Lapinjärven kunta

LAPINJÄRVI KÄÄNTÄÄ TALOUTTA NOUSUUN JA INVESTOI

Jaa

Lapinjärven kunnan talouteen on haettu kunnanhallituksen toimesta pientä puskuria talouden vaihteluihin sekä konsernin alijäämän pienentämiseen. Puskuri löydettiin 0,5 prosenttiyksikön tuloveroprosentin korotuksella sekä toiminnan tehostamisella. Kunnalla on edelleen kumulatiivista ylijäämää, mutta tätä ei haluta enää syödä. Laadukkaista palveluista ei ole kuitenkaan tarvinnut tinkiä. Tärkeänä pidettiin myös edelleen panostusta henkilöstön hyvinvointiin.

Tulevien vuosien isot investoinnit värittävät Lapinjärven tulevia vuosia. Ensin vuorossa on investoiminen koulupalveluihin ja sitten jätevedenpuhdistamoon. Samalla jatketaan edelleen muita pienempiä investointeja mm. muistiystävällisen taajaman kehittämiseen. Kehittämishenki on Lapinjärven kunnassa vahva.

Laadukas varhaiskasvatus ja opetus vetävät perheitä puoleensa. Kun Suomessa 0-6-vuotiaiden lasten määrä on laskenut radikaalisti viime vuosina, Lapinjärvellä lapsimäärät ovat pysyneet suhteellisen hyvällä tasolla. Lapsia on syntynyt suurin piirtein sama määrä tietyllä vaihteluvälillä jo 1980-luvulta alkaen. Tämä on hieno asia. Puhutaan paljon ikäihmisten määrän kasvusta, mikä on ihan todellinen trendi myös Lapinjärvellä, mutta on syytä muistaa samalla tämä lasten myönteinen lukumäärä.  Kunnan investointiohjelman painopiste vuonna 2020 eteenpäin on sivistystoimessa.

Lapinjärven kunnan strategian mukaan vuonna 2020 ensimmäinen ihmislähtöisen kunnan prototyyppi olisi valmis. Paljon on tapahtunut myönteistä kehitystä viime vuosien aikana. Henkilöstön näkökulma toivotusta Lapinjärven laadusta on tullut elävämmäksi ja näkyvämmäksi. Ihmislähtöinen kunta ei tule koskaan kokonaan valmiiksi vaan kehittyy koko ajan.

-          Talousarvioehdotuksen tekeminen vaatii aina paljon työtä sekä henkilöstöltä että luottamushenkilöiltä. Minusta me olemme tehneet hyvää työtä, vaikka tehtävä on ollut varsin haastava tänä vuonna, joka näkyy siitä, että kuntavero korotettiin. Tällä me yritämme vähentää konsernin kumulatiivista alijäämää. Olemme pystyneet vähentämään joitakin kuluja mutta samalla olemme myös löytäneet kehitettävää ja siitä olen tyytyväinen. Iso kiitos kuuluu viranhaltijoille sekä lautakunnille, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Christoffer Hällfors.

Lapinjärven ihmislähtöisyyden ytimessä ovat biotalousasiat ja se, että tehdään kestäviä ratkaisuja. Lapinjärvellä selvitetään biokaasulaitosinvestointia yhdessä yritysten kanssa ja kehitetään resurssiviisautta ihmislähtöisin keinoin. Nämä hienot hankkeet ovat hyvä osoitus siitä, että kunnan aktiivisella hankeotteella voidaan saada merkittävää julkista rahoitusta elinkeinoelämän kehittämiseen. Samalla saadaan kehitettyä myös kunnan omaa asuinaluetta Husulanmäkeä.

Erityisen myönteistä on, että yritystonttien kysyntä on ollut aikaisempaa huomattavasti vilkkaampaa. Tämän vuoksi onkin tärkeää edelleen kehittää yritystonttien luovutusprosessia ja tehdä yritystoiminnan aloittaminen tai laajentaminen Lapinjärvellä vielä nykyistäkin helpommaksi. Tärkeää on myös kaavoituksella varmistaa se, että kunta pysyy mukana kehityksessä ja varautuu elinkeinotoiminnan tulevaisuuden kysyntään.

Valtuusto on hyväksynyt 0,5 prosenttiyksikön veronkorotuksen ja vuonna 2020 kunnan tuloveroprosentti on 21,00. Veronkorotuksesta on keskusteltu monena vuonna ja vuosi vuodelta sitä on siirtynyt eteenpäin.

- Pidän tärkeänä, että veroja korotetaan todellisesta tarpeesta ja siten, että korotuksella voidaan sanoa saatavan jotakin uutta ja näkyvää. Näin olen itse mielessäni sitonut veronkorotuksen kunnan merkittävän investointipaineen helpottamiseen. Kenties silloin asia on kuntalaistenkin helpompi hyväksyä. Emmekä tänä vuonna ole todellakaan ainoa kunta Suomessa, joka korottaa veroastetta, kunnanjohtaja Tiina Heikka toteaa

Talousarvioon liittyy paljon epävarmuustekijöitä, kuten aina. Erityisesti viime ja tänä vuonna hämmennystä ovat aiheuttaneet epävarmuus verotuloissa ja valtionosuuksien osalta epävarmuutta lisää se, että tarkkaan ei tiedetä, mikä valtionosuuksien lisäyksien todellinen nettovaikutus on.

Lapinjärven kunnanhallitus käsitteli kunnan talousarviota vuodelle 2020 ja -suunnitelmaa vuosille 2021-2022 kokouksessaan 18.11.2019 ja päätti lähettää talousarvion edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi. Valtuusto käsittelee talousarviota 11.12.2019.

Kunnanhallituksen ehdotuksessa talousarvion tulos näyttää ylijäämää n. 277 000 euroa.

Lapinjärven vuoden 2020 talousarvioehdotus

Kunnan
talouden tunnuslukuja

Kunnanhallituksen
talousarvioehdotus
2020

TA 2019

Tilinpäätös
2018

Asukasluku (vuoden lopussa)

2 650

2 633

2 665

Veroprosentti

21,0

20,5

20,5

Verotulot, t€

9 120

8 782

8 456

Valtionosuudet, t€

7 403

7 016

6 822

Vuosikate, t€

880

578

-16

Poistot, t€

603

586

580

Vuosikate, % poistoista

146

99

-3

Investoinnit, netto, t€

2 520

909

910

Lainat €/asukas

3 365

2 953

2 724

Tilikauden ali-/ylijäämä, t€

277

-8

       -597

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina HeikkaKunnanjohtaja

Uuden ajan kunnanjohtaja täynnä ideoita ja uskallusta. Innovatiivinen ja ihmislähtöinen työote näkyy niin kunnassa sisällä kuin ulospäinkin.

044 720 8686tiina.heikka@lapinjarvi.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

Extra inkomster av lokala upplevelser i Lappträsk18.5.2020 09:30:55 EESTTiedote

Såhär i början av sommaren och turistsäsongen har Lappträsk kommun tagit i bruk Doerz Local-försäljningsplattformen, vilket gör att vem som helst kan bli en upplevelseleverantör och därmed tjäna extra inkomst. Genom plattformen kan privatpersoner, föreningar och företag enkelt och billigt erbjuda upplevelser och turismtjänster. Samtidigt gör plattformen det möjligt för särskilt företag att få större synlighet för sina egna turismtjänster.

Paikallisista elämyksistä lisätienestiä Lapinjärvellä18.5.2020 09:24:13 EESTUutinen

Alkavan kesän ja matkailusesongin kynnyksellä Lapinjärven kunta on ottanut käyttöön Doerz Local -alustan, jonka avulla kuka tahansa voi ryhtyä elämystarjoajaksi ja saada näin lisäansioita. Palvelun avulla yksityishenkilöt, yhdistykset ja yritykset voivat tarjota elämys- ja matkailupalveluita helposti ja edullisesti. Samalla erityisesti yritysten on palvelun avulla mahdollista saavuttaa enemmän näkyvyyttä omille matkailupalveluilleen

Haaveiletko asumisesta kauniin luonnon keskellä Uudellamaalla? Mietityttääkö rakentamisen hiilijalanjälki? Haluatko itse olla aktiivisesti mukana kehittämässä asuinalueesi toimintoja?19.2.2020 10:04:54 EETTiedote

Lapinjärven Husulanmäelle kehitetään ainutlaatuista yhteisöllistä ryhmärakentamisen toimintamallia, jossa kaikissa rakentamisen vaiheissa kiinnitetään huomio toiminnan ekologisuuteen. Näin voidaan tehdä perusteltuja ratkaisuja jotka pienentävät rakentamisen hiilijalanjälkeä ja lisäävät asumisen hyvinvointia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme