Lapinjärven kunta

Lapinjärvitaloja kehitetään korvaamaan laitosasumista

Jaa

Hyvää elämää omassa omakotitalossa elämän loppuun. Itäuusimaalainen Lapinjärven kunta kehittää yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ja Aalto-yliopiston Sotera-instituutin sekä Arkkitehtuurin laitoksen kanssa ikäihmisten asumiseen soveltuvaa talotyyppiä.

Arkkitehtiopiskelija Ida Fraserin alustavia luonnoksia Lapinjärvitalon sisätiloista.
Arkkitehtiopiskelija Ida Fraserin alustavia luonnoksia Lapinjärvitalon sisätiloista.

Kolme opintojensa loppuvaiheessa olevaa arkkitehtiopiskelijaa suunnittelee diplomityönään oman versionsa talosta. Kehitystyössä on mukana myös Työterveyslaitos, Muistiliitto ja Lapinjärven vuokrataloyhtiö Labyrintti. Lapinjärvitalon ohessa Lapinjärven kirkonkylästä kehitetään muistiystävällistä taajamaan Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa kärkihankkeessa.

Lapinjärvitalo on pieni (alle 50 m2), käytännössä kenelle tahansa soveltuva puinen talo, joka suunnitellaan ennen kaikkea kodiksi. Suunnittelussa valmistaudutaan siihen, että asukas voi asua talossa elämänsä loppuun asti.

- Ajatuksena on, että taloon muutetaan jo siinä vaiheessa, kun apuvälineille ei ole vielä tarvetta ja koti mukautuu asukkaan tarpeisiin ajan myötä, kehitystyössä mukana oleva Lapinjärven aluearkkitehti Johanna Hyrkäs kertoo.

Taide ohjaa talossa

Alussa kodissa vierailija ei juuri erota taloa muista pientaloista.

- Olennaisinta on viihtyvyys. Eri ratkaisut pyritäänkin toteuttamaan joko siten, että rakennusta voi helposti muokata käyttäjän tarpeiden mukaan, tai sitten apuvälineet ja tilatarpeet sisällytetään taitavalla suunnittelulla rakennusosiin siten, etteivät ne kiinnitä huomiota, Hyrkäs toteaa.

- Ikäihmisten ja muistisairaiden asumisen suunnittelussa on paljon huomioon otettavia erityistarpeita kuten helppo liikkuminen pyörätuolilla ja rollaattorilla, rajoittuneen liikkuvuuden asettamat vaatimukset esim. keittiöille, tukikaiteet, tilojen hahmotettavuus ja sitä tukeva valaistus.

Hankkeen tavoitteena on Hyrkkään mukaan myös ehdottoman terve rakennus ilman tarpeettomia teknisiä laitteita ja ratkaisuja.

Yhtenä elementtinä Lapinjärvitalossa ja muistiystävällisessä taajamassa toimii taide, jota kehitetään ihmisen toimintaa ohjaavana elementtinä.

- Tavoitteemme on korvata tavanomaiset opasteet taiteella. Eri taiteenalojen teokset tulevat ohjaamaan muistisairaiden ja vierailijoiden liikkumista, kyse voi olla niin ääni-, valo-, video- tai perinteisemmästä kuvataiteesta. Taiteessa on tällä alueella vielä paljon tutkimatonta potentiaalia, Hyrkäs korostaa.

Oikeita koteja, ei vain kodinomaista

Lapinjärvitalo on tarkoitus esivalmistaa tehtaalla ja kuljettaa tontille yhdessä tai useammassa osassa. Tarvittaessa talon voi siirtää. Jotta talo olisi mahdollisimman monen saavutettavissa, rakennusbudjetti on rajattu alle 100 000 euroon ja alkuvaiheessa kunta rakennuttaa Lapinjärvitaloja ikäihmisten vuokra-asunnoiksi.

- Suomessa on asetettu tavoitteeksi laitoshoidon vähentäminen ja kotona asumisen lisääminen. Käytännössä katsoen kotihoidon tuottaminen haja-asutusalueella voi kuitenkin käydä mahdottomaksi. Ihmisten asuminen pitkien etäisyyksien päässä palveluista on sekä ihmisen itsensä kannalta huono vaihtoehto että yhteiskunnan kannalta kallista. Tarvitaan uudenlaisia asumisen vaihtoehtoja, kunnanjohtaja Tiina Heikka kertoo kunnan ideasta liikkeelle lähteneestä uuden ajan konseptitalon ajatuksesta.

- Haluamme kehittää omaan kuntaamme senioreille laadukasta asumista turvallisessa ympäristössä. Teemme koteja, emme kodinomaista laitosasumista. On oltava mahdollista asua arvokasta ja hyvää elämää omassa talossa elämänsä loppuun asti, mikäli henkilö niin haluaa, Heikka korostaa.

- Seniorit ovat iso voimavara yhteiskunnassa, heidän palveluitaan kannattaisi kehittää vielä enemmän. Lisäksi on hyvä muistaa, että aina kun teemme hyvää ympäristö ikäihmisille ja esimerkiksi muistisairaille, teemme hyvää ympäristöä kaikille, Heikka painottaa.

Lapinjärvellä puhutaankin muistiystävällisestä taajamasta oppimisympäristönä, jossa yksi olennainen elementti on eri-ikäisten ihmisten osaamisen jakaminen.

Lapinjärvi on päättänyt kehittyä Suomen ensimmäiseksi ihmislähtöiseksi kunnaksi. Lapinjärvitalo on osa kehittämisprosessia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Arkkitehtiopiskelija Ida Fraserin alustavia luonnoksia Lapinjärvitalon sisätiloista.
Arkkitehtiopiskelija Ida Fraserin alustavia luonnoksia Lapinjärvitalon sisätiloista.
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

Yhteisöllistä asumista Husulanmäellä- Rakentajia haetaan uudelle asuinalueelle itäiselle Uudellemaalle19.7.2018 09:00Tiedote

Aktiivinen Lapinjärven kunta itäisellä Uudellamaalla kaavoittaa parhaillaan uutta yhteisöllistä asuinaluetta Husulanmäkeä. Tulevia rakentajia eli alueen uusia asukkaita etsitään jo kaavoitusvaiheessa, jotta asukkailla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan uuden asuinalueensa kaavaan. Nykyaikaisen perinnepuurakentamisen alueen ympäristö ja yhteisöllisyys tekevät alueesta poikkeuksellisen.

Hyvää elämää omassa talossa kirkonkylän keskellä - Ensimmäiset Lapinjärvitalot valmistuvat tänä vuonna9.7.2018 08:00Tiedote

Itäuusmaalainen Lapinjärven kunta on kehittänyt ikääntyneiden asumiseen oman talotyypin ja aikoo rakennuttaa ensimmäiset neljä taloa vuoden 2018 aikana. Talotyypin ideasuunnitelmat syntyivät vuoden 2017 aikana yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ja Aalto-yliopiston Sotera-instituutin sekä Arkkitehtuurin laitoksen kanssa. Rakentajakumppaniksi valikoitui keväällä kouvolalainen yritys Elementit-E, jonka kanssa suunnitelmia kehitellään eteenpäin. Hankkeessa ovat olleet tai ovat mukana myös Työterveyslaitos, Muistiliitto ja Lapinjärven vuokrataloyhtiö Labyrintti. Lapinjärvitalon ohessa Lapinjärven kirkonkylästä kehitetään muistiystävällistä taajamaa Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa kärkihankkeessa, joka jatkuu marraskuun 2018 loppuun.

Pienillä muutoksilla iso muutos kuntalaisten arkeen - Lapinjärven kunta kuuli liikuntapajaan osallistuneiden toiveen4.7.2018 13:00Tiedote

Lapinjärven kunnan tekninen toimi ja sivistystoimi järjestivät keväällä kaikille avoimen liikuntapajan, jossa kuultiin kuntalaisten toiveita liikuntapaikkojen suhteen. Liikuntapajassa tuli esiin muun muassa, ettei urheilukentän välineitä, kuten aitoja tai kuulia, voi käyttää omatoimisesti, koska kentällä ei ole työntekijää koko ajan paikalla. Lisäksi teknisen toimen vakituisten työntekijöiden työaika päättyy yleensä jo 15:30.

Lapinjärven kunta kilpailutti kaikki kuljetukset kilpailullisella neuvottelumenettelyllä2.7.2018 08:00Tiedote

Uusi kilpailutusmalli toimi paremmin kuin hyvin. Lapinjärven kunta kilpailutti kaikki kunnan kuljetukset (oppilaskuljetukset, ateriakuljetukset, asiointikuljetukset sekä vanhustenkuljetukset) kevään ja alkukesän 2018 aikana. Kilpailutus toteutettiin kilpailullisella neuvottelumenettelyllä, joka on harvemmin käytetty kilpailutusmenettely. Menettely voidaan valita, jos hankintaan kuuluu suunnittelua tai innovatiivisia ratkaisuja tai jos hankintayksikön tarpeita ei voida täyttää olemassa olevia ratkaisuja mukauttamatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme