona työttömyydelle yhä useampi työnhakija kehittää omaa osaamistaan. Lapin teollisuuden investointihankkeet näkyvät rakennusalan työvoiman kysynnässä. Samanaikaisesti Kemi-Tornion alueella joudutaan valmistautumaan äkilliseen rakennemuutokseen Stora Enson käynnistettyä Kemin tehtaan koko henkilöstöä koskevan YT-menettelyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme