Aluehallintovirasto

Lapin rajanylityspaikoilla on osallistuttava terveystarkastukseen, jos saapuu maahan riskimaasta

Jaa

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen ja sen järjestää kunta tai sairaanhoitopiiri.

Pakolliseen terveystarkastukseen on osallistuttava, jos saapuu maahan riskimaasta. Riskimaita ovat maat, joiden koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä kahden viikon aikana. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla on ajantasainen tieto siitä, mitkä maat ovat riskimaita. 

Määräys terveystarkastuksista ei koske: 

  • vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia, 
  • työtehtävissä olevaa tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä,  
  • henkilöitä, joilla on esittää negatiivinen tulos enintään 72 tuntia ennen maahantuloa otetusta koronavirustestistä, 
  • henkilöitä, joilla on esittää luotettava todistus alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-infektiosta, 
  • erityisryhmiä, joilla on paikallisten tartuntatautiviranomaisten kanssa sovitun menettelyn mukainen todistus,   
  • saamelaisia, jotka ylittävät rajan saamelaisen elinkeinon tai kulttuurin harjoittamisen vuoksi. 

Terveystarkastuksen järjestää kunta tai sairaanhoitopiiri. 

Molemmat määräykset, määräys terveystarkastukseen osallistumisesta sekä määräys kunnille ja sairaanhoitopiireille terveystarkastuksen järjestämisestä, ovat voimassa 1.6.-30.6.2021.   

Lisätietoa 

Lapin aluehallintoviraston päätös pakollisista terveystarkastuksista rajoilla LAAVI/806/2021 

Lapin aluehallintoviraston päätös terveystarkastusten järjestämisestä LAAVI/803/2021

Sosiaali- ja terveysministeriön 3.2.2021 kunnille lähettämä ohjauskirje Koronavirustartuntojen torjunta rajat ylittävässä liikenteessä 

Usein kysytyt kysymykset koronasta avi.fi:ssä 

Tapahtumajärjestäjien neuvonta puh. 0295 016 666 (ma-pe kello 8-11.30 ja 12.30-16), sähköposti: koronainfo@avi.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto 
aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, puhelin 0295 017 350  
johtaja Leena Räsänen, puhelin 0295 017 385 

etunimi.sukunimi@avi.fi  

 

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme