Lapin ELY-keskus

Lapin suhdannekehitys kääntyi kasvuun vuonna 2021

Jaa

Lapin suhdannekehitys kääntyi vuonna 2021 edellisen koronavuoden notkahduksen jälkeen kasvuun. Liikevaihdon vuosimuutos oli positiivinen kaikilla tarkastelluilla toimialoilla. Vahvimmin liikevaihto kasvoi kaivostoiminnassa ja teollisuudessa. Henkilöstömäärän kehitys oli maltillisempaa (mukaan lukien julkinen sektori).

Kuva: Lapin Materiaalipankki
Kuva: Lapin Materiaalipankki

Lapin suhdannekatsauksen mukaan vuonna 2021 Lapin kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi 14,6 prosenttia edellisvuodesta, kun koko maan liikevaihto kasvoi 10,6 %. Henkilöstömäärän kehitystrendi notkahti vuonna 2020 liikevaihtoa vähemmän ja vuoden 2021 käänne parempaan oli loivempi. Eniten henkilöstömäärä kasvoi pk-teollisuudessa, matkailussa henkilöstömäärän kehitys jäi negatiiviseksi.

Rakentamisen liikevaihdon kehitys on ollut koko maata parempaa ja pk-teollisuudessa oli hyvässä kasvussa sekä liikevaihto että henkilöstömäärä. ELY-keskuksen strategiapäällikkö Heino Vasaran mukaan tässä näkyy se, että lappilaiset urakoitsijat ovat pärjänneet hyvin suurteollisuuden merkittävissä investointikohteissa.

Suhdannekatsauksessa tarkastellaan myös erikseen Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukuntia. Molemmat seutukunnat selvisivät vuoden 2020 notkahduksesta takaisin kasvun uralle viime vuonna. Kemi-Tornion seutukunnassa liikevaihto kasvoi 17,5 % ja Rovaniemen seutukunnassa 8,0 % edellisen vuoden tasosta.

Lapin Kauppakamarin tuoreen selvityksen mukaan pohjoisessa on suuri investointipotentiaali. "Lapissa on noin 18 miljardin euron investointipotentiaali vuoden 2030 loppuun mennessä. Teollisuuden nopea toipuminen koronan vaikutuksista edistää kykyä tarttua uusiin kasvumahdollisuuksiin", avaa Liisa Ansala.

Matkailun liikevaihto kääntyi kasvuun

"Matkailusektori näyttää suhdannekatsauksen valossa olevan toipumassa koronan vaikutuksista", iloitsee Lapin liiton kestävän kehityksen asiantuntija Hanna-Leena Pesonen. Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa suurin kasvuvaikutus oli suhdannekatsauksen mukaan keskikokoisilla, jo pidempään toimineilla yrityksillä.

Matkailukeskuksista paras kehitys oli vuonna 2021 Pyhä-Luostolla ja Ylläksellä.
Kotimainen matkailukysyntä on ollut kasvussa, mutta matkailun täysimääräinen elpyminen on riippuvainen kansainvälisen matkailun edellytysten palautumisesta.

"Matkailusektorin viime vuosien panostukset kestävään kehitykseen ja ympäristömerkkeihin sekä vastikään julkistetut investoinnit kertovat toimialan luottamuksesta kansainvälisen matkailun elpymiseen", arvioi Hanna-Leena.

Tutustu Lapin suhdannekatsaukseen Lapin Luotsin verkkosivuilla.

Lapin suhdannekatsaus kokoaa vuosittain tiedot liikevaihdon, teollisuuden viennin ja henkilöstömäärän suhdannekehityksestä määriteltyjen toimialojen, matkailukeskusten yritysryhmien sekä Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukuntien osalta. Suhdannekatsaus on toteutettu Lapin liiton, Lapin ELY-keskuksen, Lapin Kauppakamarin, Lapin Yrittäjien, Finnveran, Rovaniemen kaupungin sekä Meri-Lapin kehittämiskeskuksen yhteistyönä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, Heino Vasara, strategiapäällikkö, puh. 0295 039 689, heino.vasara(at)ely-keskus.fi

Lapin liitto, Hanna-Leena Pesonen, kestävän kehityksen asiantuntija, puh. 040 186 1455, hanna-leena.pesonen(at)lapinliitto.fi

Kuvat

Kuva: Lapin Materiaalipankki
Kuva: Lapin Materiaalipankki
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme