Aluehallintovirasto

Lapin valmiustoimikunta: Lapissa harjoitellaan

Jaa

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastojen järjestämä Pohjoinen21-valmiusharjoitus käynnistettiin 12.5. Puolustusvoimien pääsotaharjoitus NorthernForest21 alkoi 17.5.

Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 20.5. Kokouksessa Lapin aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu kertoi, että 12.5. alkanut Pohjoinen21-valmiusharjoitus etenee suunnitelman mukaisesti. Valmiusharjoitus koskee Lapin ja Pohjois-Suomen viranomaisia, kuntia ja muita toimijoita. Sen pääteemana tänä vuonna on varautuminen väestönsuojelutilanteeseen. Harjoitus huipentuu viikolla 36 järjestettävään toiminnalliseen vaiheeseen, joka on yhteensovitettu samalla viikolla järjestettävän paikallispuolustusharjoituksen 2/21 kanssa.

-Toimimme harjoituksessa samassa lähtökohtatilanteessa. Riittävällä yhteensovittamisella pyrimme kustannustehokkuuteen ja synergiaan kaikilla toiminnan tasoilla, johtaja Joni Henttu totesi.

Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja, eversti Jukka Kotilehto puolestaan kertoi, että NorthernForest21-pääsotaharjoitus alkoi maanantaina 17.5. ja sujuu hyvin. Tällä viikolla harjoitusta käydään Rovajärvellä, viikonloppuna se siirtyy Sodankylän Pokkaan. Sotaharjoitukseen osallistuu sotilaita myös Ruotsista, mikä on edellyttänyt harjoituksen järjestäjiltä tarkkoja toimia koronaturvallisuuden takaamiseksi. NorthernForest21-harjoitusta johtaa maasotakoulu.

Lapin koronatilanne on hyvä – kesän tilannetta on kuitenkin mahdoton ennustaa

Suomessa koronatilanne on hyvä, mutta alueellisissa tautitilanteissa esiintyy isojakin muutoksia. Koronaan liittyviä rajoituksia puretaan, jos paikallinen tautitilanne sen sallii. Lapin aluehallintovirasto muistutti, että kesän kokoontumisrajoituksia on mahdoton ennustaa. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee hallituksen exit-strategian mukaisen toimintasuunnitelman tartuntatautiviranomaisille. Kokoontumisrajoitukset pohjaavat näihin ohjeisiin, ne voidaan antaa vain kuukaudeksi kerrallaan, eikä niitä voi määrätä ennakkoon. Rajoituksia laadittaessa huomioidaan aina sen hetkinen alueellinen tautitilanne.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan rajojen terveysturvallisuuden valvonta ja maahantulijoiden testaus on sujunut hyvin nykyisillä matkustajamäärillä Lapin rajanylityspaikoilla. Jos matkustajien määrät nousevat, terveystarkastusten järjestäminen rajoilla muuttuu haasteelliseksi. Ruotsin negatiivisen ennakkotestivaatimuksen ja poliisin rajavalvonnan poistuminen vaikuttaisi matkustajamäärien lisääntymiseen Ruotsin rajoilla.

Tulvatilanne tällä hetkellä Lapissa rauhallinen

Valmiustoimikunnassa todettiin, että ELY-keskus ja Lapin pelastuslaitos seuraavat tulvatilannetta tiiviisti. Toukokuun tulvatilanne on Lapissa ollut rauhallinen.  Sateet tuovat tulvaennusteisiin epävarmuutta, mutta yöpakkaset tasaavat tulvahuippuja.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Lapin aluehallintoviraston lisäksi Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.

Lisäksi valmiustoimikunnan yhteydessä toimivat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset. Viestintäjaos koordinoi viranomaisten valmiusviestintää Lapin alueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto
ylijohtaja Kaisa Ainasoja, puhelin 0295 017 345
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, puhelin 0295 017 364
aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, puhelin 0295 017 350
etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme