Aluehallintovirasto

Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa turvavälit pitää taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville

Jaa

Lapin aluehallintovirasto velvoittaa Lapin sairaanhoitopiirin alueen toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Määräys perustuu uuteen tartuntatautilain pykälään 58 d.

Lapin aluehallintovirasto on 4.3.2021 tehnyt päätöksen, joka velvoittaa Lapin sairaanhoitopiirin alueen toimijoita varmistamaan yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää.

Määräys on voimassa 8.3.–28.3.2021 Lapin sairaanhoitopiirin alueella eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa.

Päätös koskee seuraavia toimijoita: 

  • yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt 
  • yksityiset elinkeinonharjoittajat 
  • kunnat ja kuntayhtymät 
  • uskonnolliset yhdyskunnat 
  • julkisoikeudelliset laitokset. 

Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintoloita – ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto. Päätöstä ei sovelleta myöskään oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan. Päätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin.

Päätös koskee toimijoiden  

  • sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun 
  • rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan vastaa toiminnan järjestäjä. 

Toimijoiden tehtävä suunnitelma lähikontaktien estämiseksi 

Ilman erillistä määräystä tartuntatautilain 22.2.2021 voimaan astunut muutos velvoittaa yllä kuvatut toimijat noudattamaan yleisiä hygieniaohjeita yleisölle avoimissa tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa. Jos yleiset hygieniavelvoitteet eivät riitä hillitsemään epidemiatilannetta, aluehallintovirasto voi määrätä, että tilojen käyttö tulee järjestää siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden väliset lähikontaktit pystytään tosiasiallisesti välttämään.

Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää. 

Päätös perustuu arvioon alueen tautitilanteesta

Lapin aluehallintoviraston päätös perustuu kokonaisarvioon tämänhetkisestä tautitilanteesta Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Aluehallintoviraston mukaan määräys on välttämätön tartuntatautien leviämisen estämiseksi alueella.

Vaikka tartuntatautilain 22.2.2021 voimaan astunut muutos ei koske ravintoloita, ravintoloiden toimintaa ohjaa voimassa oleva tartuntatautilain väliaikainen pykälä 58 a ja siitä annettu valtioneuvoston asetus. Niiden mukaan ravintoloiden toiminta pitää järjestää terveysturvallisesti. Aluehallintovirasto valvoo velvoitteiden toteuttamista. 

Lisätietoa

Lapin aluehallintoviraston päätös LAAVI/340/2021

Usein kysytyt kysymykset koronasta avi.fi:ssä 

Tapahtumajärjestäjien neuvonta puh. 0295 016 666 (ma-pe kello 8-11.30 ja 12.30-16), sähköposti: koronainfo@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto

Aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, puhelin 0295 017 350, etunimi.sukunimi@avi.fi

Aluehallintoylilääkäri Tapio Kekki, puhelin 0295 017 358, etunimi.sukunimi@avi.fi

Johtaja Leena Räsänen, puhelin 0295 017 385, etunimi.sukunimi@avi.fi

Ylijohtaja Kaisa Ainasoja, puhelin 0295 017 345, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme