Lapin ELY-keskus

Lapissa työttömiä vuoden 2020 lopussa kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin

Jaa

Koronavirus ja sen rajoitustoimet näkyivät maaliskuusta alkaen vuoden 2020 työmarkkinoiden kehityksessä ja työttömyydessä. Vuoden lopussa työttömiä oli Lapissa edelleen yli kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyys on lisääntynyt voimakkaimmin Tunturi- ja Pohjois-Lapissa.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli joulukuun lopussa 12 195 työtöntä, joista lomautettuja 2 245. Työttömiä oli 1 380 (13 %) enemmän kuin marraskuussa ja 3 150 (35 %) enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyys on lisääntynyt voimakkaimmin Muoniossa, Inarissa, Utsjoella, Kittilässä ja Kolarissa. Työttömien osuus työvoimasta oli joulukuun lopussa Lapissa 15,1 % ja koko maassa 13,6 %. Lapissa työttömien osuus työvoimasta vaihteli Sodankylän 11,2 prosentista Enontekiön 21,5 prosenttiin.

Työttömyyden kehityksessä raju muutos maaliskuussa 2020

Vuoden 2020 aikana työttömiä oli Lapissa keskimäärin 11 880, mikä on 2 950 eli kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2019. Tammi-helmikuussa työttömiä oli vielä alle 9 000 ja edellisvuotta vähemmän (ks. kuvio). Työttömyys kääntyi voimakkaaseen kasvuun maaliskuussa ja korkeimmillaan työttömien määrä oli huhtikuun lopussa lähes 15 700. Kevään ja kesän aikana työttömyys laski, mutta parhaimmillaankin työttömiä oli 2 150 enemmän kuin vuotta aiemmin. Vuoden viimeisten kuukausien työttömyyden kehityksessä näkyy kansainvälisen matkailun pysähtyneisyys. Marraskuussa työttömyys alenemisen sijaan lisääntyi hieman ja joulukuussa työttömyys lisääntyi enemmän kuin viime vuosina. Joulukuun työttömien määrä on ollut viimeksi korkeampi vuonna 2016.

Työmarkkinatilanne jatkuu haastavana ja epävarmana

Työmarkkinoiden haasteet jatkuvat vuonna 2021. Vuodenvaihteessa työttömiä oli enemmän kuin vuosiin ja lomautettujen määrä poikkeuksellisen korkea. Työvoiman kysyntä on edelleen aiempia vuosia vaisumpaa. Työttömyyden kehitystä seurataan TE-toimiston asiakastietojärjestelmästä saatavan tilannetiedon mukaan viikoittain. Tammikuun 2021 aikana työttömyys on viikkoseurannan (ely-keskus.fi) mukaan aiempien vuosien tapaan laskenut. Koronaviruksen rajoitustoimet ja niiden muutokset luovat epävarmuustekijöitä työvoiman kysyntään heijastuen työttömyyden kehitykseen, mikä vaikeuttaa tulevien kuukausien kehityksen arviointia.

Palveluilla ja palveluhankinnoilla vastataan muuttuneisiin tarpeisiin

Lappi on yksi niistä maakunnista, joihin koronaviruksen rajoitustoimenpiteet ovat vaikuttaneet voimakkaasti johtuen matkailun ja siihen kytkeytyvien palvelutoimialojen sekä rajakaupan merkityksestä alueelle. ELY-keskus ja TE-toimisto ovat yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa reagoineet toimintaympäristön muuttuneeseen tilanteeseen. Asiakasmäärien kasvuun ja muuntuneisiin asiakastarpeisiin on vastattu mm. uudenlaisilla palveluhankinnoilla ja kohdennetuilla hankehauilla.

TE-toimiston palvelukyky on pystytty säilyttämään äkillisesti vaikeutuneesta tilanteesta huolimatta ja uusilla asiantuntijarekrytoinneilla pystytään lisäämään asiakkaiden kontaktointia. Työnhakijoiden työllistymistä edistetään myös työllisyyden kuntakokeiluissa, jotka käynnistyvät maaliskuun alussa. Lapin kuntakokeilussa ovat mukana Rovaniemi, Kemijärvi, Sodankylä ja Tornio.


Lapin ELY-keskuksen joulukuun 2020 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (tammikuu 2021) julkaistaan 2.3.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2020. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Tammikuussa työvoiman ja työvoimapalvelujen kysynnässä oli myönteistä kehityssuuntaa2.3.2021 08:14:57 EETTiedote

Työttömyyden kehityksessä ja työvoiman kysynnässä on ollut nähtävissä käännettä myönteisempään suuntaan. Tilannekuva ja kehitysnäkymät vaihtelevat kuitenkin kunnittain ja toimialoittain. Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan investointi työllisyysvaikutuksineen antaa positiivista näkymää. Toisaalta koronaviruksen rajoitustoimien tiukentuminen heikentää palvelualojen tilannetta entisestään. Työnhakijat ovat hyödyntäneet aiempaa enemmän tarjolla olevia palveluja osaamisen kehittämiseen.

ELY-keskuksen kautta Lappiin yli 137 miljoonaa euroa4.2.2021 09:09:27 EETTiedote

Vuonna 2020 ELY-keskus myönsi Lappiin rahoitusta kaikkiaan lähes 51,9 miljoonaa euroa (pois lukien koronatuet), mikä on yli 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019. Rahoituksesta noin 19,2 miljoonaa euroa kohdistui yritysten hankkeisiin ja noin 9,1 miljoonaa euroa maa- ja porotalouden elinkeinotoiminnan aloittamiseen ja investointeihin. Noin 23,6 miljoonaa euroa kohdistui kehittämishankkeisiin. Kaiken kaikkiaan yrityksille ja elinkeinonharjoittajille myönnettiin rahoitusta lähes 3,8 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019. Kehittämishankkeisiin kohdistunut rahoitus puolestaan kasvoi yli 6,7 miljoonalla eurolla. Hankintapäätöksiä tehtiin hieman yli 85,4 miljoonan euron edestä, mikä on lähes 50 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme