Suomen Mielenterveysseura ry

Lapinlahti tulee säilyttää kaikille avoimena hyvinvoinnin ja kulttuurin keskuksena

Jaa

Suomen Mielenterveysseura ja Lapinlahden muut toimijat ovat huolissaan Helsingin kaupungin Lapinlahden entiselle sairaala-alueelle kaavailemasta ideakilpailusta. Järjestöt kannattavat toiminnan säilyttämistä nykyisellään.

Helsingin kaupungin ympäristölautakunnan päätettäväksi on jätetty, jatketaanko toimintaa nykyiseltä pohjalta vai järjestetäänkö Lapinlahden tulevaisuudesta avoin ideakilpailu. Ideakilpailun tavoitteena on sinetöidä Lapinlahden kohtalo pitkälle tulevaisuuteen.

Toimintaa Lapinlahdessa järjestävät yhdistykset, kuten Suomen Mielenterveysseura ovat huolestuneita.

 Syntyy korvaamaton vahinko, jos monipuolinen toiminta Lapinlahdessa loppuu tai vaikeutuu. Helsinki tarvitsee kaikille kaupunkilaisille avoimen, mielenterveyttä edistävän ja syrjäytymistä ehkäisevän paikan, muistuttaa Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

 Lapinlahden tarjoavan paitsi kulttuuritilaisuuksia yleisölle, myös työtiloja eri toimijoille. Alueella toimivien Lapinlahden Lähteen, Pro Lapinlahti ry:n ja Osuuskunta Tilajakamon mielestä Lapinlahden nykyinen toiminta on turvattava. Paras vaihtoehto ideakilpailulle on kiinteistön pitäminen nykyisessä käytössä, toteaa Aalto-Matturi.

Sairaalakäytöstä 2008 vapautuneesta Lapinlahdesta on kasvanut vähitellen mielen hyvinvoinnin ja kulttuuritapahtumien keskus. Viime vuonna tapahtumia oli parisen sataa, ja vierailijoita noin 60 000. Vuokralaisina on lähes 170 taiteilijaa, käsityöläistä, muusikkoa, terapeuttia ja yhdistystä. Lapinlahden Lähde työllistää vaikeasti työllistyviä. Lapinlahdessa toimivat myös Helsingin vanhin yleisösauna, Kahvila Lähde, hävikkiruokaravintola Loop, käsityömyymälä, kirpputori, sekä psykiatrisen hoidon historiasta kertova Mental Museum.

Vuodesta 2015 ovat Lapinlahdessa Mielenterveysseuran johdolla vaikuttaneet Lapinlahden Lähde ja osuuskunta Tilajakamo. Tänä vuonna 30-vuotisjuhlaa viettävä Pro Lapinlahti on puolustanut sairaalaa 1988 alkaen, tuloksenaan muun muassa rakennuksen suojelupäätös 1993.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi, Suomen Mielenterveysseura
+358 400 508 234
sari.aalto-matturi@mielenterveysseura.fi

Puheenjohtaja Katja Liuksiala, Pro Lapinlahti ry
+358 40 564 5396
katja.liuksiala@lapinlahdenlahde.fi

Kulttuurituottaja Pekka Niemiaho, Lapinlahden Lähde
+358 40 530 1736
pekka.niemiaho@lapinlahdenlahde.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme